Valósítsd meg önmagad - légy átlag feletti!
Címlap / Karrier / Valósítsd meg önmagad - légy átlag feletti!

Valósítsd meg önmagad - légy átlag feletti!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Változtatni veszélyes, vélik sokan. A jól bevált dolgokon mindenképpen, de az emberek többsége még a láthatóan nem működő dolgokat sem szívesen piszkálná. Pedig a sikerhez vezető út első lépése a változtatással kezdődik. 

A langyos lét biztonsága valóban többet ér, mint a bizonytalanság? A bizonytalanság egyben a lehetséges kudarc árnyékát is előrevetíti? Ha az árnyékos oldalt nézzük, mindenképpen. A pohár nem félig üres, hanem szinte teljesen. Akkor miért éri meg mégis változtatni?

Egy jó vállalati vezető által bedobott ötletek 95%-a nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Nem is ettől jó vezető, hanem attól, hogy a fennmaradó 5% annyira sikeres, hogy finanszírozható belőle a másik 95%, és még tisztes profit is marad a zsebekben.

Az átlagosak sosem nyernek - kell a spiritusz!
Ha mindent ugyanúgy csinálunk mint a többiek, a legjobb esetben is csak ugyanolyan eredményeket produkálhatunk. Ez az előnyszerzéshez édeskevés. Ha vállalati best practice-eket (legjobb gyakorlatokat) másolunk, benchmarking rendszereket alkalmazunk, azzal legfeljebb stabilizáljuk követő üzemmódunkat. Ha nem tesszük meg a legjobb tudásunk és intuícióink alapján azt a bizonyos lépést a bizonytalanba, akkor nem is fog változni a helyzet: marad a tisztes középszer. Ez evolúciós stratégiaként elfogadható is lenne, hiszen a legalább a túlélésünk be van biztosítva. A valódi evolúció azonban túlmutat az egyes egyedeken és nagyban gondolkodik.

Miért átlag feletti az evolúció?
A biológiában evolúció alatt folyamatos változások olyan sorozatát értjük, amelynek során bizonyos populációk öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre változnak. Ezek a változások sokszor függetlenek attól, hogy mit diktálnak a rövid távú érdekek vagy a józan ész. Az evolúció bátran megpróbálkozik új és új dolgokkal, látszólag cél nélkül, ezer és ezer szálon mintegy véletlenszerűen terjeszkedik egészen elképesztő irányokba, amelyekből egyik-másik bejön, a többi zsákutcának bizonyul. Amelyik bejön, onnan újraindul újabb ezer és ezer szál és így tovább generációk és évek millióin át, a diverzifikáció hihetetlen termékeit produkálva. A „sikeresség” persze messze elmarad a 95 és 5%-os aránytól, de ahol az idő és a források nem számítanak, ott megengedhető ez a luxus.
És az eredmény? Nézzük meg az állatvilágot. Szinte minden egyes faj dobogós lehet valamely elképesztő kvalitása tekintetében, legyen az hallás, szaglás, éjszakai tájékozódás, gyorsaság, méretek, teherbírás, vagy extrém körülmények túlélése. Ezek a tulajdonságok biztosítják számukra a létjogosultságot egészen addig, míg a körülmények változása más irányba nem fordítja az élet szerencsekerekét.

A változás a képzeletünkben kezdődik

Két dologban van teljes szabadságunk: az egyik a gondolkodásunk, a másik a reakcióink szabadsága. Mindkettőnek önmagunk szabunk korlátot szkepticizmusunkkal, félelmeinkkel, kishitűségünkkel, túlzott óvatosságunkkal, a jelenlegi állapothoz való ragaszkodással, vagyis eleve lebeszéljük magunkat sok-sok álomról anélkül, hogy végiggondolnánk valós lehetőségeinket. A gondolkodásnak nincs kockázata, annak viszont van, ha nem gondolkodunk szabadon magunkról, céljainkról és a célhoz vezető útról. Ez utóbbi károsan hathat saját személyes céljaink megvalósítására.
 
 Csak akkor tudunk valamit megvalósítani, ha előtte elképzeljük. Csak akkor tudunk eredményesen dolgozni az elképzelésünkön, céljainkon és másokat is bevonni, hogy kövessenek, ha hiszünk bennük és ez a hit olyan mértékben sugárzik belőlünk, hogy képesek vagyunk másoknak is átadni. Amikor az akarat és a hit összhangban vannak, hatásuk nem összeadódik, hanem hatványozódik. Ha a saját fejünkben győzünk, komoly lépést tettünk afelé, hogy elérjük céljainkat és győzzünk a valóságban is  - az üzleti életben éppúgy, mint a sportban, vagy az élet bármely más területén.

Ha a képzeletünk szegődik vezetőnkké, gyakran merőben új szakmai és élethelyzetekben találhatjuk magunkat, amelyek során a megtanult szabályok nem érvényesek, ahol az adatok helyett a megérzéseinkre, az intellektuális látásunkra kell támaszkodnunk. Nincs egyetlen „jó”,  nincs „kényelmes és rövidebb” út, ami a célhoz elvezet, mert az elképzelések megvalósítása során az odavezető út legalább olyan fontos, mint maga a kitűzött cél. Az út, amit választunk és az, ahogyan járjuk azt.

A változás receptje: gondolkodj nagyban!
Van egy fontos dolog, amit érdemes megtanulni az evolúciótól: a nagyban gondolkodás. Amit pedig mi tehetünk hozzá, az a pozitív gondolkodás, a cél kristálytiszta képe és a szüntelen keresés: mi a célom? Ez a jelenlegi helyzet mennyiben támogatja ennek elérését? Milyen jobb megoldás lehetséges? Tudom, hogy képes vagyok a jóból még jobbat csinálni.

A nagyban gondolkodásra a legjobb példa a gyerekek világa: kvalitásaik, lehetőségeik korlátai számukra még nem léteznek. Aztán a felnőttek módszeresen elfojtják bennük az önmagukba vetett hitet és lelkesedést, helyébe aggodalmat, önbizalomhiányt ültetnek, ezzel álmaikat, céljaikat mintegy lehorgonyozzák pillanatnyi lehetőségeik szintjére.
Fontos feladatunk, hogy lehetőségeinket az álmainknak, céljainknak megfelelő szintre emeljük újra felébresztve hitünket és lelkesedésünket.

Sikerkör: lépésről lépésre építkezzünk!

„Ahol nincsen a jövőbe vetett hit, ott a jelenben nincs erő.”
„A sikeres ember az, aki eggyel többször állt fel, mint ahányszor elesett.”
Minden sikert a lelkesedés táplál – a lelkesedés pedig előhívja a pozitív gondolkodást. 
Amennyiben célunk felé haladva megteszünk egy olyan lépést, amely nem feltétlenül az, ami az eddigi mintáink alapján megszokott volt (vagyis tettünk egy lépést a bizonytalanba) és sikert érünk el, a sikerélmény hatására növekszik önbizalmunk, és hajlandóak vagyunk a jövőben is hasonlóan újszerű lépéseket megtenni, melyek következtében újabb sikerek esetén tovább nő az önbizalmunk. Ez a pozitív gondolkodáson alapuló megerősítés köre, a sikerkör a sikerorientált viselkedés alapja.
Ennek mentén előbb óvatosan, majd egyre merészebben eltávolodhatunk a járt úttól, egészen új világokat fedezve fel a céljaink felé vezető új útjainkon, és új tapasztalatokkal, új élményekkel gazdagodva haladhatunk tovább.
A kényelmetlenségek, apró kudarcok és eltérítő tényezők természetesen állandó kísérői bármely útkeresésnek. Határozott célképünkön, hitünkön és kitartásunkon múlik az, hogy képesek vagyunk-e megőrizni lelkesedésünket, célunk felé haladni járatlan utunkon, még ha a környezetünkben élők kevésbe fogadják is el, hogy nem az általuk ismert módszert választottuk. Nem is érthetik… Ők átlagosak.

Izsó Gábor
coach, üzleti- és életvezetési tanácsadó
Antara Training and Consulting

Képek: piqs.de
Angie525A: mal anders!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7545 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x