Munkavállalás gyermekkel? Tippek újdonsült szülőknek
Címlap / Karrier / Munkavállalás gyermekkel? Tippek újdonsült szülőknek

Munkavállalás gyermekkel? Tippek újdonsült szülőknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-18

Az előző cikkben megismerhettük, milyen jogokkal bír a kisbabát tervező munkavállaló, mire figyeljen az állásinterjúkon, mi az, ami segítségükre lehet abban, hogy megtartsák jelenlegi vagy megszerezzék új munkahelyüket. Ezúttal a várakozás időszakának hasznos eltöltésére adunk néhány tippet, valamint áttekintjük, hogy mi történhet, ha visszatérünk a munkahelyünkre. 

Töltsük hasznosan a babázós időszakot!
A kicsivel otthon töltött hónapok éppen megfelelőek a korábbi tanulmányok felelevenítésére, új nyelv elsajátítására vagy szakma szerzésére. Ma már a Munkaügyi Központok olyan átképzéseket is indítanak, amelyekre kimondottan gyesen lévő anyákat várnak. (Több gyermek esetén feltétel, hogy a legkisebb gyerek már betöltse a másfél éves kort.) Ezeken a tanfolyamokon főleg az irodai munkához szükséges ismereteket: számítógép-kezelést, angolt vagy más idegen nyelvet, marketinget, ügyintézést oktatnak.

Mindemellett ezek a hónapok, évek kiválóan alkalmasak főiskolai, illetve egyetemi képzések megkezdésére. Nem mellékesen megemlíteném, hogy a felsőoktatási felvételi eljárás során a várandósság többletpontot ér, méghozzá 50-et. (Az összesen megszerezhető felvételi pontszám 480, melyből a többletpontok maximális száma 80 lehet.)
Megfontolandó, hogy mivel telik el a babavárás és az első két év, de mindenképpen hasznos, ha élünk a lehetőséggel. Ki tudja? Lehet, hogy pont ezzel találunk új útra a hivatásunk terén is.Területek, ahol az anyák előnyt élveznek

A gyesen töltött évek a legtöbbször értékesebbé, talpraesettebbé teszik a nőket, kialakulnak olyan képességeik, melyek hatalmas előnynek számítanak a munkaerőpiacon.
A kisgyermekes édesanyák számára igazán ideálisak a rugalmas munkaidőben végezhető munkakörök, hiszen bármikor előfordulhat, hogy gyorsan szükség van az édesanya jelenlétére, illetve a tudatra, hogy bármikor elszabadulhat a munkából. Az első pár hónapban vagy évben pedig biztonságosabb is. Idő kell ahhoz, hogy a baba és a mama is megszokja, hogy ezen túl nem lesznek állandóan együtt, valamint az anyukának sem árt visszazökkennie a régi kerékvágásba.

Hasonlóan kézenfekvőek a kreativitást, szervezést igényelő feladatkörök, tekintve, hogy a kis jövevénnyel együtt ezek a készségek is erősödnek az anyukákban.
Ezekkel ellentétben többműszakos munkarendet semmi esetre sem tanácsos vállalniuk, illetve kerülendő a veszélyes anyagok, vegyszerek közelsége is.

Mik a munkába visszatérő anyák munkajogi lehetőségei?

Sok téveszme kering azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy milyen feltételekkel kell foglalkoztatni a gyermek születése után munkába visszatérő kismamát, annak ellenére, hogy e tekintetben egyértelmű a Munka Törvénykönyve.
A szülésből visszatérő munkavállalót az eredeti munkakörében kell tovább foglalkoztatni. A munkáltató tehát nem teheti meg, hogy arra való hivatkozással, hogy a munkakört jelenleg más tölti be, elbocsátja a szülésből visszatérő dolgozóját.
Nem érheti továbbá semmilyen hátrány az anyukát, ha a részére felajánlott másik munkakört nem fogadja el. Az utóbb említett helyzetben a munkáltató két lehetőség közül választhat:
  • a kismama nem végez munkát, és ezen időtartamra személyi alapbérét folyósítják,
  • vagy a felek a munkaszerződést a munkakör tekintetében közös megegyezéssel módosítják. (a munkaszerződés módosításához a munkavállaló elhatározása és hozzájárulása is szükséges, amit írásba kell foglalni)Ha tehetjük, válasszunk családbarát munkahelyet!

A családi kötelezettségeket tiszteletben tartó munkahelyeket nevezik családbarát munkahelynek. Rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkeznek, ezáltal nemcsak vonzóak az alkalmazottak számára, de mindez még a versenyképességükre is pozitívan hat. Mindazonáltal nő a dolgozók motivációja, hatékonyabbak, kevesebb a stressz, csökken a fluktuáció, tehát igazán ideálisak a körülmények. Erről a lehetőségről bővebben többek között a www.csaladinet.hu oldalon olvashatnak. E cím elnyerésére évente hirdetnek pályázatot, ami azt mutatja, hogy országszerte egyre több ilyen munkahely van illetve lesz, ezáltal egyre nagyobb a támogatottsága is.

A testi-lelki felkészülés elengedhetetlen
Azt javaslom, hogy ha egyszer babát vállal egy pár, azt csak megfelelő körülmények között tegye, megfontoltan, felkészülve az esetleges nehézségekre. Megéri évekig kuporgatni és rengeteget dolgozni, hiszen így lehet igazán zökkenőmentes az első néhány év, kár lenne a korábbi nemtörődömség miatt tönkretenni a legszebb életszakaszt, ami egy emberi életben bekövetkezhet.

Zubor Anikó Alma

Képek:
piqs.de: helmutli - zu Dritt
piqs.de: bleibtreu - Timothy
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3148 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x