Unod? Válassz: a járt, vagy járatlan út?
Címlap / Karrier / Unod? Válassz: a járt, vagy járatlan út?

Unod? Válassz: a járt, vagy járatlan út?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

Ha mindent ugyanúgy csinálunk, mint a többiek, környezetünk kiszámítható, szépen beállunk a sorba, pont olyan dolgok fognak történni velünk, mint másokkal és pont ugyanúgy fogunk rájuk reagálni, mint bárki más. Mindig ugyanúgy? 

Rutinunk, megszokásaink miatt sokszor előfordulhat velünk, hogy újra és újra ugyanazokba a játszmákba, élethelyzetekbe sodródunk, újra és újra kísértetiesen hasonló párkapcsolati, vagy munkahelyi konfliktusokban találjuk magunkat. Hajlamosak vagyunk ezen keseregni, a körülményeket és mindenki mást okolni, ahelyett, hogy megvizsgálnánk, mi ebben saját szerepünk, felelősségünk és tudatosan felvállalnánk, hogy kezünkbe vesszük az irányítást.

Likvidáld a robotpilótát!
Munka után gyakran úgy vezetek haza, hogy egyáltalán nem tudom felidézni mi történt az úton, hazavezetnek jól begyakorolt automatizmusaim. Ezt az állapotot szoktam robotpilótának nevezni. Ez az üzemmód sajnos az emberek többségénél nem csak vezetéskor van bekapcsolva. Szabványszövegekre adott sablonos válaszok, jól begyakorolt reakciók, párbeszédek szintjén részei a mindennapoknak, sokaknál kitöltik szinte az egész napot.


A robotpilóta hasonló elven működik, mint a sztereotípiáink:
a bennünket érő hatásokat gyorsan hozzárendeljük egy meglévő sémánkhoz és a továbbiakban ennek a sémának megfelelően kezeljük és reagálunk. Ezáltal kizárunk egy sor bizonytalansági tényezőt, hiszen az ismerős világunkban maradunk. Viszont megfosztjuk magunkat számos új élménytől és lehetőségtől is. Megéri? Bizonyos élethelyzetekben kétségtelenül. Tagadhatatlanul van előnye, ha időnként beállunk a sorba, hiszen a legtöbb csoporthoz tartozásnak az az ára, hogy elfogadjuk a szabályokat, csoportnormákat és azoknak megfelelően működünk. Kapunk cserébe biztonságérzetet, elfogadást, elismerést, és a többi csoporttagnak is hasonlókat nyújtunk. Így lehetünk hiteles szakemberek, munkatársak, hívők, apák, feleségek, életünk számos területén helyes és célszerű tehát ha alkalmazzuk a bevált, tradicionális normákat és úgy cselekszünk, mint a többiek. Elsősorban olyankor, ha a várható előnyök felülmúlják a befektetett energiát.

Éppen ez a dolog kulcsa és ez teszi oly nehézzé a klisékből való kilépést: ha nem a járt utat választom, a várható előnyök bizonytalanok, és a járatlan úton való elinduláshoz szükséges befektetett energia általában jóval magasabb.

Miért éri meg mégis új utakat felfedezni?
Ha bizonyos ismétlődő élethelyzetekben, konzekvensen mindig ugyanazt az utat választjuk, újra és újra megerősítjük magunkban ezt a sémát, mintha a választott út mentén újra és újra egy egy újabb téglát helyeznénk le. Ezek a téglák az évek során lassacskán falakká nőnek és eltakarják a többi lehetséges utat, választási lehetőséget. Falakkal körülvéve hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mindig, minden szakmai és élethelyzetben van választási lehetőségünk.
 
Klisék pro és klisék kontra
Mi kell ahhoz, hogy az automatizmusok ördögi köréből akár nőként, akár férfiként ki tudjunk lépni? Mi lenne, ha hajlandóak lennénk kilépni az ismerős világunkból, kikapcsolnánk a robotpilótát és igazán jelen lennénk az életünkben? Ha nem automatizmusok és sémák, hanem a pillanat tudatos átélése, önmagunk felvállalása formájában lennénk jelen, új utakat és élményeket hozva az ezerszer kitaposott unalmas ösvények helyett?

„Az okos ember elfogadja a világot olyannak amilyen, csak a bolond próbál változtatni rajta.” Tehát a világ fejlődéséért a bolondok felelősek?


Csak akkor lehetünk igazán szabadok, ha készek vagyunk vállalni, hogy egy adott döntéshelyzetben nem ugyanazt az utat választjuk, mint eddig, ha az adott helyzet józan és körültekintő mérlegelése úgy hozza, időnként bátran elindulunk a másik, ki nem taposott ösvényen. Kezdetben legyünk óvatosak, ez egészen más világ! Kibújva a középszerűség biztonságából, a megszokott sablonokból, feltenni azokat a kérdéseket, amelyeket eddig nem mertél, másképp nézni a dolgokra mint eddig, felvállalni egyéni ízlésedet, véleményedet, igényeidet, bátran újítani és alkotni.

Függetleníteni tudjuk magunkat környezetünktől annyira, hogy vállalni tudjuk ezt a megújulást? Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezeket a változásokat minél szélesebb körben el tudjuk fogadtatni?

A legtöbb, amit tehetek, hogy nyitott vagyok a világra, ha tehetem, kikapcsolt robotpilótával manőverezek, újragondolok néhány dolgot amelyeket eddig természetesnek vettem, néhány pont és felkiáltójel helyett kérdőjelet teszek és coach-ként erre inspirálok másokat is. E cikk megírásával is.

Izsó Gábor

Képek:
piqs.de: Jack Davison - Rush Hour
piqs.de: Ibrahim Mohamed - Highlights &Shadows
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3348 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x