Milyen az egészséges munkahely? Teszteld a Tiéd!
Címlap / Karrier / Milyen az egészséges munkahely? Teszteld a Tiéd!

Milyen az egészséges munkahely? Teszteld a Tiéd!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

Stressz, gyomorgörcs, vagy közös programok és élénkítő hangulat? Egészség a munkahelyen - ahol életed harmadát töltöd! A prevenciós programokra szánt költség később az anyagiakban is megtérült: nőtt az egészséges munkavállalók teljesítménye, csökkent viszont a betegállományban töltött napok száma. A Tiéd ilyen? Tippek, amiktől fittebb lehetsz a munkában! 

Egy munkahelyi egészségfejlesztési terv célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy empatikus légkörű, korszerű munkahelyen.
A megfelelő fizikális  állapot, mentális és lelki kiegyensúlyozottság
eredményeként már rövidtávon elkerülhető a tartós stressz, így csökkenhet a pszichoszomatikus megbetegedések száma. A lehetséges lépésekről dr. Budavölgyi Attila, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa beszélt.

piqs.de - Depresszió

Az egészség anyagilag is megéri
Néhány éve Amerikában zajlott egy Krónikus Betegségeket Megelőző Munkahelyi Program nevű kezdeményezés, amelynél az induláskor, 6 hét és fél év elteltével felmérték a dolgozók fizikai állapotát, táplálkozási szokásait és számos betegség rizikófaktorainak jelenlétét. Már a 2. mérés alkalmával tapasztalható volt, hogy a résztvevőknek csökkent a vérnyomása, a testzsír- és a koleszterinszintje. Ezen felül a megkérdezettek 39 százaléka teljeskörűen változtatott életvitelén, tehát a munkahelyén kívül is egészségesebben táplálkozott és növelte a fizikai aktivitását.

A prevenciós programokra szánt költség később az anyagiakban is megtérült: nőtt az egészséges munkavállalók teljesítménye, csökkent viszont a betegállományban töltött napok száma.  Ráadásul, mivel a dolgozók érezték, hogy a vezetőség is erőfeszítéseket tesz a jó közérzet biztosításáért, a személyes elköteleződésük is megnőtt a cég felé, és még inkább a közösség részének érezték magukat. Mindezen folyamatok pedig nyilvánvalóan hatékonyabb munkavégzést eredményeztek.

Milyen a fitt munkahely? Környezetbarát! >>

Lehetséges lépések:

1. Alternatív reformétrend a menzán
Jó lehetőség a munkavállalónak, ha maga döntheti el, marad-e a hagyományosabb étrendnél, vagy az egészségesebb, alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú, teljes értékű fogásokat választja. Ha mód van rá, sokan szavaznak a vörös húsok helyett fehérekre, a fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésűre, a túl sok állati fehérje helyett a zöldségekre, vagy éppen a krémes süteményeket váltják fel friss gyümölcsökkel. Az eredmény nem csak a kilók csökkenésében, de az energikusabb fizikai állapotban is mérhető.

2. Mindennapos rövid, szervezett testmozgás
Ha a dolgozóknak van lehetősége akár az ebédidőben – még evés előtt – 10-15 percet tornázni, nem csak felfrissülnek, de beindítják a gyorsabb anyagcserét és egy kis gerinctornával megelőzhetik az ülőmunkával járó mozgásszervi elváltozásokat is. Ehhez pedig nem feltétlenül szükséges gyógytornász, egy szakember által felkészített, kellően lelkes kolléga is képes levezetni a nyakra, a vállra, a gerincre koncentráló gyakorlatokat. A munkavégzés ily módon történő megszakítása a képernyős munkahelyeken gyakran fellépő szempanaszokra is jótékony hatású. 
 
3. Ülőlabdák és térdeplőszékek biztosítása
Ahhoz, hogy stabilan ülhessünk a labdán, folyamatosan egyensúlyoznunk kell, ami olyan kicsi, gerinc-közeli izmokat mozgat meg, amelyeket egyébként alig használunk vagy egyoldalúan terhelünk. Speciális gyógytornát is lehet rajta végezni. A térdeplő szék megpróbálja visszaállítani a gerinc normális görbületét, hiszen ahhoz, hogy normálisan tudjunk ülni rajta, előre kell billentetünk a medencét, és ki kell egyenesítenünk a hátunkat. Mindkét eszköz a gerincfájdalmak és deformitások megelőzését szolgálja.

piqs.de - Jó a szemednek?

4. Kímélő monitorok
Ma már többféle szemkímélő monitor is forgalomban van, amelyek kevésbé ártanak a szemnek. Az ilyen monitorok a fényerőt és a kép egyéb beállításait automatikusan a helyiség fényviszonyaihoz és a képernyőn megjelenő tartalomhoz igazítják, így kiküszöbölik a szem megerőltetését. A számítógépes munkánál az is fontos, hogy hol helyezkedik el a monitor. Az a jó, ha enyhén lefelé kell néznünk, mert a nyakunknak és a szemünknek így a legkényelmesebb. A szemmagasságunknál feljebb elhelyezett képernyő használata megerőltető. Az optimális láthatóság érdekében rendszeresen érdemes szemészeti szűrésen részt venni, és szükség esetén szemüveget viselni. Mindemellett óránként érdemes egy kis szünetet is beiktatni.

5. Kommunikációs, konfliktuskezelő tréningek
A konfliktuskezelés és a megfelelő kommunikáció tanulható. Sőt, ez a képesség szinte elengedhetetlen ahhoz, hogy a főnök-beosztott viszony hatékonyan működjön. Az egyre komolyabb problémát jelentő mobbing (munkahelyi pszichoterror) is csak jól kommunikálni tudó munkatársak között kerülhető el.

6. Munkahelyi egészségszűrés
A munkahelyeken szervezett szűrések nem csak a dolgozók lojalitását növelik, de olyan, addig rejtett betegségekre is fény derülhet ilyen módon, amelyek tüneteket okozva már sokkal súlyosabb problémát, ezáltal kiesést jelentenének a munkából. A hagyományos fogászati-, látás- és hallásvizsgálatokon kívül ma már elérhető többek közt allergiavizsgálat, anyajegyszűrés, komplex kardiológiai vizsgálat, kihelyezett speciális szakorvosi vizsgálatok vagy akár stressz szintmérés is.

Nálatok ez mind megvan? Teszt értékelés
Ha 5-6: pont stimmel – nagyon szerencsés vagy!
Ha 3-4: akkor adhatsz javaslatokat, vélhetőleg nyitott az ötletekre a cégvezetés, de csak finoman, légy belátó.
Ha 1-2: Mindenképp változtassatok a csoportszellem segítségével!
Ha 1 sem: Jobb, ha munkahelyet váltasz, mert munkád megterhel.

Vagy épp hiányos? Egy értekezleten adj hangot ötleteidnek, alkalmazd legalább munkahelyi barátnőiddel, kedveltebb kollégáiddal ötleteinket. Megtérül. Fittebb közérzet, jobb teljesítmény, szebb napok!

Oxygenmedical.hu
Orvost Keresek >>

(Fotó: piqs.de - Ivi: Augenblick; G. Klemen: Skeptische Beobakterin)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3231 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x