3 kérdés, amit feltétlenül tegyél fel egy állásinterjún!...
Címlap / Karrier / 3 kérdés, amit feltétlenül tegyél fel egy állásinterjún!

3 kérdés, amit feltétlenül tegyél fel egy állásinterjún!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

Ha neked mindössze egy "állás" kell, szinte bárhol, csak, hogy legyen fizetésed, akkor ez nem neked szól. Félő, hogy ha a fizetés a legfontosabb szempontod, akkor alul fogod magad pozícionálni, és amikor elfogadsz egy állásajánlatot, az alatta lesz a tényleges elvárásaidnak. De mit tehetsz, ha jobbat szeretnél? 

Cégtől főnökig
Fontos tudni, hogy az emberek szervezetekhez lépnek be, de főnököket hagynak ott, amikor elmennek máshová dolgozni. Ezért legalább olyan mértékben válassz főnököt is, mint amilyen mértékben szervezetet/céget, ahol dolgozni fogsz.

Az alábbi három kérdés az állásinterjúra behívottak számára próbál segítséget nyújtani abban, hogy egyenrangúnak pozícionálják magukat az őket interjúztató, a lehetséges munkáltató szemében és abban is, hogy ki tudják szűrni az olyan főnököt, aki alatt nem szívesen dolgoznának.

Javaslom, hogy egy állás helyett válaszd a haladást, és ezt kezdd azzal, hogy a következő  állásinterjún a leendő főnöködnek felteszed a következő kérdéseket. A kérdésekből komoly információt szerezhetsz arról, hogy mire is számíthatsz tőle.

Hosszú távon a legfontosabb megtartó erő nem a fizetésed, nem a munkakörülmények, nem a cég neve, nem a termékei, vagy a helyszín, hanem a közvetlen főnököd lesz. Hogy miért? Hát azért, mert ő dönt nagyon sok, téged érintő dologról: fizetés, munkakörülmények, stb. Ha a főnököd által és segítségével fejlődsz, ha úgy haladsz előre, ahogy szeretnél, ha osztod az értékrendjét, ha felnézel rá, ha ő igazi vezető, akkor örömmel fogsz a keze alatt dolgozni. 

Ilyen főnököt  – bocsánat, vezetőt! –  keresel, ugye?

1. „Ön hol látja magát 3 év múlva?”

Ez egy tipikus kérdés, amit jobb helyeken elsősorban az állásra jelentkezőnek szoktak feltenni. Merésznek tűnik feltenni ezt egy állásinterjún a leendő főnöknek, de megtudod belőle, hogy az illető a saját fejlődésében gondolkodik, vagy nem. Ha nem, akkor valószínű, hogy te sem számíthatsz sok támogatásra a fejlődésedhez és a továbblépéshez, mert ő sem továbblépésben gondolkodik.
 
Egy felfelé törekvő embernek nincs rosszabb, mint egy elkényelmesedett, saját továbblépésében nem gondolkodó főnök!2. „Ha én a most megpályázott pozícióból  – feltéve, hogy azt elnyerem - néhány év múlva feljebb szeretnék lépni egy több felelősséggel és juttatással járó pozícióba, akkor Ön szerint mi fogja leginkább meghatározni, hogy ez sikerülni fog vagy nem?”

Én az alábbiak közül szeretnék valamit hallani egy ilyen helyzetben ahhoz, hogy az illetőt pozitívan ítéljem meg:

„Az, hogy mennyire gondolkodik hosszú távon.”

„Az, hogy mindamellett, hogy folyamatosan kiváló teljesítményt nyújt, ezt meg is láttatja a környezetében.”

„Az, hogy mennyire sikerül bekerülnie a dolgok informális áramlásába.”

„Az, hogy legyen egy nagyon jó mentora.”

„Az, hogy mennyire sikerül elfogadtatnia és megkedveltetnie magát a felső vezetéssel.”

„Az, hogy hozzon sok üzletet.”

„Az, hogy mennyire válik jó vezetővé.”

„Az, hogy vegyen le az én vállamról minél többet, hogy én is tovább tudjak lépni.”

„Az, hogy hozza ki a csapatából a lehető legtöbbet és tartsa meg a legjobb embereit.”


Nem állítom, hogy nem léteznek más, pozitív válaszok is, és a fenti válaszok sem kötelező  érvényűek, de ezek többé-kevésbé mind kritériumai egy jól menedzselt karriernek.

3. „Ha hirtelen annyi pénz birtokába jutna, amennyiből tudná, hogy vígan megélne halála feltételezett napjáig, akkor is csinálná, amit csinál?”
Pimasz egy kérdés, de addig keress, amíg olyan embert nem találsz, aki erre a lehető leghatározottabban és gyorsan azt válaszolja, hogy: „Nem, mert amit élvezek, azt eszem ágában sincs abbahagyni!”

A kereséshez nagy kitartást kívánok…

Fontos: nem elég a kérdéseket automatikusan feltenni, miután  őket itt a cikkben olvastad –  a kérdések komolyságát, a határozottságodat, a karrier-tudatosságodat a non-verbális kommunikációdnak mind alá kell támasztania.

„Nyusziként” ülve az interjúztató előtt, behúzott vállakkal, félénk hangon a fenti kérdések sem fognak komoly hatást kelteni a másik félben. Húzd ki magad, ülj egyenes háttal, nézz egyenesen a másik fél szemébe és nagyon figyelj a válaszra, amit kapsz. Ha kell, kérdezz vissza és foglald össze, amit mond, ezzel is tükrözve, hogy figyeltél arra, amit mond.

Der Boss

Az interjú közben feltett fenti kérdések azt sugallják, hogy Te is jól megválogatod, hogy hol szeretnél elhelyezkedni és a döntéshez minden információt megpróbálsz összeszedni. Ez magas szintű tudatosságra és határozottságra vall, amit kedvelnek a munkáltatók.

Most, hogy elolvastad őket, mit gondolsz, félsz feltenni egy interjún a fenti kérdéseket?

Tudd, hogy ami még nem a tied, azt nem is veszítheted el! Amíg nincs aláírt munkaszerződés, addig nincs veszíteni valód. Ha nem kaptál ajánlatot valahonnan, ahová  jelentkeztél, semmivel sem vagy rosszabb helyzetben, mint voltál az állásra jelentkezés pillanatában. Mindig pozícionáld magad elég magasra, mert ez a nyerő stratégia! Az alulpozícionálással veszíteni fogsz.

Sokkal jobb „elveszíteni” egy lehetőséget azért, mert bátor voltál, mint azért, mert „nyuszi”  voltál. Ilyen esetben mindig nyersz, éspedig tapasztalatot, ami nagyon sokat ér!

Záró gondolatként hadd idézzem George Bernard Shaw-t: „Furcsa az élet. Ha nem vagy hajlandó elfogadni mást, mint a számodra legjobbat, a legtöbbször meg is kapod.”

Boér Tamás

Képek:
piqs.de: connor212 - business woman
piqs.de: thiesi111 - Der Boss
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9945 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x