Felvételi, de okosan! 3 tuti tipp pályaválasztóknak
Címlap / Karrier / Felvételi, de okosan! 3 tuti tipp pályaválasztóknak

Felvételi, de okosan! 3 tuti tipp pályaválasztóknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

Egyszerű, mint a pofon, mégsem tanácsolta még neked egy tanár, vagy szakember sem? 3 módszer hogy eldöntsd, hová felvételizz!  

Sokan úgy választanak, hogy fogalmuk nincs arról, egyes iskolákban mit is tanulhatnak és a végén milyen pályákra lesz alkalmas az a személy, aki elvégzi az adott kart, szakot, vagy iskolát.
Tanácsaink azoknak szólnak, akik BÁRHOL – ismétlem: bárhol! – tovább akarnak tanulni. Akár szakmunkás képzésről, akár egyetemi képzésről, vagy posztgraduális képzésről van szó, ez a 3 lépés elengedhetetlenül fontos a jó döntéshez. Annyira egyszerűek, hogy sok fejvadász, pályaválasztási tanácsadó, vagy tanár egyszerűen nyilvánvalósága miatt felejti el közölni az útját keresővel.
 

  1. Nézd meg a könyveket – jegyzeteket. A legegyszerűbben úgy döntheted el, hogy akarod-e azt a bizonyos dolgot éveken keresztül tanulni, ha belelapozol a jegyzetekbe.  Ne sajnáld az időt, menj be az iskolába és a helyi jegyzet-boltban, vagy a tankönyvboltban nézegesd végig azokat a szakmai tantárgyakat tanító könyveket, melyek a tudás gerincét képezik. Ha a többségük érdekes, vagy – nagyot mondok – letehetetlennek tűnik, akkor jó helyen vagy. Ha a tanulnivaló többsége semmit nem mozdít meg a lelkedben akkor nézelődj tovább. Sokat segít, ha alaposan átnézed az egyes szakok nyújtotta lehetőségeket!

     
  2. Tudakold meg, milyen lehetőségek vannak az elhelyezkedésre és pontosan mit is csinál az, aki ezen a területen végez? Hogy telik egy napja? Mennyire keresett a szakma? Hányan végeznek egy évben, s mennyire hiány-szakma vagy éppen túltelített az adott terület, amit tanulsz. Alaposan nézz utána, mennyi mindent csinálhat például egy közgazdászhoz képest egy építőmérnök. S mindkettő esetében a matematikai tudás a fontos.

     
  3. Beszélgess el olyanokkal, akik végzősök, vagy már végeztek, s kérdezd ki őket az iskolai szokásokról. Keress célirányosan a weben. Az IWIW vagy a többi hasonló közösségi oldal lehetőséget ad arra, hogy akár  klubokban, akár az egyéni adatlapokon megtaláld azokat, akik a választott területen dolgoznak, az általad kiszemelt iskolában végeztek. A nyílt napokra sokszor a „jó diákokat” hívják, míg ezeken az informális csatornákon keresztül esetleg megtudhatod előre, kik a jó tanárok, kikkel érdemes vigyáznod, s hogy neked ez a forma megfelel-e?  Sőt a későbbi lehetőségekről is érdeklődhetsz ilyen módon. Az emberek többsége szeret segíteni, örömmel beszél iskoláiról.  

A mai divatos szakmák, vagy az időhúzó jellegű képzések választása helyett érdemes kicsit több időt tölteni a keresgéléssel. Megéri, hiszen ha az első választásunk jó, nem fenyeget az a veszély, hogy csak azért fejezzük be az iskolát, hogy legalább a diploma meglegyen, s utána a tudásunk negyedét sem akarjuk felhasználni. Sokkal élvezetesebb kellemes éveket tölteni egy érdekes dolgokat tanító intézmény falai között.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2699 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x