Változás, haladás? Tök felesleges újévi fogadalmak
Címlap / Karrier / Változás, haladás? Tök felesleges újévi fogadalmak

Változás, haladás? Tök felesleges újévi fogadalmak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

Az újévi fogadalmak tipikus élettartama néhány nap, legfeljebb néhány hét. Legtöbbjüket az őket elhatározó ember a régi szokások hatalma által körülbelül ennyi idő után "ejti".  

Miért? Azért, mert egy elhatározáshoz kapcsolt kitartás független az év időszakától, független a téli ünnepektől. A változás megvalósításához szükséges kitartás nem fog megszületni csak azért, mert most kezdődik az Új Év, sem azért, mert új naptárat tettünk a falra. A tapasztalat mindenképpen ezt igazolja.

A változás megvalósításához elsősorban magában az emberben van szükség komoly változásra. Az illető két füle között. A szilveszter, egy új évszám (2018 helyett 2019), egy új naptár önmagukban nem fognak komoly változásokat kiváltani, mert ezek külső tényezők.

Komoly változásokhoz néha hirtelen tudatossági-szint ugrásra van szükség, egy elemi erejű rádöbbenésre, ami – tisztelet a kivételnek – a legtöbb embernél akkor következik be, amikor egy rossz szokás már „annyira fáj” és a károkozás annyira nyilvánvaló, hogy már nem lehet a szőnyeg alá söpörni.

Például: nemrég egy vállalkozóval beszélgettem és említette, hogy azóta tette szokássá, hogy lazább tempót diktáljon, amióta átesett egy infarktuson. Előtte két céget vezetett és közben házat is épített. Ebből a hajszából egy infarktus ébresztette fel. (Nem az új év.)

Ismerek olyant is, aki a sok kávétól erős rosszulléttel járó tachycardiás állapotba került (kórosan magas pulzusszám), ami kiváltotta nála az elhatározást, hogy több kávét nem iszik. Azóta soha nem is ivott, pedig korábban „nem tudott létezni” kávé nélkül.


Vagy valaki akkor kezdi „többet ésszel és szívvel, mint túlórával” építeni a karrierjét, amikor egyszer csak későn este az üres lakásba érkezik – a felesége gyerekekkel együtt elköltözött, mert elege lett abból, hogy a férj a túlórák miatt már szinte csak aludni jár haza. Talán nem véletlen, hogy annyi vállalati felső vezető – férfi is, nő is - él egyedül.

Van valami, amit sok ember nem tud. Éspedig: a tartós változáshoz erős érzelmekre van szükség. Fent említett példák – infarktus, rosszulléttel járó magas pulzus, a család hirtelen szétesése, amelyek egy ember számára fontos dolog rádöbbenést nyújtó, hirtelen elvesztését jelentik - mind olyanok, amelyek komoly félelmet vagy ijedtséget – azaz erős érzelmeket - váltanak ki az emberben. Az ilyen erős érzelmek azok, amik az átélt tapasztalatot rögzítik az agyban. Ezek azok, amelyeknek köszönhetően tapasztalati tanulás történik. Tehát: a változás tartóssá tételéhez erős érzelmek kellenek.

Megismétlem: E-RŐS ÉR-ZEL-MEK.

Ilyen esetekben az ember két füle között tényleges változás történik. Amíg nem jelennek meg az erős érzelmek, addig nem történik változás. Ez a tényleges változás magában az agyban, az újonnan kiépült neuron-pályák formájában történik – és az új neuron-pályák már automatikusan hozni fogják az új cselekvési formákat és velük a tartós változásokat.

Természetesen nem csak erős, negatív érzelmek tudnak változást kiváltani. Erős, pozitív érzelmek ugyanúgy. Egy komoly sikerélmény, amit én adok magamnak, szintén változás-erősítő hatású.

Például megpályázok egy számomra szinte elérhetetlennek tűnő  állást, és – bár végig kétségek mardosnak, hogy vajon sikerülni fog-e, vajon megkapom-e a kért, nekem nagyon magasnak tűnő fizetést – végül megkapom az örömteli értesítést: elfogadták a pályázatomat és felvettek a kért fizetéssel. A jó hír hallatán örömmámorban úszom – és ez is egy olyan, erősen pozitív érzelmi állapot, ami az egész tapasztalatot – a pályázási folyamat minden lépését és végül az értesítés emlékét – tartósan rögzíti az agyamban.

Megismétlem: E-RŐS ÉR-ZEL-MEK.

Vagy aki egyedülálló és párkeresési üzemmódban van, mondjuk, randit kér valakitől, akiről első blikkre azt mondaná, hogy az őt úgyis visszautasítaná. Aztán – csodák csodája – a kiszemelt személy igent mond és örömmel fogadja a meghívást. Sikerélmény!

Egyszer egy szemináriumi résztvevőm, egy fiatalember a félelmek legyőzésével kapcsolatban mesélte, hogy mennyire félt randit kérni egy lánytól, aztán összeszedte magát és tett egy bátor lépést a lány felé, mire a lány nagyon bátornak nevezte őt, mondván, hogy látja, hány fiú pislog rá félénken és nem mernek kezdeményezni. Még ha egy ilyen esetben a randi nem is ismétlődne meg, a puszta kezdeményezés ténye, a félelem ellenére való cselekvés – főleg, ha eléri a kívánt eredményt – biztosítja a pozitív érzelmeket, amelyek további megerősítést adnak az újbóli cselekvésre.

Megismétlem: E-RŐS ÉR-ZEL-MEK.

Ezért is nagyon fontos, hogy döntsem el, hogy szeretni fogom magam életem végéig és az önmagam iránti szeretet jeléül adjak magamnak minél több sikerélményt! Amikor megvan a sikerélmény, megvannak a belőle származó pozitív érzelmek, a tapasztalati tanulás nagyon erős – és az agyban rögzült sikerélmény további sikerekhez fog segíteni.

Újévi fogadalmak helyett erre van szükség – önmagamnak adott sikerélményekre és a belőlük származó pozitív érzelmekre, az év bármely napján. Semmi nem segít úgy sikerre, mint maga a siker!

Életem egyik legnagyobb sikerélménye az volt, amikor friss diplomásként Kolozsvárról egy hátizsákkal, két bőrönddel, némi készpénzzel, relatív jó angol nyelvtudás birtokában átjöttem Budapestre úgy, hogy csak minimális segítségre - ideiglenes lakhatás - számíthattam barátoktól, ismerősöktől, és végül állást kaptam egy multinacionális tanácsadó cégnél. Amit az állás sikeres megpályázása során és után átéltem, olyan erős pozitív élményt adott, amire a szárnyalás szó enyhe kifejezés és mostanában jöttem rá, hogy azóta is egy hasonló élményre vágyom.

Mi itt a lényeg: ezt a sikerélményt én adtam magamnak. Voltak legyőzni való félelmek, voltak megtorpanások, voltak hátráltató tényezők, voltak elbizonytalanodások – több hónapon keresztül. Az erősen negatív érzelmekkel való megküzdés – igen, mertem velük szembesülni - és a pozitív érzelmeket biztosító sikerélmény egy teljesen más tudatossági szintre segített – ami megerősítést adott a további sikerekhez.

Talán nem meglepő, hogy az elhatározás, hogy nekivágok egy ilyen kalandnak, szintén nem újévkor született…

Hozzál felelős döntést a negatív, hátráltató érzelmekkel való  szembenézésről. Vállald be őket, cselekedj a gátló érzelmek ellenére minél gyakrabban, hosszú távon adj magadnak minél több sikerélményt (önszeretet!) és néhány év után teljesen fölöslegessé válnak az újévi fogadalmak…

Boér Tamás,
Motivációs előadó


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3993 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x