Munka kell? Pályázz profin!
Címlap / Karrier / Munka kell? Pályázz profin!

Munka kell? Pályázz profin!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A munkakeresés válság idején talán az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat. Még akkor is igaz ez, ha nem a semmiből szeretnénk egy fizetőképes céghez jutni, hanem egy biztos helyről lépnénk tovább a fejlődés reményében. A profi munkakeresés és profi pályázat, legyen az egy Uniós pályázat vagy éppen egy ösztöndíj beadása, apróságokon múlik. Szó szerint olyan kis csipp-csupp dolgokon, amin rosszabb napokon felkapnád a vizet. 

Ugyanakkor tudni kell, hogy a terveidet megkísértők, a pályázatod bírálók, az életrajzodat olvasó személyek is emberek. Mint embereknek, érzéseik, gondolataik, meglátásaik vannak feladatkörüknek, személyüknek megfelelően. Ezért az apróságok, amiktől egy pályázat átmegy a szűrőn, a tiéd pedig esetleg elbukik, valójában nagyon is fontosak. Összegyűjtöttük a legnagyobb bakikat a legkisebb finomságokig, az olvasó szemszögéből is vizsgálva, hogy értsd, lásd, mi zajlik le a fejében, amikor úgymond kukacoskodik.

1. Megszólítás: Amikor levelet írsz, címzel, nagyon figyelj arra, hogy ki írta ki a pályázatot és ki adta meg az adatait egy cég részéről például kapcsolattartásra. Figyelmetlenség, ha Katalint le Krisztázol, vagy ha egy férfi hirdetőt nőnek titulálsz. Az is meglehetősen felszínes, ha annyit írsz Tisztelt Hölgyem/Uram. Téged így hívnak? Mert engem nem, és hacsak nem teljes a titok egy állás, pályázat körül, jobb ha megkeresed a kapcsolattartót és személyesen szólítod meg.

2. Kliséhegyek: Egy állásra, kiváló munkára nehéz megtalálni a leginkább megfelelő személyt. Humánerőforrás managerek erre szakosodtak. Szó szerint megszaglásznak, és megmondják, hol teljesítenél igazán jól. Amikor egy cégnél önéletrajzod elbírálják, az egyedi tulajdonságok alapján teszik majd azt, a személyes sajátosságaidra figyelnek. Ha a leveled arról szól, jelentkeznék az állásra, és az életrajzod olyasmivel van tele, mint gépjárművezetői engedély, jó kommunikációs készség, konkrét példák és egyedi képességek számbavételezése nélkül, akkor valószínűleg a te jelentkezésed is egy szemétgalacsin lesz csak a papírkosárban a Föld terheként.


3. Érdeklődési köröm:
Az életrajzok ezen rovata alapvetően hasznos meglátásokat tartalmazó bekezdés, ahol kiderül ki vagy te, és mi érdekel igazából. Ugyanakkor itt is azt érdemes felsorolnod, ami téged ebben a munkakörben érdekesebbként, többként tüntet fel. Ha te kutatóbiológusnak jelentkezel kevéssé fogja érdekelni a jelentkezésed olvasóját, hogy bélyegeket gyűjtesz, járatos vagy makett ragasztásban és hűen gondozod a nagymamádtól örökölt varrógépedet.

4. Magad mondod el, hogy alkalmatlan vagy: Amikor életrajzod beadásakor a levélben leszólod magad, magad hívod fel a figyelmet arra, hogy alkalmatlan vagy a posztra, a levél túlvégén ülő valószínűleg azt fogja gondolni: könyörgöm, akkor miért adta be a jelentkezését? – majd törli a leveledet. Amikor életrajzodban következetesen szerepel, hogy valamire még nem vagy felkészülve, magad alatt vágod a fát. Ilyen az, ha megjelölöd, ugyan elkezdted a főiskolát, de már kétszer halasztottál. 1 hónapig jártál be egy 4 éves képzésre vagy hogy negyedszerre futsz neki a KRESZ vizsgának. Ekkor egy tanács: ne add be a jelentkezésed teherautó sofőrnek!

5. Egoizmus: Szinte nincs annál undorítóbb, amikor egy üzlet megkötése miatt egy önéletrajzban vagy egy pályázat kísérőleveleként egoista ömlengésbe kezd a szerző. Remélhetünk akármilyen nyerő üzletet a már 10 éve a legjobb a szakmában, 5 éves rendületlen gyakorlattal és egyéb öndicsérő monológok egyszerűen visszatetszőek. Az ahol alkalmaztak, az amit tettél beszéljen helyetted. Beszéltesd eredményeid saját érdekedben, legyél tárgyilagos, reális.

6. Amikor köszönőviszonyban sem vagy a feladattal: amikor egy fejvadász céghez a héten harmadszorra küldöd be életrajzod vezetői állásokra, miközben a legtöbb munkatapasztalatod a papírbolti eladó-gyakornok feladatköröd volt, meglehetősen kellemetlen helyzetbe hozod magad. Nézd meg mit akarsz, mit vállalsz, mérd fel, és ne fáraszd a túlvéget magaddal.

7. Különcködések:
Nagyon fontos, hogy életrajzodban vagy motivációs leveledben egy cél elérésekor jelezd, hogy miért vagy érdekelt egy munkában, feladatban. Az is jó, ha vázolod, hogy miként illeszkedik egy munka korábbi elképzeléseidhez, miért tudod ebben kiválóan elképzelni magad. Hülyét csinálsz viszont magadból, hogyha olyasmivel terheled az olvasót, hogy azért is jelentkezem önökhöz, mert már a nagymamám is óvónő volt. Azért szeretnék marketinges lenni a teát termelő cégüknél, mert édesapám is tejjel itta… Azt sem érdemes előre megemlítened, hogy te mit nem vagy hajlandó megcsinálni. Ha már az első percben távolítasz, alkudozol esélytelen, hogy téged kérjenek fel a munkára.

8. A világjáró: Nagyon jó, hogyha már sok tapasztalatot szereztél az életben, és az is előnyös, ha egy pozíció elfoglalása előtt kipróbáltál más, hasonszőrű szakmákat. Ha viszont havonta konzekvensen máshol dolgozol, és már szó szerint mindent kipróbáltál, senkinek sem kell az orrára kötnöd, hogy gyakorlott vagy a banánárulástól a fehérnemű bemutatókig mindenben. Nem biztos, hogy ez oly kiválóan mutat felügyelőtanári pozíciód pályázatában például….



9. Még el vagy foglalva:
Ha életrajzodban nagybetűkkel virít, hogy most is dolgozol valahol, és semmi jelét sem adod kísérőleveledben annak, hogy váltani szeretnél, hogy miért akarsz másba kezdeni, mint amit éppen csinálsz, ha van munkád, akkor jelentkezésed semmisnek fogják tekinteni. Ez azt a benyomást kelti, hogy igazából ok nélkül is, kicsivel több pénzért vagy csak úgy, kedved szerint szívesen hagyod ott állásod nagy hirtelenséggel akár. Ha azt bizonygatod februári jelentkezésedben, hogy májusban tudsz kezdeni, akkor legjobb esetben is félreteszik majd életrajtodat és három hónap alatt gond nélkül el is felejtik, hogy a világon vagy. Akkor jelentkezz, amikor aktuális.

10. Nyelvezet:
Ha arra is lusta vagy, hogy egy egyszerű, rövid, de kerek mondatokból álló levelet írj pályázatod mellé, pusztán tőszavakban kommunikálsz pl. jelentkeznék, mellékelem az életrajzom, akkor igen nehéz lesz magadról elhitetni, hogy jól kommunikáló, nyitott, és ügyfélközpontú személyiség vagy.

Fodor Kata

Képek:
piqs.de: foreverdreaming - einen brief schreiben
piqs.de: Knipsermann - Ab in den Süden!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4359 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x