A munka gumilabda, a magánélet üveggolyó
Címlap / Karrier / A munka gumilabda, a magánélet üveggolyó

A munka gumilabda, a magánélet üveggolyó

Forrás: HR Portál
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A munka-magánélet kérdést nem is igazán lehet szétválasztani, hiszen emberként elsősorban érzelmi döntéseket hozunk, akármennyire is szeretnénk racionálisnak tűnni. Az, hogy mennyire tudunk mindkét téren egyensúlyt tartani, leginkább személyiségfüggő, de a munkáltatónak is van felelőssége e téren. A párkapcsolat és munkahelyi teljesítmény összefüggéseiről szakértők beszélnek - 2. rész.  

A cikk első részéért kattints ide >>

Változó, ki hogyan küzd meg a nehéz helyzetekkel

Ha beköszönt egy krízis, ilyen például a válás, vagy a munkahely elvesztése, időbe kerül annak feldolgozása, főként mert az eset láncreakciót indít be - mondja Surányi Kinga. Munkahely elvesztése esetén felborulhat a párkapcsolati egyensúly, mert mikor elveszünk valakit, nemcsak az adott személyt vesszük el, hanem azt az addigi élethelyzetet is, amiben éltünk általa, illetve vele együtt. Szakítás, válás esetén egyesek lehangoltabbak, depressziósok lesznek, elvonulnak a világtól, mások pedig kifejezetten a munkába, a feladatokba menekülnek, mert ez tudja őket átlendíteni a problémákon.

A munkapszichológus szerint változó, hogy kinek milyen - szakszóval mondva - a "megküzdési kapacitása", ki hogyan reagál a krízishelyzetekre. Ebben nagyon különbözőek vagyunk.

- A X-generációra azt mondják, hogy kicsit munkamániás, hajlandó a munka miatt háttérbe szorítani a magánéletét, illetve a körülöttünk lévő gazdasági környezet is ezt erősíti. A kutatók szerint azonban az Y-generáció tagjai már sokkal inkább előtérbe helyezik a munka-magánélet egyensúly megteremtését, ennek érdekében hamarabb adják munkahelyváltásra a fejüket, fontos számukra a rugalmasság, és a cégvezető személye - avat be tapasztalataiba Surányi Kinga. Ami a szakember szerint a legfontosabb, az a pszichológia által "társas támasznak" nevezett biztosíték. A szingliséggel nincs gond, ha annak a szinglinek vannak tartós kapcsolatai, közeli barátai, mert így ő is jobban bírja a nyomást, amelynek ki van téve egy cégnél.

Nem katonák vagyunk, hanem érzelmi lények

Nagy Andrea, egy multinacionális vállalat HR Services vezetője, egy kollégája érdekes megfigyelését idézi fel, azaz, hogy a magyar nyelvben a munka-magánélet egyensúly nem szó szerinti fordítása a work-life balance-nak. Szigorúan véve ugyanis az angol fordítás az életet állítja a munkával szembe.



- A dolgok pedig akkor vannak rendben, ha a munka nem "szemben áll" az élettel, hanem annak szerves részét képezi, egy olyan összetevőt, amellyel kerek lesz a világ
- mondja Nagy Andrea.

A HR vezető alapvetően hisz abban, hogy bármennyire is szeretnénk racionális embereknek látszani, alapvetően az élet minden területén érzelmi döntéseket hozunk. Éppen ezért úgy gondolja, hogy a munka-magánélet kérdést nem lehet szétválasztani.

- Szerintem az a legtisztább, ha az ember szembenéz vele, hogy egy-egy nehezebb szituáció a munkában vagy a magánéletben hatni fog a másik területre, éppen azért, mert azok így alkotnak kerek egészet. Nem hiszek a szigorú szabályokban. Ha kikötöm magam elé, hogy otthon már egy szót sem ejtek a munkámról, az feszültséget generálhat, és ez fordítva is igaz. Adott esetben lehet, hogy attól könnyebbül meg a lelkem, ha a társammal beszélhetek a munkahelyi dolgokról, vagy egy kollégámmal a családomról. Nyilván túlzásokba sem szabad esni, megvannak az egészséges határok - szögezi le a HR vezető. Hozzáteszi, konfliktusok mindenhol vannak, ami rövidtávon okozhat ingadozást a teljesítményben, a problémákon azonban felül kell tudni kerekedni. Hogy ez kinek mennyire sikerü, az személyiségfüggő, illetve kiegyensúlyozottság kérdése.

A munka gumilabda, a magánélet üveggolyó

Az ember azonban az egyediség, a pótolhatatlanság érzését nem szabad, hogy a munkájában keresse, ezt kizárólag a magánélet adhatja meg nekünk.


- Az élet egy játék, amiben öt labdával zsonglőrködsz. A labdák neve: munka, család, egészség, barátok, tisztesség. Mindegyiket a levegőben tudod tartani. Ám egy nap megérted, hogy a munka gumilabda. Ha elejted, visszapattan. A többi üvegből van. Ha az egyik lepottyan, megmásíthatatlanul megkarcolódik, megreped vagy akár ezer darabra is törhet. Csak akkor kezdheted az egyensúlyt megteremteni az életben, ha megérted az öt labda szabályát. - mondja  Surányi. 

A HR-es és a munkáltató felelőssége

A munkáltató egyrészről sokat tehet azért, hogy kiegyensúlyozott munkavállalót kapjon, aki így nagyobb eséllyel él harmonikus magánéletet is. Minden munkáltatónak fontos tudnia, hogy a teljesítmény érdekében meg kell húzni a határt, és a kötetlen munkaidő nem jelentheti az állandó készenlétet. Nagy-László Nóra szerint emellett a foglalkozás-egészségügyi orvos feladata is, hogy felhívja a munkáltató figyelmét a talált eltérésekre. Az adott munkahelyre szabott tréningek és felmérések eredményei alapján pedig ajánlott munkapszichológus bevonásával kezelni a problémákat.

Üdvözlendő, hogy ma már van olyan intézmény, amely kifejezetten stressz csökkentéssel foglalkozik, ilyen az Országos Egészségfejlesztési Intézet, amely elindította a "Munka: Lélekre Hangolva" című kampányt, amely a munkahelyeken előforduló lelki eredetű problémák megelőzésének fontosságára kívánja felhívni a munkáltatók figyelmét. Emellett van egy TÁMOP pályázat, amely a kkv szektornak szól, és a munka-magánélet összehangolását hivatott segíteni.

 

A pszichoszociális kockázatok felmérése 2008 óta törvényi kötelezettség. A munkahelyi pszichés terhelés többféle okból tevődik össze: például "fizikálisan" nem megfelelő a munkahely, nem jó ergonómiájú, kényelmetlen a munkatér, nem megfelelő az étkezési, "pihenési" lehetőség, statikus terhelés, mozgás hiánya, illetve az "igazi" pszichés kóroki tényezők. Ez utóbbiak közül a leggyakoribbak: határidőre, időkényszerre végzett munka, nagy felelősség anyagi értékekért, hierarchiából adódó konfliktusok, túlterhelés, túlmunka, kevés információ áll rendelkezésre, támogatás és elismerés hiánya, rekreációs idő hiánya - sorolja Nagy-László Nóra.

Másrészről felvetődhet az a kérdés is, vajon mit tehet egy HR-es, vagy munkáltató, ha kiderül, hogy a dolgozó problémái a magánéletéből erednek? Surányi Kinga szerint természetesen nem avatkozhat be a dolgozó magánéleti dolgaiba, de természetesen megkérdezheti, hogy tud-e valamit segíteni. Az pedig a munkavállaló döntése, hogy kér-e segítséget, vagy sem. Nyilvánvalóan nehéz helyzetet teremt, ha valaki erre hivatkozik, és hanyagul végzi a munkáját.

- Sajnos hallottam már olyat, hogy valakit ilyen okokból küldtek el. A vezető türelmes volt, de a munkatársakon érződött, hogy zavarja őket, amiért valakitől kevesebbet követelnek. A HR-es esélyt adhat a munkavállalónak, hogy rendezze a dolgokat, de ahogy mondják, a munkahely, az munkahely, teljesíteni kell - hangsúlyozza Surányi Kinga.

Egyetért ezzel Nagy Andrea is, aki szerint ideális esetben a közvetlen vezető felelőssége, hogy észrevegye, mi áll a munkavállaló teljesítménybeli romlása mögött. Családi gondok esetén nem az a lényeg, hogy tudja, mi történt otthon, és ismerje a részleteket, de bizonyos határok között legyen tekintettel a problémára. Egy jó vezető leülteti a beosztottját, és átbeszéli vele, hogyan tud segíteni - például szabadság adásával, vagy a munka átszervezésével. De a HR-vezető is leszögezi, ez mindkét oldalról korrekt viselkedést kíván meg, nem szabad se túlzásba vinni, se visszaélni vele. Surányi Kinga szerint nyugaton sokkal inkább elterjedt, mint itthon, hogy ilyen problémák esetére pszichológusokat, coachokat alkalmaznak a szervezetben, akik tudnak lelki problémás emberekkel foglalkozni.

Házas, elvált, szingli a Facebookon - ki lesz a jobb munkaerő?
Nem megkérdőjelezhető tény, hogy a magánélet ma már nyilvános csatornákon zajlik. Az Y-generáció tagjai számára már természetes, hogy a közösségi oldalak valamelyikén online élik az életüket, néha bele sem gondolva, hogy a HR-esek, fejvadászok innen is gyűjtik az infókat - hívja fel a figyelmet Surányi Kinga. A munkapszichológus szerint hamar nyilvánvalóvá válhat minden az illető magánéletéről, nem is beszélve arról, hogy a felszínes tényközlések nem adnak teret az érzelmes beszélgetéseknek, ez is visszavezet a párkapcsolati problémákhoz.

Nagy Andrea, mint mondja, szeretné ebben a kérdésben naivan hinni, hogy a HR szakma képviselői kizárólag a munka szempontjából releváns adatokkal törődnek, ahelyett, hogy Facebook-adatlapok magánéleti részleteivel foglalkoznak. Külföldön kevésbé esnek ilyen hibába, néhány helyen még fotós önéletrajzot sem lehet kérni, nehogy kiderüljenek olyan körülmények a jelölt életéről, melyek alapján valaki diszkriminálhat. Emellett azt se felejtsük el, hogy nincs olyan recept, amely megmondaná, hogy a sokat kommentelő, fényképeket rendszeresen megosztó szingli, az elvált, vagy a házas ember lesz-e jobb munkaerő.

Nagy Andrea szerint Magyarországon a HR-szakma egyes képviselői a mai napig gyakran esnek abba a hibába, hogy jelentést tulajdonítanak a magánéleti részleteknek, a szakmai szempontból nem releváns pontoknak. Ugyanakkor bízik benne, hogy idővel egyre nagyobb tábora lesz a diszkrimináció ellenzőinek, "hiszen a munka-magánélet egyensúlyának kialakításáért mindannyian felelősek vagyunk, legyünk akár dolgozók, akár vezetők, akár HR szakemberek."




Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5376 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x