3 kulcs, ha meg kell nyerned AZT az állást!
Címlap / Karrier / 3 kulcs, ha meg kell nyerned AZT az állást!

3 kulcs, ha meg kell nyerned AZT az állást!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-03

Úgy érzed, éppen neked írták ki azt a pályázatot? Nincs más teendőd, mint elérni, hogy téged válasszanak! Nem is olyan nehéz, mint hinnéd, ha követni tudod a karrier tanácsadó ajánlásait. Nem lesz könnyű - ezt sajnos megmondhatjuk, hiszen még sokan pályáztak ugyanerre a posztra. 

Kapásból tudd megmagyarázni: Téged keresnek! 
Fogalmazd meg akár ugyanazt, amit a cég a hirdetésében felsorolt. Mondd, hogy azért jöttél, mert tudod, hogy ilyen és ilyen feltételekkel keresnek embert. A cégnél szeretik visszahallani saját elvárásaikat – ezzel azt sugallod, érted, mit akarnak, s hogy te erre a pozícióra számítottál.

Tudasd pontosan MIT CSINÁLSZ! 
A meghirdetett állás pályázati kiírásában ott szerepel a kulcs – erre buktál rá! A pozíció lehet, hogy „könyvelő”, viszont ha ügyfélközpontú, kommunikatív embert keresnek, akkor nem lehet elég, ha annyit mondasz: könyvelő vagyok. Azt kell mondanod, amit könyvelőként csinálsz. Nagyszerűen ismered a szabályokat és az adókímélő eljárásokat, amik miatt az ügyfelek gyakran választanak Téged.Tudasd a döntéshozóval, milyen előnyük származhat belőled!

„Az embereket nem az érdekli a biznisz szférában, hogy ki vagy - az érdekli őket, milyen előnyük származhat belőled” - tartja a mondás. Én azonban kiegészítem: tudniuk kell azt is, milyen hátrányuk származik abból, ha elvesztik az általad nyerhető előnyöket.

Gyakran találkozom emberekkel, akiktől megkérdezem, mi a foglalkozásuk. Olyasmiket mondanak nekem, hogy „mobilbankár”  vagy „projektmenedzser” vagyok, de fogalmam nincs ebből, milyen típusú feladatra is vágynak, vagy mi is az, ami inspirálja őket (talán nekik sincs – a szerk.).
 
A mobilbankártól például megtudtam, hogy az ő szakmájának semmi köze nincs a mobiltelefonokhoz, ellenben bármely bankfiókban tud üzletet kötni, s pozíciójában a függetlenséget imádja. A projektmenedzserről pedig kiderült, hogy pályázatokon nyer pénzt, melyeket segít elkölteni azoknak, akik a pályázat céljához kapcsolódnak. Ha a bemutatkozáskor azt mondták volna arra a kérdésre, hogy mi haszna a munkájukból másoknak, valószínűleg egy sor üzletet küldhettem volna hozzájuk – de ők elpackázták a lehetőséget. Ha a mobil bankár azt mondja nekem, hogy a legelfoglaltabb embereknek segít abban, hogy tetszőleges időpontban tudják intézni bankügyeiket, máris eszembe jut pár elfoglalt személy, akinek ez jól jönne.

A munkád  értéke – az értéked a cég számára
Légy pontosan tisztában azzal, hogy a munkád miért értékes. Tudd, hogy mik a kiválóságaid – s ha úgy érzed, hogy nincsenek, akkor rosszul éltél, tehát menj és tégy szert azonnal néhány kiválóságra. 
 
Hogyan? Kérdezd meg a többieket, hogy mik az előnyös tulajdonságaid, szerintük miben vagy a legjobb. Azután ezt fejleszd, vagy fejleszd tovább. A listáikon bizonyára lesz pár dolog, amit hitelesen tudsz vállalni! Ez az erény az érték, amivel te többet adsz a cégnek másoknál. Ez az érték az, amit megvettek a személyeddel. Ha nem tudatosítod ezt az értékedet, akkor egy bármikor lecserélhető munkadarabként tekintenek rád, te is tekints így magadra és ne lepődj meg ezen.Ha el akarod nyerni a pozíciót (reméljük, nem állás!), akkor ezt az értéket kell hitelesen képviselned.
Tehát:
  • Gondolkozz feladatkörökben, és ne csak szakmákban
  • Legyen egy jó példád arra, amit Te személy szerint egy céggel, magánszeméllyel korábban már eredményesen elértél, tehát egy referencia magadról.
  • Mivel sok hasonló cég működhet az országban, mint amit kinéztél fogalmazd meg, miért pont ez a cég keltette fel érdeklődésed – azon túl, hogy ő hirdet éppen betöltendő álláslehetőséget.

Ha értékeiddel tisztában vagy és képes vagy tevékenységikörökben gondolkodni, munkád is profitorientáltabb és hatékonyabb lehet. Ekkor már nem kell azon törpölnöd munkaidődben milyen feladatokat végezz, hanem átlátod a tennivalókat is.

Képek:
piqs.de: connor212 - business woman
piqs.de: HaseFFM - Entrance
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3461 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x