Tipikus tévhitek a grafológiáról: a kézzel írt önéletrajz...
Címlap / Karrier / Tipikus tévhitek a grafológiáról: a kézzel írt önéletrajz mítosza

Tipikus tévhitek a grafológiáról: a kézzel írt önéletrajz mítosza

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-18

Önéletrajz, kézírással? Ma? Az információs társadalom korában? Mi értelme volna ennek? Tény vagy tévhit? A grafológus válaszol! 

A mai napig masszívan tartja magát az a tévhit, hogy a kézírásos önéletrajz a grafológiai kiválasztás legfőbb eszköze. Gáspár Kati grafológus azonban rávilágít a lényegre:
  • Az Europass CV és a gyors információküldés korában egészen ostoba dolog volna nehezen olvasható „macskakaparásokkal” vacakolni a kiválasztás első fázisában. Képzeljük csak el, milyen vicces volna, ahogy a HR-osztály megpróbálja kibetűzni a beérkezett önéletrajzokat … Lássuk be, ennek már csak praktikus okból sincs semmi értelme!
  • A kiválasztás maga egy folyamat, melynek első szűrője nem a személyiségjellemzőket érinti, hanem a képzettséget, szakmaiságot, az elért eredményeket, a potenciális szellemi/kapcsolati tőkét, amit a pályázó a vállalatnak jelent. Ennek letéteményese az önéletrajz és a kapcsolódó pályázati csomag. Az önéletrajz egy szigorú alaki és felépítési követelményrendszer szerint írott dokumentum.


Az önéletrajzot – amennyiben a mai követelmények szerint írja meg valaki – nem is igazán szerencsés grafológiai elemzésnek alávetni,
mert alaki követelményei miatt rosszul elemezhető írásmintának számítana, így a hozzáértő grafológus el sem fogadja a megbízást ennek alapján. A szocializmust építő múlt éra idején divatos litániaszerű önéletrajzok, melyek még úgy kezdődtek, hogy: „Apám vájár, anyám fejőnő. Mindketten elsőként léptek be a Pártba.” alakilag megfelelőek voltak grafológiai elemzés céljára. Ezek még leginkább egy levélhez hasonlítottak. Ám ez a típusú önéletrajz ma már biztos bukó volna egy pályázatnál.

Ha tehát ma, 2011 után kézzel írt önéletrajzot kér tőlünk valaki, akkor három  dolgot biztosan tudhatunk:
  1. Nem profi grafológus végzi a kiválasztást. (Lehet, hogy a főnök néni a „nacccságosasszony magazinból” kiokosodott amatőr íráselemző?)
     
  2. Nincs professzionálisan felépített kiválasztási folyamat a vállalatnál. Ennek fényében esetleges módon vesznek fel embereket, nincs valódi humánpolitika.
     
  3. A cég technikai nívója elmaradott – a postán beérkező anyagok megválaszolása is nagyon bonyolult, időigényes. Könnyen lehet, hogy fáradtságos munkával beadott anyagunkat majd válaszra sem méltatják …

Az a profi vállalat, aki grafológiai elemzést készíttet a kiválasztottakról, valószínűleg soha nem az önéletrajzot elemezteti, hanem kifejezetten az elemzés céljára kér be kézírásmintákat. Csak azoktól kér be kézírásmintát, akik az adott pozíció szempontjából szóba jöhetnek, nem minden egyes pályázóról. Ha tehát a mi kézírásunkat kérik, az azt jelenti, hogy esélyesek vagyunk az adott állásra. A profi grafológussal dolgozó cég a kiválasztás folyamatának közepén, vagy még inkább a végén készíttet elemzést.

Ha grafológus véleményét szeretnénk kikérni, számos módszer létezik, amit az egyes posztok esetében a szakértő javasolhat. Mindenképp célszerű beszélgetni a választott grafológussal és együtt választani egy megfelelő módszert az írásanyag bekérésére, beszerzésére, elkészítési körülményeire és elemzésére.

Figyelem: A jó grafológus kontextusban is vizsgál – ne lepődjünk meg, ha a vezető írását is elkéri, hogy az összeillőséget is megnézze!Mire kell figyelni, ha kézírást adnunk be?

Soha ne  modoroskodjunk, írjunk úgy ahogy általában szoktunk. Ne akarjuk megváltoztatni írásunkat, nem fog sikerülni. Kövessük a pályázati folyamatban a grafológus instrukcióit. Használjunk lehetőleg minőségi tollat (nem feltétlen jelent ez drágát, inkább csak olyat, ami nem akad, nem folyat, nem filctoll, nem ceruza, stb..)

A grafológiához kézírásra van szükség. Ez egyszerű, olcsón beszerezhető, praktikus lehetőség, amely mindig kéznél van. Ha vezetőként, vagy pályázóként többet szeretne tudni:
www.grafologus.hu/tanfolyam

Gáspár Katalin grafológus

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7978 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x