Külföldi munka vagy átverés?
Címlap / Karrier / Külföldi munka vagy átverés?

Külföldi munka vagy átverés?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

Mielőtt bárki rábízná a pénzét egy jól fizető külföldi állásokat ígérő állítólagos munkaközvetítőre, nem árt, ha néhány dolognak utánanéz. Íme néhány egyértelmű ismertetőjel, amely segít megkülönböztetni a valós és a hamis külföldi munkalehetőségeket. 

Munkaerő-közvetítéssel, munkaerő toborzással csak olyan cégek foglalkozhatnak, melyek rendelkeznek a Munkaügyi Minisztérium (közvetlenül valamely munkaügyi központ által kiadott) ide vonatkozó engedélyével. Ennek az engedélynek a megszerzéséhez feltétlenül szükséges, hogy a cég alkalmazottai, illetve ügyvezetője rendelkezzen a megfelelő felsőfokú munkaerő-piaci ügyintézői képesítéssel, szakmai gyakorlattal. Azon cégek, magánszemélyek, akik engedély nélkül folytatnak hasonló tevékenységet, a törvény ellen vétenek. A törvényes keretek közt működő cégek számára kötelezően fel kell tüntetni tájékoztatóikon, honlapjukon a Munkaügyi Minisztérium engedélyének számát is.

Mindenképpen gyanút kelt, ha egy cég nem rendelkezik saját irodai háttérrel. Ha sehol sem találjuk a cég címét és a cég képviselője sem hajlandó ezt elárulni, valószínűleg csalókkal van dolgunk. Mi más lehet az oka annak, hogy bujkálnak a munkavállalók elől, csak semleges helyen, de leginkább a munkavállaló lakcímén hajlandóak találkozni? Sok esetben ezek a cégek székhelyszolgáltatást nyújtó vállalkozások címén vannak bejelentve és a helyszínen általában csak egy postafiók található.


Sok olyan csaló tevékenykedik a munkaerő-piacon, akik külföldi munkát ígérve egy csomagot küldenek a jelentkezőknek, melyet a postán vehetnek át az előre ismertetett összeg kifizetése után. Addig, amíg ezt a csomagot át nem veszi a jelentkező, a cég nem hajlandó semmi konkrét információval szolgálni az álláslehetőségekről. Majd amikor a csomag kifizetésre kerül, általában kiderül, hogy semmilyen munkalehetőség nincs a háttérben, hanem a cég csak információt ad el, mely szerintük segítheti a munkavállalót a külföldi elhelyezkedésben. Ezek az információk azonban szinte kivétel nélkül ingyenesen fellelhetők az interneten. Ezek után a cég képviselője hirtelen elérhetetlenné válik, nem veszi fel többé a telefont.

A mai magyar törvénykezés tiltja, hogy egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég pénzt kérjen a munkavállalótól az általa nyújtott szolgáltatásért. Ezek a cégek minden esetben a velük szerződésben álló munkaadóktól kapják  jutalékukat a kiközvetített munkavállalók után. Aki bármilyen címszóval is előre pénzt kér a munkaközvetítésért, törvényellenesen cselekszik.


Bertus Barna
HR tanácsadó
www.jobcenter.hu

Kép: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3011 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x