Az asszony szeretve, a pénz befektetve jó
Címlap / Karrier / Az asszony szeretve, a pénz befektetve jó

Az asszony szeretve, a pénz befektetve jó

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

Mindig sajnálattal vettem tudomásul, amikor azt láttam, hogy valaki Isten egyik legszebb ajándékát, a szeretetre való képességet pénzre, vagy ami még ennél is rosszabb önző, de magát jól eladó politikusra pazarolja. Olvastam valahol, hogy a pénz szeretete minden gonosz forrása. Erről lehetne vitatkozni, az azonban már megalapozottnak látszik, hogy az emberi civilizációban a pénz nélkülözhetetlen eszköz a személyes célok megvalósításához. De egy eszközt szeretni! Ez már azért emocionális diszfunkció. Akkor mi kell a jó befektetéshez? 

A pénz mint (romlandó) jog a jövőbeli fogyasztásra
A pénz az az eszköz, amellyel olyan jogosultságok vihetők át a jövőbe,melyek javak fogyasztására vonatkoznak. Nem kell ugyanis most és rögtön elfogyasztanunk minden szépet és jót, amire egyébként jogunk lenne. A pénz halasztott fogyasztásra jogosít, így segíti az életcélok időbeli tervezését és megvalósítását.

A két legnagyobb probléma, ami a pénzzel kapcsolatos, a következő: először is soha sincs elég belőle, másodszor pedig ha van is némi pénzünk, csalóka dolog az őrzése, mert romlandó dolog, idővel veszti az értékét. Emiatt ha nem tartósítjuk megfelelően, idővel egyre kevesebb fogyasztásra jogosít. A pénzszerzés kérdése pedig egy külön téma, megér egy önálló írást.

A pénz befektetése és a csalamádé készítése
A pénz tartósítását szakkifejezéssel befektetésnek nevezzük. Tehát egy megtakarítást csakis befektetéssel lehet értéken tartani. A pénznek van még egy csodás tulajdonsága: ha nagyon eltaláljuk a befektetési receptet, még növekedhet is a reálértéke. Az egyik legősibb befektetés az ingatlan. Az emberek úgy vélik, az ingatlan befektetésről mindent tudnak, úgymond velük született ez a tudás. Azt készséggel elismerik, hogy egy jó csalamádé receptért a szomszédba mentek, de az ingatlan az más, arról mindent tudunk! És ilyenkor jön a keserű csalódás, az elmozdíthatatlan értékből bebetonozott vagyon lesz. És csodálkozva néznek arra, akinek sikerült olcsón venni és drágán eladni ingatlant: hogy a manóba sikerülhetett ez neki, biztosan fene nagy szerencséje volt!

A megtakarítás befektetése egy szempontból nagy hasonlóságot mutat a csalamádé tartósításával a téli hónapokra. Aki még nem tett el csalamádét, ne kísérletezzen, kár az anyagért, inkább nézzen egy recept után vagy kérdezzen meg valakit, akinek már van tapasztalata. Pénzt is csak olyan befektetési módozattal tartósítsunk, amely már legalább egyvalakinél jól működött, és amelynek a működését, legalábbis nagy vonalakban, értjük.

A jó befektetés receptje
Ha ezek után valaki azt gondolja, hogy a befektetés receptje sem lehet komplikáltabb, mint a csalamádé receptje, akkor sajnos téved. Létezik azonban öt varázslatos kérdés, amelyeket minden befektetés előtt fel kell tenni. Ez az öt kérdés öt olyan szempontra irányítja figyelmünket, amelyek a leggyakoribb okai a rossz befektetéseknek.

- Megállapítható-e, hogy mely állami szerv felügyeli azt a pénzintézetet, amellyel befektetési szerződést kötünk?
- Meg tudjuk-e érteni, legalább főbb vonalakban, annak a befektetésnek a működését, amelyet kiválasztottunk?
- Mely tényezőktől függ befektetésünk hozama, és hogyan lehet arra hatást gyakorolni, hogy a hozam minél nagyobb legyen?
- Mely kockázatok leselkednek befektetésünkre, és hogyan lehet minél több kockázati tényezőt semlegesíteni?
- Mekkorák a befektetés költségei, és vajon a piacon fellelhető hasonló befektetési módozatok közül a legolcsóbbat választottuk-e?

Végül egy grátisz tanács: hogyan lehet pénzhez jutni?
Ha a jó hír az, hogy léteznek elég egyszerű receptek a pénz értékének megőrzésére, akkor a rossz hír az, hogy a pénzhez jutás kérdésében nincsenek ilyen receptek. Most tekintsünk el az olyan utasításoktól, miszerint melyik kasszához, milyen fúrót kell használni.

A pénzszerzés gazdasági lényege abban van, hogy pénzhez csak eladással, értékesítéssel juthatunk. Eladhatunk magunk vagy mások által gyártott terméket. Saját vagy mások szolgáltatásait is el lehet adni. Bármilyen értékes dolgot is tudunk csinálni, az mindaddig költség marad számunkra, amíg nem találunk valakit, akinek el tudjuk adni. Ezért mosolyogtam meg nemrégen egyik ismerősöm megjegyzését, aki azt találta mondani, mindent hajlandó csinálni, csak eladni nem. Ugyanis a munkavállaló is elad, saját fizikai vagy értelmi képességeit adja el annak, aki azzal tud valamit kezdeni.

Bunyik Zoltán, pénzügyi szakértő
Pénzügyi tanácsadó weboldal
Képek: imagerymajestic/FreeDigitalPhotos
twoobee/FreeDigitalPhotos
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2693 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x