Te hiszel a csodában vagy teszel is érte?
Címlap / Karrier / Te hiszel a csodában vagy teszel is érte?

Te hiszel a csodában vagy teszel is érte?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A magyarok közel 40 %-a hisz abban, hogy sorsukat tőlük független, magasabb erők irányítják. Nemzeti sportként egyre csak várjuk a csodát, pedig lehet, hogy ha akcióba lendülnénk, már rég átélhettünk volna egyet-kettőt (vagy bármennyit)? 

Gyermekkorunk mesevilágának még aktív részei a csodák. A szegény ember legidősebb fia elindult királylányt kiszabadítani, de mivel önző, mohó és lusta volt, végülis a gonosz sárkány fogságába esett. Sajnos pont ugyanez történt a középső testvérrel is. Otthon nagy lett a bú és bánat. A legkisebb fiú végül elhatározza, hogy kiszabadítja két bátyját és a királylányt a sárkány fogságából. Új utakon indul el, helyén van az esze és a szíve, sikeresen szerepel azokon a próbatételeken, amelyeken bátyjai kudarcot vallottak. Nemeslelkűsége révén szerzett barátaival fáradságot nem ismerve felkutatják a fenevadat, sikerrel megküzdenek vele, végül mindenki elnyeri méltó jutalmát. A szegény ember fiáé a királylány és a fele királyság. Jól hangzik? Persze. Ismerős. Ilyen sztorikon nőttünk fel.

Gyermekként hiszünk abban, hogy velünk is történhetnek csodák, legtöbbünkkel történnek is. Vagy észrevettük, vagy nem. Lehet, hogy mások vették észre, nekünk nem is tűnt fel.

Aztán felnövünk és tele vagyunk elvárásokkal, hogy mit szeretnénk magunknak, milyennek szeretnénk látni környezetünket és a benne élőket. Mik ezek az elvárások és miben különböznek a céloktól, vagy megfogalmazott igényektől?

Hiszünk a csodában vagy teszünk is érte?
Az elvárás passzív, mint minden várakozás. Elvárjuk azt, hogy úgy történjenek a dolgok, ahogy szeretnénk. Van bennünk egy kép, amit őrizgetünk, behunyt szemmel várjuk, hogy megtörténjen a csoda és mire kinyitjuk a szemünket, pont úgy alakuljanak a dolgok, ahogy elvártuk. Miért pont úgy lenne, amikor statisztikailag nagyságrendekkel nagyobb az esélye, hogy valami más történik? Bármi más. Főleg, ha semmit nem teszünk, csak várunk.
A csodavárás az elvárások speciális esete. Működési mechanizmusa hasonló. Várjuk, hogy egy csapásra lényegesen kedvezőbben alakuljanak dolgaink, mint eddig. Még az is előfordulhat, hogy teszünk is érte valamit, de általában csak valami alibi-tevékenységet. Mondjuk hétről hétre ikszelgetünk a lottószelvényen.



Csodaváró cégek

Egy közelmúltbeli Tárki-felmérés szerint a magyarok közel 40 %-a hisz abban, hogy sorsukat tőlük független, magasabb erők irányítják. Hazánkban tehát nemzeti sportként űzzük azt, hogy saját sorsunk alakításának felelősségét elhárítjuk önmagunktól. A jelenség sajnos vállalatvezetői szinten is tetten érhető, vagyis a cég fejlődése érdekében megtenni szükséges lépéseket csoda-megoldásokra várva halogatják, amíg csak lehet. A legtöbb, kereskedelemi profilú cégnél máig él a kis bérigényű, kiterjedt kapcsolatrendszerrel bíró, agilis, mindent eladni képes „csodakereskedő” legendája. Sokan várják a „csodatanácsadót” is, aki úgy mondja meg a bevétel tízszerezésének és a piacvezetői pozíció megszerzésének tuti tippjét, hogy ne kerüljön semmibe, ne kelljen sem a szervezeten, sem a céges folyamatokon változtatni, mert az macerás, vagy „egyszer már próbáltuk és nem működött”.

Térjünk vissza a mesénkhez, használjuk a sztorit, mint benchmarking modellt, hiszen a legkisebb fiú példaértékű sikert aratott. Mi is történt lépésről lépésre?

1. Nehéz helyzetben van
Ha felmerül bennünk, hogy nehéz helyzetben vagyunk és mégsem teszünk semmit, hogy kikeveredjünk belőle, akkor még nem vagyunk ELÉGGÉ nehéz helyzetben. Egy biztos: ha nem csinálunk semmit, csak várunk, akkor előbb-utóbb tovább romlik majd a helyzetünk, olyannyira, hogy lépni kényszerüljünk. Tegyük ezt minél korábban, amíg nem késő.

2. Kitűzi merész célját
Nem elvárásokat fogalmazott meg, nem csodára várt, hanem megfogalmazott egy általa kedvezőbbnek ítélt állapotot és gondolatban kitűzte rá a táblát: CÉL. Sőt: CÉLOM. Minél pontosabban és részletesebben képzeljük el célunkat, annál tisztábban rajzolódhat ki az oda vezető utunk. Jó ha a célkitűzésnél fejben tartjuk a SMART-szabályt, vagyis célunk kellően Specifikus (konkrét), Mérhető, Akciókhoz köthető, Reális és végül a T azt jelzi, hogy az idő szempontjából is jól definiált.

Mit tett még a legkisebbik fiú? Legtöbbször, csak jókor volt jó helyen. Ezt már sok sikersztoriban hallhattuk, de mit is jelent valójában? Lehet, hogy mi is sokszor voltunk már jókor jó helyen, de nem vettük észre?

3. Másképpen gondolkodik

Képes kilépni a megszokott kliséiből. Ha mindent pontosan ugyanúgy csinálunk, mint eddig bármikor, milyen alapon várnánk más eredményeket? Csak akkor számíthatunk változásra, ha képesek vagyunk mi magunk is változni, ugyanazokra a természetesnek és hétköznapinak tűnő dolgokra másképpen tekinteni, ezáltal meglátni az adott helyzetben azt a lehetőséget, amit mások nem látnak meg.

4. Észreveszi és meg is ragadja a kínálkozó lehetőségeket
Nyitott szemmel jár a világban és megragadja a kínálkozó alkalmakat, amelyek közelebb vihetik célja eléréséhez.  Elkerüli a csodavárók egyik legnagyobb csapdáját, hiszen ők kész megoldásokra várnak és ha sült galambra áhítoznak, hiába kapnak a sorstól galambot és tüzet, nem is fogják észrevenni.



5. Etikusan és humánusan tevékenykedik

Nem csak a cél elérése számít, az oda vezető út legalább olyan fontos. A célhoz vezető út legtöbbször tele van csábító, könnyebbnek és rövidebbnek tűnő ösvényekkel, melyek általában egészen más irányba visznek el bennünket, ha bedőlünk a csábításnak. Nincs rövidebb út. Ha a célirányos tevékenységünket sikerrel vigyázza sziklaszilárd morális értékrendünk, a célba is emelt fővel érkezhetünk, jól jártuk be önmagunk számára kijelölt utunkat.

6. Kitartóan halad
Minden tanulási és fejlődési folyamatot próbálkozások és kudarcok sorozata kísér. Amikor gyermekként járni tanultunk, több ezerszer kellett feltápászkodnunk és újra nekivágnunk és meg is tettük. Életkorunk előrehaladtával hajlamosak vagyunk veszíteni lelkesedésükből néhány kudarc után. Ha feladjuk, egyrészt egészen biztosan nem érünk célba, másrészt az átélt kudarcélmény tovább rombolhatja lelkesedésünket. Minden egyes feltápászkodással újra megadjuk az esélyt a sikerre, a cél elérésére.

7. Szövetségre lép, segítséget kér és kap
Küldetésünket magányos farkasként megélve kudarcra, vagy legalábbis rengeteg értelmetlen szenvedésre ítéljük magunkat. Ha képesek vagyunk időben felmérni saját korlátainkat, meg tudjuk fogalmazni céljainkat és kommunikálni tudjuk igényeinket, be tudunk vonni másokat is, és már csak egy apró lépés, hogy segítséget kérjünk olyanoktól, akik az adott területen jobbak nálunk. Az egyéni kudarc helyett megélhetjük a csapat sikerét és benne természetesen sajátunkat is.

A csoda – nézőpont kérdése
Ennyi a mese. A szkeptikusokban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ebben a mesében nem is volt csoda. Ha a mese főhősét kérdeznénk, azt mondaná, hogy ő csak elindult és tette a dolgát legjobb képességei szerint. Mit láttak a szomszédok? Elmentek a fiúk sorban egymás után, s egyszer csak a szomszéd gyereké lett a fele királyság. Csoda volt? Persze!

A csodát látni egészen más élmény, mint megélni. Aki a csodára vár, az legtöbbször arra vár, hogy lássa és azt mondhassa, hogy bárcsak vele is történne ilyesmi. Nem szeretnék illúzióromboló lenni, de a csodák nem történnek, hanem csináljuk őket. Csinálni nehezebb és nem is feltétlenül látványos. Aki csinálja, általában hasonlóan nyilatkozik, mint a mese főhőse: csak tette a dolgát, legjobb tudása és belátása szerint.

Fenti mesebeli 7 pont tehát nem a csoda, hanem a célorientált cselekvés receptje.
Nehéz helyzettel kezdődik. Te voltál már ilyenben?

Izsó Gábor

Képek:
piqs.de: Jardinero - a beautiful day
piqs.de: Kevin Kurz - Freiheit
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3222 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x