A jövő magyar munkása: távmunkás és szabadúszó?
Címlap / Karrier / A jövő magyar munkása: távmunkás és szabadúszó?

A jövő magyar munkása: távmunkás és szabadúszó?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

A megnövekedett munkanélküliség miatt új munkahelyteremtési koncepciót kell meghonosítani Magyarországon. A külföldi pozitív példák jól mutatják, hogy szabadúszóként, modern távmunkásként is van jelene és jövője a munkavégzésnek. 

Távmunka a számok tükrében
2010-re szinte minden helyre elért már az internet Magyarországon (55 százalék) és a legtöbb háztartásban (63 százalék) megtalálható a számítógép, amely a távmunka, illetve a szabadúszó létforma alapkelléke. Az internetezők aránya a következőképpen alakult az elmúlt pár évben:

 

Ténylegesen internetezők aránya korcsoportonként (Forrás: ksh.hu)
 

Számítógép- és internet-használati szokások (Forrás: itbusiness.hu)
Európában számos országban (Finnország, Hollandia) vagy az USA-ban már a munkakeresők 25 százaléka dolgozik távmunkában vagy szabadúszó munkavállalóként. Hazánkban ez az arány még csak 8 százalék körül mozog. Egy ilyen munkahely kialakításához elengedhetetlen a modern vezetői szemlélet és a korrekt, megbízható munkavállalói magatartás, amely egy új, jövőbe mutató munkakultúra kialakulását is jelenti. Hazánk a táv-, részmunka illetve alkalmi foglalkoztatás terén eléggé lemaradt, amely egyaránt köszönhető a nem megfelelő tájékoztatásnak, a lehetőségek és előnyök nem ismerésének, illetve az MLM, "borítékolós" és hasonló becsapós "távmunkák" rossz hírének elterjedésének.

Ha megtekintjük a munkanélküliség növekedésének ütemét az elmúlt tíz évben, akkor láthatjuk, hogy sürgősen változtatni kell a hazai munkaerőpiac helyzetén és megoldást kell találni, munkahelyeket, illetve munkát kell teremteni.

Munkanélküliségi ráta alakulása negyedévente (Forrás: ksh.hu)
 Távmunka vagy szabadúszás? Előnyök és hátrányok
A távmunka definíciója szerint a munkavállaló a munkaadó telephelytől távol, akár otthonról végzi el a munkát és a kapcsolattartás, a kommunikáció telefonon vagy e-mail útján történik. A foglalkoztatás ebben az esetben munkaszerződés/munkaviszony keretén belül valósul meg. A távmunka használata a következő előnyökkel jár: javítja a teljesítményt, a termelékenységet, egyéni és földrajzi esélyegyenlőséget teremt, rugalmas, kevesebb rezsiköltséggel jár, élénkíti a gazdaságot, munkahelyeket teremt.

A távmunkás azonban egy állandó függő viszonyban van a munkaadóval szerződés útján. Ez mindkét félnek hátrányos: míg a munkavállaló nem dolgozhat máshol, addig a munkaadónak fizetnie kell a költségeket (TB, rezsi, adó) a munkavállaló után, akkor is, ha épp nem tud munkát adni neki, amikor nem termel hasznot a cégnek.

A szabadúszók - vagy ahogy külföldön hívják őket, freelancerek - egy adott munkára, projektre szerződnek csak le a munkaadóval, akinek csak az elvégzett munka után kell fizetnie. Nincs rezsiköltség, hiszen a munkavállaló akár az ország másik felén is lakhat, sőt, akár költségként is elszámolhatja a munkadíjat. A szabadúszó munkavállaló pedig egyszerre akár két vagy több alkalmi munkára is tehet ajánlatot különböző munkaadóktól, idejének és képességeinek megfelelően.

Az abadus.hu rendszer ezt a fajta szabad munkavállalást segíti elő. Itt konkrét munkákat, projekteket hirdethetnek meg a munkaadók, melyekre konkrét ajánlatokat tehetnek a szabadúszó munkavállalók.

Pro és kontra
Nézzük elsőként a munkaadói előnyöket. Ez a munkavégeztetés gyors, gazdaságos és jelentős költségmegtakarítással is jár. Egyáltalán nincs vagy csökken a rezsi-, ingatlan és egyéb járulékos költség. Mindemellett hatékony és optimális erőforrás kihasználást tesz lehetővé, növelhető a szakértői, szellemi állomány minden nagyobb ráfordítás nélkül. Egy ilyen korszerű munkafolyamat használata reális előnyhöz juttathatja az adott munkaadót vagy vállalatot egy versenyhelyzetben, mivel az internet segítségével a munkaadók akár 24 órás jelenlétben is lehetnek. Természetesen csökken vagy akár meg is szűnhet a bejárási költség és annak támogatási szükséglete. Egy szabadúszó munkavállaló jóval elkötelezettebb, motiváltabb, csökken a hiányzás és fluktuáció mértéke és nem utolsósorban növekszik a munkaadói imázs.

A munka fajtájától függően megnövekedhet a kontroll igénye, a kommunikáció más módjából következően megnövekszik a kommunikációs és adatvédelmi költség.A munkavállalók, vagyis a szabadúszók előnyei közé sorolhatók a testre szabott munkakörülmények, rugalmasság, önállóság.
A kevesebb utazás megtakarítással jár és a rugalmas időbeosztásnak köszönhetően könnyebben összehangolható a magánélet és a munka. Nincsenek életkori korlátok, megszülethet az esélyegyenlőség és a szabad "munkahely" választás lehetősége.

A munkavállalók számára is jelent bizonyos kockázatot ez a fajta munka. Egyrészt nem biztosít feltétlenül állandó munkát, ezáltal biztos megélhetést. Szükséges továbbá egy bizonyos önmenedzselés a munkák elnyerése érdekében. Megszűnik a külső ellenőrzés, önmagunkat kell kontrollálni, felügyelni, hogy az elvállalt munkát határidőre és az előírt minőségben elvégezzük. A szakmai és társadalmi elszigetelődés veszélye is fennáll, bár egyre többen tartják számítógépen keresztül a kapcsolatot ismerőseikkel (pl.: MSN, Skype, Facebook stb.). Sajnos meg kell küzdeni a társadalmi előítéletekkel is, amely egyrészt a tájékozatlanságnak tudható be, másrészt az idősebbek fejében még erősen él a biztos munkahely becsülete.

Veszélyként említik egyes kutatások a munkaalkoholizmus kialakulásának lehetőségét, a karrier jövőkép eltűnését és a jelenleg még tisztázatlan munkajogi helyzeteket (pl.: betegség, szabadság, nyugdíj).

Ezek főleg a távmunkásokra vonatkoznak, hiszen egy szabadúszó munkavállaló saját maga osztja be az idejét, bizonyos projekteket akár fekvőbetegként is el lehet végezni egy laptop segítségével (pl.: fordítás, programozás, tervezés stb.). A karrier sem tűnik el, csak más formát ölt, más célok jelennek meg: egyre bonyolultabb munkák elvállalása, egyre jobb értékelési pontok és visszajelzések megszerzése.

Milyen munka végezhető szabadúszóként?
Szinte bármilyen munka meghirdethető és elvégezhető otthonról. Egy ereszcsatorna-darab legyártatásához sem kell kimozdulnunk és öt bádogost felkeresnünk személyesen! Elég feltölteni a kívánt darab specifikációját vagy tervrajzát és a legyártott darabot postán házhoz szállítják.

A tervezés, programozás, fordítás, adatrögzítés mind az internetes munka alappillérei. Mindemellett ugyanúgy meghirdethető, ajánlattevésre kínálható egy takarítási munka, egy szerződés elkészítése, weblapkészítés vagy kőműves munka is. Természetesen bizonyos munkáknál elengedhetetlen a személyes találkozó vagy a helyszín felkeresése, de ahhoz, hogy ajánlatot tegyünk vagy egy projektet meghirdessünk, nem kell kimozdulni otthonról, nem kell több weboldalt meglátogatni, sok-sok ajánlatkérő e-mailt elküldeni vagy megválaszolni.

Bizonyos munkák nem valósíthatóak meg távmunka keretén belül (pl.: bolti eladó stb.), de pozitív hatással van a társadalomra ez a rendszer. Fellendül például a posta, a fuvarozás, a vidéki foglalkoztatottság, nő az információkommunikáció, a kismamák, a tanulók lehetőségei bővülnek, megvalósulhat a tényleges esélyegyenlőség, eltűnhet az életkorból vagy a bőrszínből eredő előítéletek.

Gaál Tamás - ABADUS Kft.

Forrás: HR Portal

Kép: piqs.de: Roter-Ara - Kaputtes Baustellenschild bei Nacht
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4411 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x