HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-19
Címlap / Karrier / Ha szalad az agyad. Az ötletelés szabályai és kreativitásod felélesztése

Ha szalad az agyad. Az ötletelés szabályai és kreativitásod felélesztése

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-19

Minden cégnél - legyen szó parányi microvállalkozásról vagy multiról - szükség van és időnként becsúszik az ötletbörze. A legjobb ha ezt havonta, vagy még inkább negyedévente ejtik meg az ott dolgozók. Ötletbörzét javasolni is lehet, de egy jó vezető magától invitál erre. Mik az alapvető szabályok, hogyan készülj fel rá? Kreativitásod mozgósítása megbeszélésre. 

 

Az ötletroham (brainstorming) jól ismert, széles körben alkalmazott problémamegoldó eszköz, amely arra serkenti az értekezlet résztvevőit, hogy támaszkodjanak a képzeletükre és kreatívak legyenek. Segít abban, hogy bármilyen problémára - pl.: Hogy nevezzünk el egy új terméket? Mit tegyünk most, ebben az adott helyzetben? Hogyan küzdjük le ezt az akadályt? - többféle megoldási lehetőséget találjanak. Az értékek területén különösen hasznos az alternatívák feltárása.

Az ötletbörze szabályai:
 1. Semmilyen fajta értékelés vagy kritika nem engedhető meg az ötleteket gyűjtő ülésen. Ha értékelni, megítélni kezdjük a felhozott gondolatokat, az emberek inkább a véleményük védelmezésére összpontosítanak, nem pedig arra, hogy újabb és még jobb gondolatokat közöljenek.
   
 2. Minden résztvevőt arra biztatnak, hogy olyan széles körből hozzon fel minél több gondolatot, ahogyan csak lehetséges. Könnyebb több dolog közül válogatni, mint utóbb egy-egy hiány betöltésére pontosan odaillő ötletet, javaslatot szülni. Ha egy ötletroham-ülésen nem ilyen széles körből merülnek fel - látszólag akár oda nem tartozónak tűnő - gondolatok, ezek általában azt bizonyítják, hogy a résztvevők cenzúrázzák a gondolkodásukat. attól való félelmükben, hogy butaságot mondanak, kétszer is meggondolják, kimondják-e hangosan, amit gondolnak.
   
 3. A mennyiséget bátorítjuk. A mennyiség végül is meghozza a minőséget. Ha nagyszámú elgondolás kerül gyors egymásutánban felszínre, az értékelés általában kikapcsolódik. Az emberek szabadon adhatják közre széles körű elképzeléseiket, és az eredmény a jó elgondolások megjelenése.
   
 4. Itt kell lopni egymástól! Mindenkit bátorítani kell arra, hogy építsen mások ötleteire, illetve szabadon módosítsa, fejlessze tovább azokat. A korábban felvetett javaslatok gyakran vezetnek jobb, kreatívabb elgondolásokhoz.
   
 5. Az írás megmarad: Az ötleteket valaki jegyezze le, és egy ötlet táblán tűzzék ki, hogy a végén rangsorolni lehessen a legjobb és elvetendő ötleteket. Az ötlettáblát kitűzhetik egy olyan helyre, ahova bármikor bárki felteheti ötleteit egy-egy új dologgal kapcsolatban, amiket majd meg kell vitatni. (Erre jók a kis sárga Post-it cetlik!) A rangsorolásnál is tilos mindenféle kritizálás!HarmoNet tipp:
10 tipp a kreativitásod fejlesztésére >>

Ötletbörzék munkában és otthon

Az ötletbörzéket nem csak a munkahelyünkön tarthatunk. Tulajdonképpen acsaládikupaktanács, az otthoni "Hogyan rendezzük át a kisszobát gyerekszobának?" című családi megbeszélések és ezek társai szintén egy fajtája az ötletbörzének. A szabályok ugyanazok, mint a munkahelyen, bár a közeli hozzátartozóinkat valahogy sokkal nehezebb olyan tiszteletben tartani, mint a főnököt, noha valójában a családtagjaink iránt sokkal mélyebb szeretetet érzünk, mint a főnök iránt.

Váraljai

 
 
[5567]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 67
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x