Hogyan légy motivált hétfőtől péntekig?
Címlap / Karrier / Hogyan légy motivált hétfőtől péntekig?

Hogyan légy motivált hétfőtől péntekig?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-25

Milyen sok dolgozó ember szeretne örömteli motivációt hétfőtől péntekig! És milyen keveseknek adatik meg az a munka, amit szívvel-lélekkel képesek is végezni! Az természetes, hogy egy embernek a munkájával szembeni motivációja időnként lecsökken. Az már kevésbé, hogy nem találja meg azokat a perspektívákat, amelyek segíthetnek fenntartani a motivációját. 7 tipp a motiváció fenntartásához és újraélesztéséhez.  

1. Cselekedj azonnal!
Bármi a munkád, akárhány éves vagy, akármilyen munkatapasztalattal rendelkezel, férfiként és nőként is egy dologban mindannyian egyenlők vagyunk: életed hátralevő része minden nappal, ami eltelik, pont egy nappal lesz rövidebb!

És ezt a napot SOHA többé nem fogod visszakapni! Ezt tudomásul kell venni. Ennek tudatában minden nap során a legbölcsebb stratégia az, hogy céljaid érdekében cselekszel, cselekszel, cselekszel…és nem vársz a holnapra!

Most! Ma! Cselekedj! Azonnal! (Hogyhogy még mindig a cikket olvasod?!)2. Tisztázd le az értékrendedet!

Amikor bizonyos céljaid „nem akarnak” megvalósulni, akkor fennáll a gyanú, hogy bizonyos, le nem tisztázott értékeid akadályoznak a cél elérésében. Valószínű, hogy ezek tudattalanul ott vannak a gondolataid között, csak még nem ismerted fel őket.

A személyes értékrend tisztázása sokat segíthet a motiváció felkeltésében. Az értékek azok, amelyekért mozdulunk. Ami számunkra értékes, azért szoktunk tenni is. Ha nem teszünk (pedig tehetnénk), az annak a jele, hogy az a valami számunkra nem érték – vagy még nem tudatosult bennünk, hogy az.

Jó tudnod, hogy az erős értékek erős motivációt eredményeznek. Tisztázd le az értékrendedet, készítsd el a számodra fontos „dolgok”, elvek listáját, melyek meghatározzák számodra, hogy mit miért teszel vagy nem teszel meg. Ez sokat fog segíteni a motiváció fenntartásában.


3. Közelítesz vagy távolítasz?
Kétféle motivációs irányt különböztetünk meg. Az egyik a „távolodó” motiváció. Ezt akkor alkalmazzuk, amikor a cselekvés célja eltávolodni egy kellemetlen helyzettől, vagy az, hogy megelőzzük, elkerüljük egy kellemetlen helyzet létrejöttét.

A másik a „közelítő” motiváció. Ezt olyankor alkalmazzuk, amikor célunk közelebb kerülni egy olyan végállapothoz, ami számunkra kellemes. Ilyenkor a végállapot kellemes mivolta a jutalom.

A nem túl erős motiváltság abból is fakadhat, hogy nem vagy tisztában azzal, hogy melyik motivációs irány dominál benned.

Ahogy felismerted, máris tudatosan képes leszel egyik vagy másik stratégiát alkalmazni – és ez garantáltan közelebb fog vinni a céljaidhoz is.


4. Önkifejezés
Az ötleteidet, gondolataidat nyilvánítsd meg, fejezd ki! Amikor támad egy gondolatod a munkáddal kapcsolatban, és azt elfojtod, az a motiváció ellenében hat. Amikor a gondolatot felvállalod – bárhogyan is –, akkor motiváltabbá fogsz válni.

Nyilvánulj meg minél többször a belső akaratod szerint (arra persze vigyázz, hogy a megnyilvánulásaid a szervezeti célokat is támogassák).

Azt fogod tapasztalni, hogy önmagad nem anyagi világának (gondolatok, érzések, szándékok) a megnyilvánítása jelentősen meg fogja dobni a motivációdat, hogy megtegyél dolgokat, amikre eddig talán nem is gondoltál, hogy képes lennél megtenni.

Más szóval: mondd ki! Fejezd ki! Írd le! Kérdezd meg! Kérj véleményt! Kérj segítséget! Ha egy gondolatod vagy elképzelésed „ki akar jönni belőled”, akkor hagyd, hogy jöjjön ki! Motiváltabbá fog tenni.5. Tedd meg csak az első lépést

Minden cél úgy valósul meg, hogy az éppen következő lépést teszed meg. Mindig. Amikor megteszed az első lépést, annak az az eredménye, hogy máris látod a második lépést. És mivel az első lépés után már lendületben vagy, a másodikat könnyebb lesz megtenni.

Szóval tanuld meg a kezdeti ellenállást leküzdeni! (Jelen cikk megírásához erre nekem is szükségem volt – de miután leírtam az első néhány szót, onnantól már ment minden magától, mint a karikacsapás…)


6. Nehéz dolgok megtétele = nagy haszon.
Keresd azokat a cselekvéseket, amelyek nagy mértékben tudnak előre lendíteni téged, de amelyek nem kerülnek sem pénzbe, sem túl sok időbe, mindössze annyiba, hogy legyőzd önmagadat. Azaz annyiba, hogy cselekedj a félelem ellenére.

A félelemmel teli dolgok megtételének a hozadéka ÓRIÁSI. Ezért mindig válaszd a nehezebb teendőket, közülük is azokat, amelyek megtételéből a legtöbbet nyerheted.


7. Végül, de nem utolsó sorban: vedd körül magad pozitív, inspiráló, sikeres emberekkel! Keresd az ilyen emberek társaságát!
Bizonyára te is tudod, hogy a vészmadarak károgásától milyen gyorsan el tud illanni a maradék motivációd is. Ne hagyd, hogy magukkal rántsanak! Te már felvilágosult vagy. Te már motivált vagy. Tegyél meg mindent, hogy a motivációdat megőrizd, és higgy önmagadban és az elképzeléseidben.

A károgókat pedig egyszerűen „léptesd le”. Kíméletlenül.

Az Élet maga a motiváció. Gondolj csak egy megtermékenyített emberi petesejtre. Te is így indultál. Az Élettel kapott univerzális motiváció Benned is ott van. Minden nap. Ne hagyd parlagon heverni. Használd – önmagad és mások örömére.


Boér Tamás
motivációs előadó, professional coach
a „Sikertervezés” könyvek írója
www.sikertervezes.com 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5961 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x