Te meg tudod kérni az árad?
Címlap / Karrier / Te meg tudod kérni az árad?

Te meg tudod kérni az árad?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Boldogult személyzetis koromban sokféle pályázattal találkoztam. Volt köztük olyan, amire két sor után nem is vesztegettünk több időt, mert olyan volt a külalakja, hogy gyakorlatilag el sem lehetett olvasni. Volt olyan is, amit áhítattal adtunk körbe egymás között, mert bár szalagmunkára jelentkezett az illető, simán a vert mezőnybe küldte a pályázatok szépségversenyén bármelyik értelmiségi jelentkezését. A legtöbb azonban olyan volt, hogy szívem szerint azonnal visszautasítottam volna őket, mert egyszerűen képtelenek voltak leakadni a könyörgésről. Mivel azonban ezek a pályázatok voltak döntő többségben, és mindenkit nem utasíthattunk el, hát kénytelenek voltunk ezek közül válogatni. 

Pedig elhiheted, nem éreztem magam tőle úgy, hogy most megtaláltam volna a posztra legjobban passzoló munkatársat. Nem tudom, miért, valamilyen oknál fogva még mindig az a kép él a munkavállalókban, hogy már a jelentkezéskor bizonyítaniuk kell a leendő munkáltatónak, hogy ő a parancsnok, és a jelentkező csak alárendelt pozícióból indíthat. Elgondolkodtam rajta, honnan ez a nagy önalávetés?

(És még mielőtt valaki azt mondaná, hogy ez csak női dolog, szeretném megjegyezni, hogy munkában megőszült, tisztes családapák is erősen hajlamosak ilyesmire, még akkor is, ha nem kényszerből, egyszerűen csak a váltás kedvéért akarnak pályázni.)

Önalávetés a köbön
Német multicégnél dolgoztam, az ottani német kollégáknak elég nehéz is volt megszokni ezt a szemléletet. Ott az ilyesmi nem szokás. Ott természetes, hogy a munkavállaló és a munkaadó által kötött munkaszerződés két egyenrangú fél megállapodása. Mindkettőnek szüksége van a másikra. (Persze ott a munkavállaló alapozhat arra is, hogy erős szakszervezetek állnak mögöttük, de azért a németeknek ez már reflex. Nehezen lehetett elmagyarázni nekik, hogy ez itthon így működik.) A német kollégák simán kijelentették, hogy érdekes, hogy saját természetének ellentmondó nép a magyar: dúl benne a fene nagy nemzeti büszkeség (érdekes módon a legelső, amivel minden magyart jellemztek kortól, nemtől, bármitől függetlenül, az a büszkeség volt), mégis baromira önbizalomhiányos.


Ebben az önbizalomhiányban azért lehet valami. Ha megkérdeztem bármelyik pályázót, hogy nevezze meg az öt legjobb tulajdonságát, ami nekem mint munkaadónak hasznos benne, akkor nyögött nagyokat mindenki. Még csak nem is feltételezte, hogy ilyen kérdést kaphat, de azt sem, hogy neki van öt jó tulajdonsága.

Ez után az indítás után talán már az sem meglepő, hogy a pályázók tekintélyes része a fizetési igényeknél leginkább mismásolt, nem is mert nyilatkozni, hanem mindenáron arra akarta terelni a beszélgetést, hogy mi mondjuk meg, mennyit vagyunk hajlandóak adni neki.

Most súgom meg: sok jó képességű ember azért kapott az adhatónál jóval kevesebbet, mert mi adtunk meg egy fizetési javaslatot. Egyszerűen azért, mert az volt a benyomás az egész pályázat és interjú során, hogy ha a maga érdekeit nem tudja képviselni, akkor a cégét sem lesz képes rendesen, nekünk meg ez nem ér meg annyit, mint amennyit a képességei alapján esetleg megérdemelt volna.

Kedves Pályázók! Gondoljatok bele!

Biztos, hogy megéri magatokat így alávetni már nyitásként, ha azt mondom, hogy így a leendő keresetetek kb. harmadáról is lemondtok? Az interjúnak elvileg alkunak kell(ene) lennie. Erre várnak a HR-esek is.

Ugyanis olyan embereket keresnek, akik
 • együttműködőek,
 • de képesek önállóan gondolkodni,
 • és képviselni magukat.

Miért?
 • Mert aki képes megállapodni, az képes az együttműködésre is, hiszen megegyezett, kompromisszumot kötött, még jobb esetben úgy juttatta érvényre a saját érdekeit és jutott ezáltal előnyös megállapodáshoz, hogy a másik fél érdekei sem sérültek (csúnyán mondva asszertív volt).
 • Mert aki erre képes, az önálló, szuverén egyéniség, aki ha azonosulni tud a cég céljaival, akkor a magáéhoz hasonlóan érvel mellette, védi.
 • Mert aki képes ilyen módon képviselni magát már az interjún, az képes lesz a cégét is jól képviselni – akár tárgyaláson az irodában, akár a gyártósor mellett, amikor éppen a vevő jön auditálni a cég tevékenységét.

Ha ezt képes vagy megtanulni, akkor ez Neked pénzt ér
Nagyjából a mostani keresetetek 20-30%-át. Ezért már megérné fejlődni nem? Számold ki, hogy ha ezt a többlet pénzt minden hónapban beraknád csak az átlagkamatra, ami most kb. 5,5%, az mit jelentene 5 év múlva! Várj, segítek!

Tételezzük fel, hogy így minden hónapban 20.000,- forintot tudnál félrerakni. Ez egy évben már 12 X 20.000,- = 240.000,- forint. (Van, akinek már ez is egy leányálom lenne, ha ennyi megtakarítása lenne egyben.) Az egyszerűség kedvéért számoljunk most csak azzal, hogy ezt egy összegben toljuk be a bankba az év elején. Ha ezt öt évig csinálod így, akkor az első évi 240.000,- forintod az ötödik év végére 313.670,- forintot érne, a második évi 240.00,- forint ,ár 297.318,- forinton állna, a harmadik évben berakott 240.000,- forint 281.817,- forintig kúszna, a negyedik éves 240.000,- pénz után 267.126,- forintot kapnál, az utolsó évben pedig további 253.200,- forintot kapnál. Vagyis összesen 1.413.131,- forintod lenne. Jó, vonjuk le belőle a forrásadót, és még akkor is 1.187.030,- forintod van. És ezt csak bután befektetve számoltam.

Ennyit ér az, ha a jelentkezésedben elnézést kérsz azért, hogy létezel, meg hogy egyáltalán zavarni mered a céget azzal, hogy a meghirdetett állásra pályázol. No meg az, hogy nem tudod megkérni a saját munkád árát.Mit tehetsz?
 1. Először is készülj fel! Rengeteg jó pályázatra felkészítő könyv létezik ma már, egybe megéri neked is beruházni.
 2. Készülj fel a cégből is! Az internet korában nem nagy cucc utánanézni egy-egy cégnek, már a honlapról is sütni fog, hogy mégis milyen a cég vállalati kultúrája.
 3. Apróra olvasd el a pályázati hirdetést! Fontos, hogy megértsd, pontosan mit várnak el Tőled az adott munkakörben. Ennek alapján már be tudsz lőni egy reális piaci árat is, amit elkérhetsz. Ehhez majd meg kell csinálnod a 4. pontban szereplő feladatot is.
 4. Ha nincs pályázat, csak úgy jelentkezel… (Igen, nekem is lett így munkahelyem már! J) Ilyenkor járj utána, hogy hasonló munkakörökben mi az aktuális piaci árfekvés más cégeknél. Mozgasd meg az ismeretségi körödet, nézz utána hasonló álláshirdetéseknek, némelyikben legalább a hozzávetőleges bérajánlatot feltűntetik még most is, és nem csak a faldumát, hogy versenyképes fizetés…
 5. Gyakorolj a tükör előtt! Ne legyél szemérmes, de igenis gyakorolj be mindent, ami szépet és jót határozottan el tudsz magadról mondani. Meg azt is, hogy ha valahol hézagos, vagy kellemetlenül üres az önéletrajzod, akkor mit kérdezhetnek róla,a mitől feszengeni kezdesz, és mi értelmeset tudsz rá válaszolni.

Öt lépés. Nem sok. De sokat ér. Most már azt is kiszámolhatod, mennyit. Fillérre.

U.I.: a cikk apropóját az adta, hogy az egyik ismerősöm, sikeres online vállalkozó, megmutatta egy hölgy jelentkezését, amelyben szinte esdekelt, hogy utasítsák vissza. Pedig a szövegezésből sütött, hogy alkalmas lenne. Kívánsága teljesült: elutasították.


Himer Csilla

Képek: www.FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2577 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x