Állj félre a saját utadból!
Címlap / Karrier / Állj félre a saját utadból!

Állj félre a saját utadból!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-15

Nem a körülményeink felelősek az életünkért, mindannyian kizárólag saját magunk állunk az áhított boldog élet elérésének útjában - állítja Szabó Péter sikertréner, a Siker-térkép szeminárium megalkotója, az Állj félre a saját utadból című könyv szerzője. Mi is a siker valójában és hogyan lehet bárki sikeres és boldog? Interjú a szerzővel. 

Nemrég jelent meg az Állj félre a saját utadból című könyv Szabó Péter sikertréner tollából. „A könyvben sok esetben személyes történeteimen, példáimon keresztül mutatom be azokat a gyakorlati módszereket, amelyek, - ha alkalmazod őket! - a segítségedre lesznek abban, hogy igazán boldog lehess a saját bőrödben, és valóban élvezd az életed!” – mondja a könyvről a szerző. A kötet kapcsán beszélgettünk Péterrel arról, neki vajon mit jelent a siker, létezik-e mindenkire érvényes siker-recept és hogyan válhat bárki sikeres és boldog emberré.

Harmonet: Manapság nagyon közkedvelt hívószó a siker – szinte mindenki erre törekszik. Szerinted mi a siker valójában?
Szabó Péter: Azt gondolom, egyetlen valódi siker létezik, mégpedig, ha úgy élheti az ember az életét, ahogy azt igazán szeretné. Vagyis azt teheti, amiben igazán feloldódhat, azzal töltheti az idejét, akivel szeretné, és nem utolsósorban nem kell megtennie azt, amit nem akar.

- Vajon a siker és a gazdagság ugyanaz? Sikeresek vagyunk-e, ha megvan anyagi értelemben véve mindenünk, ami a közfelfogás szerint szükséges a sikerhez, boldogsághoz?
- Ezért a kérdésért igazán hálás vagyok, ugyanis az elmúlt években fanatikusan kerestem erre a választ. A következőre jutottam. A pénz igenis fontos, de nem minden. Ha az ember igazán boldog, akkor a pénz ezt óriási mértékben tudja fokozni, de önmagában a pénz nem elég ehhez. Azt, hogy a pénz nem boldogít, a szegények mondják, a gazdagok meg tudják. Abban hiszek - és erre számtalan példát láttam már –, hogy ha az ember tényleg azzal foglalkozhat, amit igazán szeret, akkor a pénzbeli gazdagság is beköszönt az életébe.

- Mi a véleményed, mennyire lehet egyenlőségjelet tenni a siker és a boldogság közé?
- Attól, hogy valaki sikeres, nem biztos, hogy boldog is, viszont aki igazán boldog, az szerintem sikeres. Mindenkinek jelenthet mást a siker, ahogyan a boldogság is. Számtalan olyan embert látok körülöttem (sőt, igazság szerint az én esetemben is ez történt néhány éve), akik a külső szemlélő számára irigylésre méltóan sikeresek, ők azonban nem érzik boldognak magukat. Ennek pedig az az oka, hogy nem abban értek el kimagasló eredményeket, amiben igazán megtalálnák önmagukat, vagy mert ennek a sikernek az ára az volt, hogy az életük többi területét elhanyagolták, például a párjukkal, vagy a gyermekeikkel való kapcsolatot.

- Létezik-e univerzális sikerrecept, amit bárki alkalmazhat és ha precízen hajtja végre, az út végén ott várja a siker?
- Egy sikeres élet receptje az lehet, ha felismerjük, hogy ÉLNI jöttünk ide a Földre, nem pedig lakni! Az emberek többsége kisajnálja magát az életből, és nem mer a vágyai, álmai után eredni, inkább elnyomja azokat. Ha kicsit jobban belegondolunk, nincs mit veszítenünk. Egyszer úgyis lemegy a függöny, akkor meg miért ne élveznénk azt, ami addig lehetséges? Én még senkit sem láttam, aki megúszta élve… Egyik legnagyobb felfedezésem, hogy van élet a halál előtt! Merjünk úgy élni, hogy a végén visszatekintve azt mondhassuk majd: Ez aztán nagy buli volt!

- Mennyire lehet könyvekből megtanulni a sikerességet?
- Az olvasás semmivel sem pótolható, de önmagában kevés ahhoz, hogy ténylegesen sikerre vigyük az életünket. Egy jó könyv megerősíthet abban, hogy jó úton haladunk, de a szükséges lépéseket meg kell tennünk ahhoz, hogy eredményekre tudjuk váltani azokat. Ez olyan, mint a biciklizés, azt sem lehet megtanulni könyvekből, fel kell ülnünk a nyeregbe.

- Hogyan függ össze a siker az önértékeléssel és az önbizalommal?

- Az önértékelés azt a belső érzést biztosítja számunkra, hogy megérdemlem. Ez pedig elengedhetetlen a kiemelkedő sikerekhez.

- Trénerként miért pont a sikerességgel foglalkozol?
- Ahogy korábban is utaltam rá, véleményem szerint az jelentheti számunkra a legnagyobb sikert, ha úgy élhetjük az életünket, ahogy szeretnénk. Úgy gondolom, ennél lényegesebbet nehezen találhatnék témaként, minthogy maximálisan elégedettek legyünk az életünkkel, és kihozzuk belőle mindazt, ami benne van.

- Miről szól a Sikertérkép szemináriumod?

- Ennek a három részes tréningsorozatnak az első lépése, önmagunk megismerése, megértése, ezen keresztül önértékelésünk növelése. Innen is kapta a nevét (Siker-térkép), hiszen a világ legjobb térképe sem ér semmit akkor, ha nem tudjuk, hogy mi magunk hol vagyunk rajta… E nélkül hiába minden további lépés. A következő, a szenvedély megtalálása az életünkben, hogy minden nap azzal foglalkozhassunk, ami a legnagyobb boldogságot jelentheti számunkra. Ez testesíti meg a térképen a kívánt cél meghatározását, majd a harmadik alkalommal ahhoz építünk be egyszerű eszközöket az életünkbe, hogy el tudjunk jutni a mostani állapotból ahhoz, hogy a kívánatos életet élhessük.

- Neked mi volt életed legnagyobb sikere?
- Amikor volt bátorságom kilépni egy kívülről igazán sikeresnek mondható életből, és elkezdtem a szenvedélyemnek élni. Azt kívánom mindannyiunknak, hogy legyen bátorságunk megtenni ezt a lépést, hiszen nem attól kell félnünk, hogy az életünk véget ér, sokkal inkább attól, hogy sohasem fog elkezdődni.


A szerző könyve megvásárolható a weboldalon keresztül >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 10206 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x