Tipikus tévhitek a grafológiáról 2. A titkos elemzés mítosza...
Címlap / Karrier / Tipikus tévhitek a grafológiáról 2. A titkos elemzés mítosza

Tipikus tévhitek a grafológiáról 2. A titkos elemzés mítosza

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-15

A második legmakacsabb tévhit az, hogy a grafológus és a cég paktumot köt, hogy mindenféle titkokat tudjanak meg a pályázó magánéletéről. Képzeljük el, hogy a furmányos HR-es, vagy a ravaszdi cégvezető holmi aljas trükkel kicsalt kézírás mintákat visz el egy Nokiás dobozba rejtve egy titkos helyre és ott arról suttognak, hogy Szabó szaktárs tényleg csalja-e a feleségét! Ez talán egy kis költségvetésű magyar szappanoperában megállná a helyét, ám a valóság egészen más. Gondolkodjunk Gáspár Kati grafológussal! 

A pályázati folyamat koreográfiájában úgy tud beszerezni egy jelentkezőtől kézírást egy vállalat, ha erre megkéri a pályázót. A pályázónak joga van ellent mondani. Ám ha ellent mond, akkor akár ki is eshet a válogatási folyamatból, ami nem biztos, hogy cél. Azt tapasztaltam, hogy sokan attól ijednek meg, hogy a grafológus mindenféle olyan intimitásokat tár fel a vállalat vezetői előtt, amit az illető egyébként nem kívánna közölni magáról. Ezért szerencsés, hogyha a pályázó vagy találkozik a grafológussal, például az írásminta-vétel idején, vagy ha alapos tájékoztatást kap arról, hogy mi történik pontosan az írásával.


Tévhit, hogy a vállalatnak kötelessége volna kiadni az íráselemzés eredményét a pályázónak, de annak tartalmi lényegét illik ismertetni legalább szóban a pályázóval. A pályázó a grafológustól – térítés ellenében – ugyanúgy kérhet elemzést magáról, akár részletesebbet is, mint a vállalatnak készült analízis.

A grafológus csak akkor elemezheti a kézírást, ha az adott írásanyag:
  1. Megfelel a grafológiai elemzés követelményeinek (optimális íráskörülmények között íródott, sima lapra, minőségi íróeszköz használatával, és legalább egy oldalnyi összefüggő szöveg, mely tartalmaz aláírást is).
  2. Az elemzéshez mellékelték, vagy a szövegbe írták a jóváhagyást a grafológiai elemzés elvégzésére.
  3. Ismeri az író személy alapvető adatait (kezesség, jellemző betegségek, melyek az írásminta keletkezést befolyásolhatják, a pályázó neme, életkora).

Ezen három tényező hiányában az elemzés azonnal legalitását veszti. Ezért a grafológiai elemzés nem tartható titokban és ennek értelme sem volna, hiszen a vállalat nehezen kaphatna értékelhető elemzést a pályázótól fondorlatok árán.Mi érdekli a vállalatot?

A lehető legritkább esetben Szabó szaktárs magánélete. A vállalat jobbára tudja, mik azok a készségek, képességek és jellemvonások, amiket elvárna a pályázótól. Ezt közli a grafológussal. A kiválasztási folyamatnál olyan tényezőket vizsgálnak, amelyek az adott pozíció betöltéséhez szükségesek, s melyekkel egészen biztosan rendelkezünk akkor, hogyha az adott területen gyakorlatunk van, illetve ha a pályázott posztra rátermett, azt a típusú munkát kedvelő emberek vagyunk. Ha benne vagyunk a kiválasztottak körében, a grafológiai elemzéshez szükséges minta adását ezért nem érdemes megtagadni, hiszen semmi olyasmi nem derülhet ki rólunk, amit ne vállalhatnánk egy stadionnyi ember előtt is.

Figyelem: A grafológus nem adhat információt olyan dolgokról, melyek a munkakör betöltése szempontjából nem relevánsak, még akkor sem, ha a vállalat kéri. Ilyenek a szexuális életre vonatkozó témák, a korai traumák, a szülőkkel való viszony és egyéb intim kérdések. Jó hír, hogy a vállalatokat ezek a dolgok egyáltalán nem is szokták érdekelni!

Ha ennek ellenére sem szívesen adunk írást, kérjük, hogy beszélhessünk a grafológussal, mielőtt az elemezné a kézírásunkat. A válasza valószínűleg megnyugató lesz. Az írásból sok minden kiderül, de a grafológus nem mindenható. Hogy meddig terjednek kompetenciájának határai?

www.grafologus.hu/tanfolyam

Gáspár Katalin grafológus

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4768 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x