Homályos igény az álláshirdetésben: Számítógépes ismeretek...
Címlap / Karrier / Homályos igény az álláshirdetésben: Számítógépes ismeretek - mit kell tudnod?

Homályos igény az álláshirdetésben: Számítógépes ismeretek - mit kell tudnod?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

Ma már a számítógépet a cégek a kommunikáció egyik fő eszközének tekintik. A webes böngészés és e-mail használatának képessége alapkövetelmény a munkáltató részéről. Mit kell tudnod, hogy Téged vegyenek fel az áhított munkakörbe? 

„Válságban is stabil kis-, és nagykereskedés számítógépes ismeretekkel rendelkező ügyintézőt keres!”

Mit jelenthet a fenti hirdetésben a számítógépes ismeretek?

Kommunikáció
Ma már a számítógépet a cégek a kommunikáció egyik fő  eszközének tekintik. A webes böngészés és e-mail használatának képessége alapkövetelmény a munkáltató részéről.

Munkakörünktől függően ügyfelekkel, vagy csak a munkatársakkal kell szót értenünk a kétkezes zongorán (a billentyűzeten). Egy árajánlat vagy megrendelő szelvény megfogalmazásánál és formába öntésénél nagy segítséget nyújt valamely szövegszerkesztő szoftver (leggyakrabban Word). A nagyobb állományok e-mailben való küldésénél szükséged lesz a kicsomagolás és tömörítés képességére, amelyhez számtalan magyarnyelven is tudó ingyenes programot tölthetsz le az internetről. Amikor a kollégák a hangzatos „űr-kifejezést” említik: zip, erről beszélnek.Adatok rögzítése

A legtöbb multicég saját rendszert fejlesztett ki a termékek, szolgáltatások kezelésére. Ezen szoftvereket csak a munkába állásunkkor kell megtanulnunk, amely könnyebbség, de előfordulhat, hogy a betanítás hiánya miatt ezzel lesz a legtöbb problémád (Csináld magad, kérdezz kollégáidtól, gyakorolj a szünetben.). Igen gyakori, hogy ez a banki átutaló program, vagy speciális szoftver könyvelőknek. Néha telemarketinges support (megtámogató) szoftver, máskor nehézipari gyártósort vezérlő program.
Kis cégek esetében, az Excel vagy az annál is speciálisabb Access használatát kérik, amelyek használatát már középiskolában professzionálisra csiszolják az informatika tanárok, ha valóban tanították, minden esetre egy középiskolai informatikai tankönyv vagy egy egyszerűbb szakkönyv segíthet.

Az MS Office kifejezés általában egy programcsomagot takar, amiben van egy szövegszerkesztő, táblázatkezelő minimum, és egyéb nyilvántartóprogramok, stb. Tehát egy teljes, minden irodai igényt kielégítő programcsalád.

Amikre mindenképpen számíthatsz
Az informatikai rendszer alap axiómája az instabilitás, ezért az állandó fejlődés okozta káosz napi/heti része lesz a munkádnak. Az operációs rendszerek gyártói időről időre újabb és újabb lehetőséggel kecsegtetik a felhasználókat, ami miatt a cégvezetők időről időre újabb és újabb beruházásokra, informatikai újításokra „kényszerülnek”. A programfejlesztések következtében előfordulnak kompatibilitási (program-összeférhetőségi, együttműködési) hibák, amelyeket hétköznapi életünket keserítik meg. Pl.: Az Office 2007 verziójú programban elmentett szöveges állományok már nem nyithatóak meg a korábbi (2003) szoftverekben, kivéve, ha mentéskor ennek külön figyelmet szentelünk, és úgy rögzítjük a dokumentumot. Erre érdemes figyelni!


Mit tanuljak?

Mire megszokod a gépes környezeted, már egy újabbra kell áttérned, ezért fejleszd ismereteidet, ha csak lehet!

Az 1997 óta megszerezhető, Európa bármely pontján elfogadott, ECDL jogosítványt előszeretettel fogadják a munkáltatók. A modulrendszerben megszerezhető, alaptól a felsőfokú bizonyítványig terjedő képzések, ma középiskolai tananyagként is megjelennek. 

Aki előnyt szeretne szerezni annak a Magyarországon még kevésbé ismert, de az EU-ban elitként elfogadott Cisco Discovery tanfolyamot ajánlom, amely szintén modulrendszeres tudásszerzést biztosítva, magasabb kvalifikáltságot nyújt. A Discovery moduljai/tananyagai interneten keresztül történő interaktív animációkkal és tesztekkel segítik az otthoni tanulást és az iskolapadban ülőket. A tananyagok éves szinten való átdolgozásával segítik a tudásbázis frissen tartását. 

Ha rettegsz a számítógépes munkától, kérhetsz ismerős szakembertől segítséget, néhány alapismereti órát egy informatikatanártól, még abszolút a kezdetekhez vagy elvégezhetsz egy kurzust.

Könyves András
Képek: piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6520 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x