Arany, fegyver és menekülési útvonal?
Címlap / Karrier / Arany, fegyver és menekülési útvonal?

Arany, fegyver és menekülési útvonal?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

Nincs a kezemben az üveggömb, tehát nem tudom, hol lesz az arany ára holnap vagy holnapután. Februárban azt olvastam az Erste Reserche-nél, hogy decemberre 1.600 USD/oz-ra várják az árat, és augusztus közepén azt láttam, hogy a piac 1.900 USD-nél jár. Nemrégiben a Bloomberg mondott év végére 2.000 USD/oz-t. Kinek lehet hinni? Nem tudom. Meghallgatok mindenkit, de a következtetéseket igyekszem magamnak levonni... 

Don Coxe globális portfolió stratéga a következőre mutat rá: azokon a piacokon, ahol a varázsszónak számító GDP növekedésével – elvileg -  nincsen gond, a gazdaság teljesítőképességét leképező indexek éves mélypontjukon vannak. Lásd: például a Shanghai Composite indexet vagy a Bombay Sensex-et. Ebből pedig az következik, hogy a befektetők ezekben a relatíve erős piacokban sem bíznak túlságosan. Ennek a szituációnak – Coxe szerint – egyetlen kedvezményezettje van: az arany.Miért is?

Coxe az alábbiakat állapítja meg: minden olyan esetben, amikor negatív reálkamat jellemezte a gazdasági környezetet – vagyis egy ilyen kamatkörnyezetben befektetett pénz elvesztette vásárlóerejét – az arany ára drámaian emelkedett, és fordítva: pozitív reálkamatok esetén az arany árfolyama ha nem is zuhant, de oldalazott.


Már ez is önmagában figyelemre méltó megállapítás, de Coxe – egy kis statisztikával untatva minket – arra is keresi a választ, hogy valóban van-e lufi az arany piacán. Kezdenek ugyan is erőre kapni azok a hangok, melyek – köszönhetően annak, hogy az elmúlt 10 évben a bika végigtarolta az aranypiacot – egyre inkább valószínűsítik az „aranylufi” jelenséget és így jelentős korrekcióra számítanak az árfolyamban. – Lehet. Lássuk:

Ha megnézem az árfolyamot – mondja Coxe  - , akkor a következőt látom: a mostani árszint kb.2.5 -szer magasabb, mint az 1980-as évek során a negatív kamatkörnyezetben kialakult aranyár. Viszont az arany mellett legalább annyira fontos indikátorok mint az államadósság, az S&P 500, vagy az amerikai GDP ugyan ezen időszak alatt sokkal gyorsabban nőtt a többszörösére. Nézzük csak:Igen, jól látjuk: a bruttó amerikai szövetségi adósság 17-szeres, az S&P 11-szeres, a GDP pedig 5,6-szeres növekedést produkált az arany 2,5 szeres növekedéséhez képest. Hogy mit jelent mindez? Egyszerűen azt, hogy egységnyi idő alatt 11-szer több pénzt helyeztek el a befektetők pl. az S&P index kosarában lévő részvényekbe, vagy magába az indexbe, mint aranyba. Ez az árak egymáshoz viszonyított arányát tekintve majdnem háromszoros pénz. De jelenti azt is, hogy miközben az aranyár 2,5 szeresével drágult, a fedezetlen államadósság 17-szeresére növekedett előidézve a mai instabil piaci környezetet. Azt pedig pontosan látjuk, hogy ilyen környezetben mire képes az arany…

A jelenlegi aranyár 1.800USD/oz környékén oldalaz. A piac láthatóan ideges, magas a volatilitás (napon belüli hektikus ármozgás), a pókerarcok feszülnek, de egyenlőre senki nem terít. Tehát, hogy magas-e az aranyár? Ezt – mint nekem is – mindenkinek magának kell eldöntenie.
Engem, többek között ebben a döntésben Geralde Celente – érdemes utána nézni! – motivál:
„Three G! – mondja Celente. Get ready for the three G. Gold, Guns, and Getaway.” Azaz: arany, fegyver és menekülési útvonal. Mert ami jön, szép nem lesz, ellenben igazságos.

Grócz Attila

További információ >>

Kép: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2997 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x