5 szarvashiba az önéletrajzban
Címlap / Karrier / 5 szarvashiba az önéletrajzban

5 szarvashiba az önéletrajzban

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-19

Sokan írnak önéletrajzot sablonok alapján, amivel nincs is baj, hiszen jobban strukturálttá és rendszerezhetőbbé válik a pályázat elbírálója számára. Ráadásul összehasonlítható lesz más pályázóval is. Ám amilyen hasznos a példákból meríteni, pont olyan veszélyes is lehet a mindenki által bevetett mondatokkal villogni. A sablonos megfogalmazás gyakori hiba az önéletrajzban, de nem az egyetlen. Mi az az öt apróságnak tűnő, de annál fontosabb részlet, amire jobb, ha odafigyelünk, ha tényleg profi önéletrajzot szeretnénk? 


Rendezvénynaptár
1. A célkitűzés megfogalmazása
„Célkitűzés: Szeretnék egy sikeres csapat tagjaként tapasztalataim és tudásom hasznosításával folyamatos fejlődéssel hozzájárulni a cég sikeréhez…”
Ha ezeket a szavakat, vagy hasonló közhelyes mondatokat írunk célkitűzésnek, ráadásul ezt mindjárt az önéletrajz elejére biggyesztjük, igen nagy valószínűséggel már kisebb érdeklődést vívunk ki a többi tartalomra.

Tipp: Legyen naprakész és valós a célkitűzés!
Szóljon valóban a cégről, annak céljáról, valamint a saját magánjellegű tervekről.
Meglepőek leszünk, ha utánajárunk a cég weboldalán, milyen partnerei vannak, mik a céljai, vagyis tudjuk, milyen a piaci helyzete, és mit tűzött ki a vállalat a következő évekre.  Ennek alapján képzeljük bele magunkat a leendő pozíciónkba, és legyünk részesei, erről írjunk!

Például: „Célom, hogy munkáltatóm a világválság után olyan piaci szereplővé váljon, melyre büszke lehetek azáltal, hogy részese voltam a növekvés/fejlődés/ügyfélszerzés/értékesítés stb. munkáiban. A stabilabbá vált vállalat által biztosított növekvő jövedelmemből pedig lehetőségem adódik ….-ba utazni nyáron/további nyelvet tanulni, szabadidőmet ….hobbimnak szentelni.”
A motivációs levélben még a hogyanra is kitérhetünk!


2. Sablonos készségek helyett konkrét sikereket!

"Kiváló kommunikációs készség, jó szervezőkészség, kiváló problémamegoldó képesség."
Nem is tudom hányszor olvastam már önéletrajzban ezeket a szavakat. Mindenki jó kommunikátor, imád csapatban dolgozni, de magányosan is elvan, remekül lát hozzá a gondok megoldásának. Valójában azonban sosem láttam ezen tulajdonságokra alapuló feladatokat, sikereket feltüntetni, amelyek ténylegesen a leírt képességeket támasztják alá.
Tipp: Keressünk rokon értelmű szavakat, és írjunk egy-egy példát is kiemelkedő adottságunkra, mellyel bizonyítottuk annak hasznosságát.

3. Az e-mail cím is számít!
Ne legyünk lusták! Hozzunk létre külön a pályázgatás céljára bevetett e-mail címet, ami a nevünkből, és nem „rosszcsont@, szomjastorok@, bambika@, nagyiboszi@ apuci@ és hasonló szavakból áll.4. Fotó – igen, nem?

Ha nincs rólunk jól használható profi igazolványkép, akkor inkább semmi ne legyen az önéletrajzon. Végképp kiábrándító, ha nyári vakációs vagy bulifotós csoportképből próbáljuk meg kiollózni magunkat. A fotó méretét pedig még a beillesztés előtt kicsinyítsük le, mert ha nem tesszük, csodálkozhatunk, hogy a 10 Mb-os egy oldalas önéletrajzunk miért pattan vissza a feladótól, vagy miért nem tudjuk valahová feltölteni.

5. Helyesírás
Bizonyos pozíciókban különösen fontos lehet, de általánosan is alapszabály, hogy a helyesírásra odafigyeljünk. A szövegszerkesztő helyesírás-ellenőrzőjében nem mindig bízhatunk, és sokszor átugorjuk azokat a hibákat, amelyeket más rögtön észrevenne, hiszen mi tudjuk, mit akartunk írni, és hajlamosak lehetünk azt is olvasni.
Tipp: Ellenőriztessük le a helyesírás-ellenőrzővel, majd kérjünk meg valakit, hogy olvassa el, amit írtunk. Ha erre nincs lehetőség, sokat segít, ha egy nappal később magunk olvassuk át az önéletrajzot és motivációs levelet. Meglehet, hogy még szóismétlést vagy stílusbeli hibákat is észreveszünk ilyenkor.

Péter-Rozovics Krisztina
Job-Center
http://www.jobcenter.hu/

Képek:
piqs.de: Helvetica - Text
piqs.de: Knipsermann - Ab in den Süden!
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 8448 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x