Gyerek mellett dolgoznál? Ezekre figyelj oda!
Címlap / Karrier / Gyerek mellett dolgoznál? Ezekre figyelj oda!

Gyerek mellett dolgoznál? Ezekre figyelj oda!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

A gyermekvállalás mindig nagy próbája a jövőnek, viszont a legszebb dolog, ami egy ember életében megtörténhet, hogy saját gyermeke jön a világra. Ezzel egy új életforma kezdődik, új kihívásokkal, ami a munka területére is igaz. Mi legyen a korábbi munkahellyel, ott tudnak-e maradni, vagy új után kell nézni? Összegyűjtöttük, mire kell odafigyelni, mivel kell tisztában lenni, beleértve a jogszabályi háttért is. 

Kínos (?) kérdések a családtervezés szakaszában
Ha a gyermekáldás még várat magára, és munkát keres egy hölgy, van néhány megfontolandó kérdés. Sajnos némely munkahelyen negatívan kezelik azt a munkavállalót, aki még a gyermekvállalás előtt áll. Persze ez nem érintheti hátrányosan az elbírálás során, de a bevált gyakorlat alapján sokszor mégis ez a helyzet.
A magyar jogszabályok szerint nem szerepelhet az álláshirdetésekben ilyen fajta kikötés a pozíció várományosával kapcsolatban, hasonlóan a kor és a nem szerinti megkülönböztetéshez, hiszen ez diszkriminációnak minősül. Az interjúkon azonban (feltéve, ha ez fontos a cég számára) rákérdezhetnek az ilyen irányú terveinkre.


A vonatkozó szabályozás szerint ez csak tájékoztató jellegű és nem befolyásolhatja a kiválasztást. Munkavállalói oldalról viszont lényeges, hogy hazudni semmiképpen sem megoldás, hiszen ez hamar kiderül. Ahhoz van jogunk, hogy a kérdés megválaszolását különböző okokra hivatkozva megtagadjuk. A későbbiekben ez sem ronthatja az esélyeinket.
Előfordulhat, hogy a pozíciót nem mi nyerjük el, és azt feltételezzük, hogy éppen a baba-ügy miatt. Ez esetben kezdeményezhetünk eljárást, melyből kiderülhet, mi is volt a visszautasítás oka, de arra készüljünk fel, hogy a munkaerőpiac népes táborában megeshet, hogy van, aki valóban jobb nálunk.

Mikor érdemes pereskedni?

Gondoljuk át, hogy érdemes-e pereskedni! Mindkét oldalról releváns bizonyítékokra van szükség ahhoz, hogy ebből polgári per kerekedjen. Ha jogosnak érezzük az indítványozást, és megfelelő mennyiségű, illetve minőségű bizonyító erejű dokumentummal, felvétellel stb. rendelkezünk, ne hagyjuk magunkat. Az igazán korrekten működő cégeknél ezen kiválasztási folyamatok részletesen vannak dokumentálva, többek között rögzítik előre, hogy milyen kizáró tényezőket illetve előnyöket vesznek alapul a döntés során. Ezáltal 100%-osan megbizonyosodhatunk arról, hogy korrekten és törvényesen bírálták-e el a jelentkezésünket vagy sem. Ellenkező esetben, ha a cég nem rendelkezik ezekkel a dokumentumokkal, bizony a mi malmunkra hajtja a vizet…
Lássuk be azonban, hogy a költséges és semmiképpen sem idegkímélő eljárássorozat gyakran felesleges. Ha pedig mindenképpen úgy látjuk, igazunk lehet, bátran forduljunk az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz.

Az előbbiekben tárgyaltak gyakran okoznak gondot akkor is, amikor a kicsi már a világra jött. Számtalanszor merül fel a kérdés: van-e, aki vigyáz majd rá, ha esetleg beteg lesz, vagy ha valamilyen okból kifolyólag az óvodai elhelyezése nem megoldható. Ilyen és ehhez hasonló kérdésben a fentiek mind érvényesek, az eljárás és a megfontolnivalók azonosak.Legyünk tisztában a jogi szabályozással is!

A magyar jogrendszer kellően óvja az édesanyákat, hogy a kis jövevény ne álljon a megélhetés útjába.

A Munka Törvénykönyvének 90. § (1) alapján a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
d) a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],
e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve - a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermek hároméves koráig terjedő,
(2) a felmondási idő, ha az (1) bekezdésben meghatározott felmondási védelem időtartama
a) a tizenöt napot meghaladja, ezt követően csak tizenöt nap,
b) a harminc napot meghaladja, ezt követően csak harminc nap elteltével kezdődhet el.


2010. május 1.-től a védelem szempontjából nem feltétel a gyermekgondozási segély folyósítása azzal a kikötéssel, hogy a védelem azt a munkavállalót illeti meg, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette.

Fontos azonban, hogy nincs akadálya a munkaviszony más jogcímen történő megszüntetésének (rendkívüli felmondásnak, ha annak törvényben meghatározott indoka fennáll; munkavállalói rendes felmondásnak; közös megegyezésnek).

Felmondás mindezek ellenére a védelem időszaka alatt nem közölhető, de csoportos létszámcsökkentésnél a felmondás közlésére eltérő szabályozás vonatkozik.

A folytatást a következő cikkben olvashatják.

Zubor Anikó Alma
Job-Center

Képek:
piqs.de: Daniel Faßbender - Lucca mit Mamma
piqs.de: helmutli - zu Dritt
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2323 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x