Karriert vagy saját vállalkozást?
Címlap / Karrier / Karriert vagy saját vállalkozást?

Karriert vagy saját vállalkozást?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Bizonyára nem kevesen vannak, akik alkalmazottként eljutottak valameddig a karrierjükben és azon morfondíroznak, hogy továbbépítsék-e a karrierjüket, vagy saját vállalkozást indítsanak. Nekik szeretnék támpontokat nyújtani ezzel az írással. 

A legelső, amit ajánlott letisztázni, hogy mit is vársz egy karriertől vagy egy saját vállalkozástól. Tudom, hogy a legtöbb embernek erre mi a válasza (még ha ez a válasz tudattalan is): pénzt.

Nagy hiba!
A „Karriermenedzsment Magyarországon”  című kutatás (2006) szerint a karrierben a legtöbb pályakezdő anyagi biztonságot és gyarapodást lát. Ez rendben is van. Pályakezdőként, kispénzű diákként, akit tipikusan nem vet fel a pénz, ez érthető. Egykeresetű családban családfőként szintén érthető, hogy a pénz folyamatos biztosítása nem opcionális.

Ettől függetlenül, nagyon fontos, hogy munkádról alkotott szemléletedet feltétlenül terjeszd ki a dominánsan anyagi fókuszról azon „dolgokra” is, amelyek később neked meg fognak térülni. Ezek: fejlődés, önismeret, vezetői készségek, érzelmi intelligencia, stb.

Bármennyire is „kell a pénz”, bármennyire is „meg kell valamiből élni”, az egész életed értelmét ásod alá, ha a pénzt munkád elsőrendű céljának tekinted. Amikor azért dolgozol elsősorban, mert „kell a pénz”, akkor a feje tetejére állítottad életed értelmét: a pénz a cél, és életed értelme eszközzé vált. Ennek pont fordítva kell lennie!



Pénzt keresel vagy meggazdagodsz?

Persze, hogy van egy havi minimum, ami alá egy család sem szeretne menni, de hadd tegyek egy bátor megállapítást: az emberek többsége ezt a minimumot túl magasra helyezi. Az „itt és most tudjak fogyasztani, felhalmozni és birtokolni” übereli a hosszú távú jövőt és a fejlődési lehetőségeket. Ezért jut oda sok ember, hogy annyira elfoglalja magát azzal, hogy „pénzt keressen”, hogy nem jut ideje meggazdagodni…

Ha nálad is jóval nagyobb arányban esik latba a pénz, mint a munkád célja és kisebb mértékben a jövő tudatos, hosszú távú építése, akkor ezt az arányt fordítsd meg: karriered vagy vállalkozásod fő célja az a fajta gyarapodás legyen (nem anyagiakban), ami később a még gyorsabb anyagi gyarapodást lehetővé teszi. Fő fókuszod azon legyen, hogy miközben biztosítod a havi minimumot anyagiakban, minél gyorsabban gyarapodj tudásban, képességekben, hozzáállásban és siker-szokásokban.

Magyarra fordítva: a karrieredben (vagy vállalkozásodban) ne elsősorban a pénzért, hanem a fejődési lehetőségekért dolgozz!  Fejlődésed az, amin keresztül megerősödik a pénztermelő képességed és később ez többet fog hozni a konyhára. Nagyon általánosan megfogalmazva: élj egy fejlődés-orientált, és ne egy birtoklás-orientált életet!

A következő, amit szintén fontos letisztázni: mi az oka annak, hogy nem egyértelmű a karrieredben a továbblépés és saját vállalkozás indításában gondolkodsz? Nem vonz a „következő szint”? Nem tudod, mi lenne az a szint? Vagy tudod, de nem érzed, hogy képes lennél rá? Próbálkoztál, de a főnököd nem támogat? Megpróbáltál valamit és nem sikerült? Volt már két-három munkahelyed és úgy érzed, a következő váltás is csak „cseberből-vederbe” helyzetet eredményezne? Vagy nem tudod, hogyan add el magad? (sokan, nagyon sokan vannak, akik jól teljesítenek a munkahelyükön, csak azt nem tudják meg is láttatni a környezetükben és nem tudják magukat jól „eladni” és fölfelé „láttatni”)

Vajon nem csak azért gondolkodsz saját vállalkozás indításában, mert egy nehézségbe ütköztél és nem tudod, hogyan küzdd le? Kérted-e a mentorod, vagy egy coach segítségét, hogy letisztázd magadban, számodra a jelen helyzetben merre az arra? Ki tudja, lehet, hogy a nehézség leküzdésével fölöslegessé válik azon gondolkodni, hogy saját vállalkozást indíts…


Ne feledd, hogy egy karrier felépítése ugyanúgy, mint egy vállalkozás felépítése akadályok egész sorának a leküzdését jelenti, amire nem biztos, hogy mind fel vagy készülve (sőt, biztos, hogy nem). Egyáltalán nem biztos, hogy ilyenkor meg kell hátrálni az akadály elől, sokkal inkább meg kéne rá találni a legjobb megoldást. Ha a nehézséget, az akadályt sikerrel küzdöd le, azzal erősödik az akadály-leküzdő képességed és legközelebb egy hasonló akadályt már könnyebben fogsz leküzdeni. De ha elfordulsz az akadálytól és tulajdonképpen azért indítanál vállalkozást, mert tudattalanul a könnyebb utat keresed (!), akkor fennáll a veszélye, hogy ugyanezt fogod tenni a saját vállalkozásodban is…és az eredmények el fognak maradni attól, amit szeretnél.

Végül, de nem utolsósorban, hogy érzed magad a jelen helyen? Nehogy túlfűtött érzelmi felindulásból mondj fel, hogy „na, akkor én most saját vállalkozást indítok, mert ezek úgy hülyék, ahogy vannak!”

A heklyzet felmérése
Légy racionális, gondolkozz hűvös fejjel. Érzékeld a valóságot annak teljességében, mert a valóság pontatlan észlelése rossz irányba fog vinni, az biztos! Tedd fel magadban a következő kérdéseket:
  • Mi zajlik a jelen helyen?
  • Milyen a főnököm hozzám való viszonya?
  • Tud-e a hosszú távú  céljaimról? Megkérdezte-e valaha is, hogy hol szeretnék lenni mondjuk 10 év múlva?
  • Ő hol szeretne lenni 10 év múlva?
  • Van-e terve a továbblépésre?
  • Szeretnék-e az ő utóda lenni (amennyiben ő tovább szeretne lépni)?
  • Voltak-e valaha is kettőnk között „mélyen szántó” beszélgetések?
  • Vannak-e és ha igen, milyen fejlődési lehetőségek a jelen helyen, amelyeket még nem használtam ki?
  • Milyen visszajelzéseket kapok a környezetemből?
  • Milyen készségeket volna jó kifejleszteni, mielőtt saját vállalkozásba vágnék? Kommunikáció? Vezetés? Stratégiai gondolkodás? Üzleti tervezés? Értékesítés? Marketing? Projekt menedzsment?
  • Van-e ezen vagy más készségek kifejlesztésére lehetőség a jelen munkahelyen?
  • Az előttem álló lehetséges cselekvési alternatívákra gondolva milyen félelmeket érzek?
  • Van-e, és ha igen, ki az, akivel ezeket a félelmeket bizalmasan meg tudom beszélni?

Ha fentiek alapján már  tisztábban látod a jelen helyzetedet, és önmagadat a jelen helyzetben, egy lépéssel biztos, hogy már közelebb kerültél egy határozott döntéshez.

Összefoglalva:
Ne elsősorban a pénzért dolgozz, hanem a fejlődési lehetőségekért. Pontosítsd a nehézséget és annak jellegét a jelen helyzetedben.
Légy racionális, gondolkozz hűvös fejjel. Törekedj a valóság minél pontosabb és tisztább megértésére.

Sok sikert a továbblépéshez!

Boér Tamás
www.sikertervezes.com

Képek:
piqs.de: Sabs - Pokal
piqs.de: Alfred Lohmann - Take a walk
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2934 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x