EU, USA - game over?
Címlap / Karrier / EU, USA - game over?

EU, USA - game over?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

Számokat fogok sorolni. Makacs számokat, amelyekből rövid matekozással bárki összerakhatja, hogy Európa és Amerika politikusai egyaránt nehéz idők elé néznek, nemkülönben a lakosság. 

Múlt hét szerdán az Egyesült Államok adósságállománya meghaladta a 15 ezer milliárd dollárt, és a szám folyamatosan növekszik. Mennyivel? Egyetlen nap (azaz:1 nap) alatt közel 56 milliárd dollárral.  A múlt hét szerdai 15 033 milliárd dolláros összeg az USA GDP-jének 99 százaléka, vagyis most már akkora, hogy a bankjegyekből újra fel lehetne építeni a Világkereskedelmi központ New York-i ikertornyait.

Ma az USA ipari termelése 12-szerese az 1929-es szintnek, ugyanakkor a világon lévő dollár mennyisége 200-szor több, mint 1929-ben, a válság előtt közvetlenül volt.Olaszország adósságállománya 2 billió (!) euró
, amiből 307 milliárd 2012-ben lejár. A spanyoloknál ez a szám „csak” 136 milliárd euró. 2012-ben – láss csodát – ez is lejár.  Könyörtelenül lejárnak, azaz vissza kell(ene) őket fizetni. Ámde Olaszország már csak 9%-os kamatra kap hitelt a pénzpiacon, ami a szakemberek szerint is ekkora adósság mellett kigazdálkodhatatlan.

A nemrég vérrel-verejtékkel összelapátolt európai mentőkalapban (ESFS) jelenleg 440 milliárd euro van - tegyük hozzá: a görögöknek szánt pénzzel együtt…

Kérdezem tehát: érdemes elvégeznünk a négy számtani alapművelet valamelyikét is? Vagy ez a matek ránézésre is menni fog…

Európa politikusai tehát harapófogóba szorultak. Saját harapófogójukba, melyből két – rossz, és még rosszabb kiút van:
  • vagy az EKB (Európai Központi Bank) fogja korlátlan mértékben venni a tagállamok állampapírjait, így – magyarra fordítva: hipersebességgel inflálja el a közös fizetőeszközt, vagy
  • jelenlegi formájában a monetáris unió összeomlik.

Ha a fenti mondatot kis módosítással megismételjük, abban az a szomorú, hogy ugyanúgy igaz. Nézzük:

Amerika politikusai tehát harapófogóba szorultak. Saját harapófogójukba, melyből két – rossz, és még rosszabb kiút van:
  • vagy a FED (Federal Reserve – az amerikai „jegybank”) fogja korlátlan mértékben nyomtatni a dollárt – magyarra fordítva: hipersebességgel inflálja el a fizetőeszközt, mert a megszorításokból fakadó politikai kockázatot a kormány nem vállalja be, vagy
  • jelenlegi formájában a dollár mint elszámolási eszköz végérvényesen elveszti szerepét és szép lassan összeomlik.

Sportnyelven erre mondják, hogy: game over.


Más, de mégis ugyanaz:

Meglepő hírként érkezett a napokban, hogy John Paulson hedge fund-guru 36%-kal csökkentette pozícióját az aranyba fektető SPDR Gold Trust tőzsdén jegyzett alapban. Az a John Paulson, akit az utóbbi három év egyik legnagyobb aranypiaci bikájaként tartott számon a közvélemény. Hm. Érdekes.

És valóban, ha megnézzük a Paulson vezette tőzsdei társaságnak az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) felé kötelezően benyújtandó beszámolóját, akkor az tűnik ki, hogy a második negyedévben birtokolt 31,5 millióról egy negyedévvel később 20,3 millióra csökkent az SPDR Gold Trust-ban lévő részjegyek száma. Ez 1,1millió uncia (34 tonna) arany eladásával egyenértékű, ami nagyjából 2 milliárd dollárnak felel meg.

Mindehhez már csak két dolgot kell pontosan látnunk:
  • a fent említett SPDR Gold Trust az arany árfolyamára spekuláló pénzügyi termék (!) – és nem fizikai arany -  szaknyelven ezért is nevezik papíraranynak.
  • Paulson nem hazudtolta meg önmagát: továbbra is hisz az arany árfolyamának emelkedésében. Viszont egyre kevésbé hisz a pénzügyi termékekben. Ezért a papíraranyát igazi tömbökre cserélte.

Sportnyelven: match point.

Végezetül: ne essünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk: ezt a meccset a nézőtérről figyeljük. Nem, ezt a meccset velünk játszatják, sportnyelven: mi vagyunk a söprögetők. De mondják kérem: egyszer az életben, magunkat helyzetbe hozva végre nem kellene ütnünk nekünk is egy hatalmas ászt?

Grócz Attila
További információ >>

Képek:
Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net
graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2842 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x