Robinson és a kókuszdiók
Címlap / Karrier / Robinson és a kókuszdiók

Robinson és a kókuszdiók

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

Öröm a Lakatlan szigeten avagy hogyan teremt a semmiből a csere újabb halat és kókuszdiót? Matek Robinsonnal és Péntekkel. 

Egy vasárnap késő délután, miközben a vöröslő trópusi napkorong a horizont felé tartott, Robinson, a Lakatlan sziget korlátlan ura, egy sziklán üldögélt, és a következő hét tennivalóit tervezte. Igaz, kezdetleges szerszámokkal, de a szerzett tapasztalat birtokában sikeresen szedett kókuszdiót és halászott. Most éppen azon töprengett, vajon mennyi kókuszdióra és hány darab halra lesz szüksége az elkövetkező héten.

Ha egész héten halászna, 8 halat fogna. Amennyiben viszont egész héten kókuszdiót szedne, 32 kókuszdió lenne az eredmény. Robinson azonban a kókuszdiót is és a halat is szerette, így ideje felét halászatra fordította, a másik felét kókuszdió-szedésre. Ilyen időbeosztással egy hét alatt 4 halra és 16 kókuszdióra tett szert.


Amint a történetből tudjuk, egy pénteki nap társat kapott Robinson egy napbarnította fiú személyében. Ha netán szerdán érkezett volna a társ, ötven százalék eséllyel napbarnította hölgy lett volna a Lakatlan sziget újabb lakója, és a neve valószínűleg Szerda lett volna. Arról viszont már nem szól a klasszikus történet, mi volt Robinson titkos vágya az új társ nemét illetően. Azt viszont tudjuk, a Lakatlan sziget ura megörült, hogy vége az egyedüllétnek. A sok új dolog mellett, amelyekkel ők ketten foglalatoskodtak, bennünket most az élelmiszerszerzés érdekel.

Egy idő után kiderült, Péntek még Robinsonnál is ügyesebb az élelmiszerszerzés terén. Heti 24 hal volt a teljesítménye, amikor csak halászott egész héten, ha viszont csak kókuszdiót szedett, 48 darab volt az átlag. Péntek is szerette a változatosabb étrendet, így ő is ideje felében halászott, másik felében kókuszdiót szedett, heti teljesítménye ezért 12 hal és 24 kókuszdió volt. Egy ideig Robinson és Péntek külön háztartást vezettek, mindketten saját maguk tárolták és fogyasztották az általuk összegyűjtött élelmiszert.

Péntek nem járt iskolába, de számolni azért jól tud
Közismert, hogy Péntek nem járt iskolába, így csak százig tudott számolni, de ezt aztán alaposan tudta. Pár hónap közös élelemszerzési munka után rájött valamire, ami Robinsonnak nem jutott eszébe. “Robinson bátyám, szeretnéd, ha több halad és több kókuszdiód lenne, anélkül, hogy többet kelljen dolgoznod?” - kérdezte Péntek egy napon. Persze, hogy szerette volna Robinson, de nem tudta elképzelni, hogyan növelhetné tovább termelékenységét. “Nem kell sem gyorsabban dolgoznod, sem újabb pálmamászási és halászati fogásokat elsajátítanod,” nyugtatta meg őt Péntek, “csak arról van szó, hogy cseréljünk egymás között kókuszdiót és halat.” Robinson erre már kifakadt: “Ha ugyanannyit szedünk össze, mint eddig, és csereberélünk, nekem csak akkor lehet több, ha neked kevesebb lesz!” - csapott le a józan ész logikájával a Lakatlan sziget ura, és hozzáfűzte: “Ha nem lennél bennszülött, öcsém Péntek, azt mondanám napszúrást kaptál!”


Péntek azonban nem engedett. Ő bizony olyan csereberét talált ki, amely után neki is és Robinsonnak is több hala és több kókuszdiója lesz, mint amennyi a csere előtt volt. Robinson biztos volt abban, hogy ez lehetetlen, ha továbbra is ugyanolyan teljesítménnyel “termelnek”, hogyan lehetne mindkettőjüknek több terméke azáltal, hogy kereskednek egymással? Elhatározta, meghallgatja Péntek tervét, előre örülve magában annak a pillanatnak, amikor majd intellektuális fölényét csillogtatva rámutat  a hibára Péntek gondolatmenetében.
Kereskedelemmel a semmiből teremtünk két halat és négy kókuszdiót

Péntek terve a következő volt. Foglalkozzon Robinson csak kókuszdió-szedéssel, így hetente 32 kókuszdiója lesz. Péntek viszont növeli a halászatra fordított időt, így 18 halat fog kihalászni és a megmaradt időben 12 kókuszdiót fog szedni. Ezután csereberélni fognak. Mivel Robinsonnak egy hal négy kókuszdiót ér, Pénteknek viszont kettőt, a  fair cserearány a kettő között van, és a csere során 1 halat 3 kókuszdióra váltanak. A csere pedig a következőképpen zajlana: Robinson 15 kókuszdiót ad Pénteknek, és 5 halat kap tőle. Tehát a csere után Robinsonnak 5 hala és 17 kókuszdiója lesz, míg a csere előtt csak 4 hala és 16 kókuszdiója volt. Csodák csodájára Péntek is jól járt a kereskedéssel, mert most 13 hala és 27 kókuszdiója lesz, míg a csere előtt csak 12 hala és 24 kókuszdiója volt. Robinson lázasan kereste a hibát Péntek gondolatmenetében, de nem találta. Úgy tűnik, a csere a semmiből teremtett 2 halat és 4 kókuszdiót. Aki nem hiszi, számoljon utána!


Bunyik Zoltán, pénzügyi szakértő
Pénzügyi tanácsadó weboldal
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3273 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x