Válságban a bugyi és a melltartó?
Címlap / Karrier / Válságban a bugyi és a melltartó?

Válságban a bugyi és a melltartó?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

A nők is racionálisan viselkednek: nehéz időkben az alacsonyabb árfekvésű élvezetek felé fordulnak. Mit árul el a válságról a férfi és női fehérneműk árindexe? 

Ma már egy közgazdásznak nem kell sokat számolnia. A számítógépes robotprogramok naponta több ezer index értékét számítják ki. Mindegyik index  gazdasági folyamatok valamelyikét számosítja. Ezáltal a gazdasági folyamatokról még a kialakulásuk pillanatában értesülhetünk, nem csak hetekkel, hónapokkal később, amikor a piaci statisztikákat hagyományos módszerekkel feldolgozzák. Az amerikai központi bank előző elnöke, Alan Greenspan egy különös indexet kedvelt kifejezetten, méghozzá a férfi alsónemű indexét, számol be a Business Insider amerikai portál.

Nem vicc a hír, és nem is utalás a jegybankelnök szexuális preferenciáira. Igen ravasz gazdasági gondolatmenet vezette el Greenspant a férfi alsóneműtől a válság előrejelzéséig. A gondolatmenet eredeti, meglepő, de roppant egyszerű. A férfiember, amikor úgy érzi nehéz idők köszöntenek be, szinte gondolkodás nélkül meghosszabbítja az általa használt alsónadrágok és trikók élettartamát pár héttel vagy hónappal. Végül is egy elvékonyodás a mosástól még tolerálható, miért vásároljunk újat? Itt-ott egy kis rongyolódás szintén elmegy, vélekedik a teremtés koronája, hisz gyakran sötétben vetkőzik. Kivételes alkalmakra pedig mindig lehet találni egy picit jobb darabot a szekrényben. Tehát ha megérzi a válság előszelét (pl. fizetéscsökkentést rebesget a főnök, kirúgásokról suttognak a kollégák kávészünetben, esetleg nő a benzin ára), a férfi ritkábban vásárol alsóneműt, ezáltal csökken a kereslet a piacon, a kínálat nem változik, és az eredményt mindenki tudja: csökken a férfi alsónemű ára. A neves bankelnök szerint, ha a férfi alsónemű árindexe csökken, hamarosan válság lesz.


A világot mégis a nők mozgatják

De mi a helyzet a női fehérneművel válság idején? Az összefüggések itt már összetettebbek. Kapcsolatban van ez azzal is, hogy a női fehérneműnek több funkciója is van. Jó mélyre kellett ásnia az inflációs adatok rengetegében Floyd Norrisnak a New York Times újságírójának, amíg sikerült kimutatnia a női fehérnemű sajátos szerepét a kialakuló válságban.

2007 decemberétől a legutóbbi pénzügyi válság amerikai indulásától 2010-ig a női fehérnemű ára 32,5%-kal nőtt, miközben az átlagos fehérneműárak csak évi 7,8%-kal nőttek. Sőt, még a női ruhadarabok általános árindexe is messze elmaradt a fehérnemű árának emelkedésétől. Ezt még a fehérnemű alapnyersanyagának, a pamut árának alakulásával sem lehet megmagyarázni, ugyanis a megfigyelt periódusban a gyapot világpiaci ára stabilan alacsony volt. Hogyan lehet az, hogy amikor az elhúzódó válság miatt mindenből kevesebb fogy, a női fehérnemű iránt növekszik a kereslet, felfelé nyomva az árakat?

A bugyi és a melltartó dacol a válsággal

Az amerikai újságírónak segített a probléma megoldásában a szájrúzs-effektus. Régebbről ismert volt, hogy váságos időkben duplájára nőtt a szájrúzs vásárlása. A szájrúzs effektusnak az a magyarázata, hogy a nők válságos időkben is szeretik kényeztetni magukat, igénylik az apró örömöket, melyeket az új cuccok vásárlása jelent. És amikor nem futja új táskára vagy új cipőre, akkor legalább új szájrúzst vesznek.A női fehérnemű ára is hasonló okokból mozog ellentétesen a ruházati árakkal válság idején
. A nők nehéz időkben racionálisan viselkedve az alacsonyabb árfekvésű élvezetek felé fordulnak. Egy drága szexi melltartó jóval olcsóbb egy drága bőrkabátnál. Örömöket pedig mindkettő tud okozni.

Bunyik Zoltán, pénzügyi szakértő
Pénzügyi tanácsadó weboldal

Képek:
Ambro / FreeDigitalPhotos.net
photostock / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3765 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x