Kulturális kreatív - aki megváltoztatja a jövőt
Címlap / Karrier / Kulturális kreatív - aki megváltoztatja a jövőt

Kulturális kreatív - aki megváltoztatja a jövőt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-10

Mindnyájunk számára mást jelent ez az érték. De mindenkinek fontos, hogy valamivel megszépítse az életet. Gyene Gyöngyvér és Székely Mózes egy amerikai felmérés nyomán Magyarországon is elvégezték a felméréseket arról, hogy milyen arányban vannak jelen a Paul Ray által leírt "kulturális kreatívok" (cultural creatives) képviselői, és melyek ennek a csoportnak a főbb jellemzői. 

Az amerikai felmérés ezt a sokszínűséget három csoportba sűrítette: a tradícionális, a modern és alkotó kultúrára. Mindháromnak megvan a helye a magyar viszonyok között is, és a legkisebb közösségekben is megtaláljuk képviselőiket.

Vizsgáljunk meg egy néhány ezer lakosú falut. Mindennapos helyzet, hogy hirtelen megszűnnek a munkahelyek, és a falu fél lakossága munka nélkül marad. Váratlan helyzet, de a családnak enni kell, a problémát meg kell oldani. Felszabadult a munkaerő, sőt, az értékteremtő erő, hiszen az eddig megtakarított pénzből megkezdheti a háziasszony a lakóterek felújítását saját felszabadult idejéből.

A tradícionális háztartás
Akinek gyakorlata van a háztartási munkák elvégzésében, gyorsan át tudja gondolni, milyen munkákat végezhet maga, mihez kell segítség, sőt, hogyan oldhatja meg azt legolcsóbban. Például, amíg más munkáját igénybe veszi, azalatt viszonozhatja olyan tennivalókkal, amiben neki van nagyobb gyakorlata. Gyermekgondozás, betegápolás, főzés, takarítás, kerti munkák elvégzése. Ilyenkor döbben rá az ember, hogy milyen sokan igénylik a segítségét, csak ezt is olyan pontosan kell beosztani, mint előzőleg a munkahelyen megtervezték előre a munkamenetet. Legjobb írásban számon tartani, ennyit végeztem, ennyit várok el másoktól. 


A jutalom nem marad el. A rokonok, jóbarátok rengeteg ötlettel gazdagítják életünket. Teret adunk eddig munkába rejtett tehetségeinknek – varrás, hímzés, süteménysütés stb. – és fél év múlva özönlenek a megrendelések. Amellett napközben szemmel tarthatjuk családunkat. Van, aki állattenyésztéssel kezdett foglalkozni, s ma úgy szereti a báránykáit, mint mások az szobapincsit. A legtradícionálisabb családban is ezer új szín gazdagíthatja a világot.

A modern háztartás
Modern asszony számára nagyon fontos, hogy társához hasonlóan jól keressen, mindig érezze és éreztesse, hogy egyenlő jogai vannak. Modern hölgy akkor is fog koncertre, színházba, kiállításra járni, ha partnere inkább férfitársaival szórakozik. Ugyanilyen módszerekkel neveli gyermekét is, esetleg gyermekével közösen céget alapít, virágüzeletet nyit, pontosan felméri, milyen szükségletei vannak a nagyobb közösségnek. Minthogy jó szervező, megválaszthatják képviselőnek is. Nem sértődékeny, hiszen mindig kész megharcolni jogaiért, természetesnek tartja, hogy a másik fél is küzd a nézeteiért. 

Képes rá, hogy közös cél érdekében másokat is munkára késztessen, és azt is tudja, kit hogyan érdemes jutalmazni, azért, hogy máskor is bevonhassa a közös munkába. Nem feltétlenül kötelezi el magát egyik párt vagy közösség felé se, de mindegyiknek a célkitűzéseit ismeri, megfelelő időben fel tudja használni. Sokat ad a megjelenésre, mert reprezentálnia kell, ha valamit képvisel, külsejében sem maradhat el a legvagyonosabbaktól.Az alkotó kultúra képviselői

Az amerikai felmérésben ez a réteg 26 %-ot képviselt, Magyarországon 40 %-ot. Ez mindössze annyit jelent, hogy ők érdeklődnek leginkább az össztársadalmi értékek iránt. Nemcsak a magyar viszonyokat ismerik, utaznak a világban, leveleznek, ki tudnak lépni az pillanatnyi anyagi érdekeltségből egy általuk magasabbrendűnek vélt kultúra és környezet irányába. Ők képesek gyalog vagy hátizsákkal fapados repülőkkel megismerni Európát, ott olyan barátokra tesznek szert, akik megmutatják a kulcsot a világ távolabbi részei felé is. Véleményt formálnak az esőerdők pusztításáról, a bálnák vadászatáról, és tudják, mikor jelenik meg közérdekű könyv a világ könyvpiacán, hiszen legalább két nyelven folyékonyan beszélnek, leveleznek, fordítanak. Esetleg tengerparti szállodában otthonról hozott zsíroskenyeret ebédel az alkotó kultúra képviselője, de nincs a világnak olyan helye, ahol ne találna kenyérkereső munkát. Egy idő után ismeri az ingyen-múzeumokat, könyvtárakat. Könnyen kapcsolatot talál bármely vallási közösséggel, jól is érzi magát közöttük, de rövid időn belül újabb közösséget keres, ahol alkotó módon tevékenykedhet, mivel gyakran elmélyült művészi munkára képes (keresztény templom, zsinagóga tervezése, kántori munka).

Hazánkban, sajnos, még az alkotó tevékenység sem jelent környezettudatos életvitelt. Legtöbbször hiányzik a tényismeret; a környezettudatos vásárlás inkább csak tendenciózus, a környezettudatos cselekvésre kevés az alkalom, mivel hat évtizeden át központi irányításhoz szokott a lakosság. Az árubőség és a reklámok még a jóhiszemű embereket is gyakran megtévesztik.

Lassan tudomásul kellene venni, hogy Földünk sorsa a kezünkben van, s csak sokkal egyszerűbb életformával tudnánk megoldani a környezeti problémákat, értékessé tenni életünket.

Dobosy Ildikó
(képek: piqs.de)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2562 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x