Hogyan érvényesülhetsz ebben a kapitalista világban?
Címlap / Karrier / Hogyan érvényesülhetsz ebben a kapitalista világban?

Hogyan érvényesülhetsz ebben a kapitalista világban?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

Így érettségi idején mind a szülőket, mind a tanulókat ez a kérdés foglalkoztatja leginkább. Halljuk és látjuk, hogy szakképzett, nagy gyakorlattal rendelkező felnőttek naponta vesztik el a kenyerüket. Van-e még olyan szakma, amit érdemes megtanulni, nem fogja érvényét veszteni egy-két év múlva? A családtagok vagy lázasan keresnek, vagy letargikusan beállnak a sorba egy deci pálinkáért. Az utóbbi biztosan rossz megoldás. 

A munkalehetőségek között kutatva látjuk, hogy nyelvvizsgához és OKJ-s végzettséghez kötik az állásokat. Hány nyelvből van vizsgád (nem elég, hogy jól beszélsz), és milyen képesítésed van? Sajnos, a régi szakmunkásvizsgák már kevésnek bizonyulnak az elhelyezkedéshez. Ma még vezethetsz egy céget, holnap nem tudod kifizetni a foglalkoztatottak adóját, és bérét, ámde ha felmondasz nekik, hiába jönne jó üzlet, nincs ember, akivel együtt dolgozhatsz. Fel kell készülni az örök változásra. 

Tandíjmentes szakképesítések
Állambácsira hiába várnánk, hogy munkaalkalmat teremtsen, ámde vannak az országban évtizedekre előre gondolkozó okos vállalkozók, akik tudják, hogy iskolára mindig szükség lesz, és időben fel kell készíteni az érettségizett fiatalokat is, hogy az ország is működőképes legyen. Mostani munkánktól függ, hogy húsz év múlva épül-e még vagy összeomlik az ország. 

Az ATALANTA iskola, Liaiskola felismerte ezt a feladatot, és az aktuális szakmákra felkészíti a fiatalokat országszerte. Mindenkinek szüksége van munkalehetőségre, akkor is, ha a középiskolás matematika, fizika, vagy éppen a történelem eredménye (és szüleinek pénztárcája) nem jogosítja egyetemi felvételre. Ezek az országszerte működő szakiskolák képesek alkalmazkodni a diákok egyéni kérelmeihez. A tanulók felvételt kérhetnek interneten keresztül, tehát bárki elérheti őket. Ha beírjuk az iskola nevét, azonnal rákattinthatunk a honlapjukra. 


Ez ennek az iskolának lényege: olyan tanulók jelentkezését várják, akik a pénzügy, a marketing, a jog, a kül- és belkereskedelem, idegenforgalom, adóigazgatás, logisztika, vagy akár a szállítmányozás területén szeretnének továbbtanulni, illetve az államilag elismert szakképesítés megszerzése után munkát vállalni.

Az első szakképesítést ingyen szerezheti meg a tanuló; csak a nyelvtanításért kell fizetni, ez azonban megtérül a családi pótlék, a diákigazolvány-kedvezmények által. 

„Jó itt tanítani, mert az iskola tanári munkámhoz megfelelő szakmai hátteret nyújt: a könyvtár és az iskola egyaránt jól felszerelt, valamint továbbképzéseken vehetek részt, ami nagyon fontos számomra Szeretem a munkámat. Úgy gondolom, hogy a hallgatók csak akkor képesek eleget tenni a velük szemben támasztott követelményeknek, ha jó légkörben, kiegyensúlyozott, rendszerezett munka folyik az órákon” - mondja Schmidt-Kovács Andrea, az ATALANTA német nyelvtanára.

Nyelvvizsga

Aki csak tehette, már középiskolában megszerzett valamilyen szintű nyelvvizsgát. Itt is vannak olyan szakvizsgák, amikre csak nyelvvizsgával lehet jelentkezni. A tanév szakvizsgával zárul, a központi követelmények szerint. Sikeresen vizsgázó hallgatók államilag elismert szakképesítést igazoló bizonyítványt kapnak. A szakmai képzések mellé minden tanulónak felajánlják az ECDL vizsgát, illetve a 200 órás, délutáni, tandíjköteles nyelvtanfolyamot, hiszen így lehetőség nyílik egy vagy két tanév alatt egy keresett szakma és egy idegen nyelv együttes elsajátítására.Esti és levelező oktatás

Akik elmúltak 23 évesek, és OKJ szakképesítéssel még nem rendelkeznek, azoknak esti vagy levelező oktatást biztosítanak, hogy munkájuk mellett otthoni tanulással sajátíthassák el a szakmát. Második vagy harmadik szakma már tandíjköteles, de nincs korhatárhoz kötve.

A nappali tagozatos tanulók teljeskörű egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkeznek!
A felsőfokú szakképzésekre jelentkezők DIÁKHITELT is igénybe vehetnek!
A tanulók ingyenesen kapnak szakmai jegyzeteket és segédanyagokat CD-n!
Kedvezményes EUROPASS bizonyítvány-kiegészítőt szerezhet minden tanulók!


A végzős diákok munkakereséséhez több állásközvetítő cég közreműködésével nyújtanak segítséget. Létrehozták a Karrier Irodát is, amely segít tanulóinknak a megfelelő szakmai gyakorlati helyek felkutatásában. 

Kedves Érettségizők! Most jött el az ideje elgondolkozni a fiatalok jövőjén, amikor modern, munkaképes, keresett szakmákat tanulhatnak országszerte.

Dobosy Ildikó

Képek:
piqs.de: Sebastian Staendecke (ideas-ahead.de) - exam nerves
piqs.de: Till Hardenbicker - Treppenhaus MIT Patrick
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2163 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x