6 készség, melyekre ma már feltétlenül szükség van a munkánkban...
Címlap / Karrier / 6 készség, melyekre ma már feltétlenül szükség van a munkánkban

6 készség, melyekre ma már feltétlenül szükség van a munkánkban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

A megfelelő készségek és képességek megléte szükséges, hogy egy új, vagy a mostaninál jobb állást találjunk. Ezek akkor is előtérbe kerülnek, ha főnökünk előléptetésünkön, vagy fizetésünk megemelésén gondolkodik. A magas munkanélküliségi ráta is azt mutatja, hogy a munkaerőpiacon igencsak kiélezett verseny folyik egy-egy állás elnyerése érdekében. Nézzük meg, mi az a hat legfontosabb készség és képesség, melyekre elengedhetetlenül szükségünk van ma már, hogy eredményesek legyünk munkánkban és sikeresek az álláskeresésben. 

1.    Technikai ismeretek
Manapság már nem elég, ha el tudunk olvasni egy e-mailt, vagy meg tudunk szerkeszteni egy levelet Microsoft Word-ben. Szükséges, hogy alapszintű számítógépes tudással rendelkezzünk, mely általában a főbb Microsoft Office alkalmazások (Word, Excel, PowerPoint) és az internethasználat ismeretét jelenti. Ha már rendelkezünk egy minimális tudással, fejlesszük azt. Rengeteg anyag található az interneten, melyek segítségével mélyrehatóbb ismereteket szerezhetünk ezeket a programokat illetően. Továbbá sok cég foglalkozik számítástechnikai oktatással. Ezek közül is számos kurzus akár díjmentesen is elérhető. Mindenképpen érdemes erre időt szánnunk, megtérül a befektetés.

2.    Kommunikáció

Gyakran egy sikeres interjú azon múlik, hogy hogyan adjuk elő magunkat. Az esetek nagy részében az interjúztató vezető számos hasonló adottságokkal és tapasztalatokkal rendelkező jelölt közül választhat. Ilyenkor csak is az fog dönteni, hogy mennyire voltunk szimpatikusak a velünk szemben ülő félnek. A jó kommunikációs készség óriási segítség az állásinterjún. Ha gördülékenyen, magabiztosan, pozitívan prezentáljuk magunkat, szinte biztos, hogy az elsők között leszünk a jelentkezők sorában. Természetesen nem mindig könnyű magunkból a legjobbat kihozni, főleg akkor, ha már túl vagyunk jó néhány sikertelen interjún. Ez azonban nem szabad, hogy látsszon rajtunk. Próbáljunk meg minden egyes interjút egy új kezdetként kezelni. A sikertelenül végződöttekre pedig tekintsünk úgy, mint egy lehetőségre, melynek során újabb tapasztalatokkal gazdagítottuk interjúzási gyakorlatunkat.


3.    Kritikus gondolkodásmód

Egyik legfontosabb képesség, mely értékessé tehet minket munkaadónk szemében, az az, ha képesek vagyunk az apró részletekből összeálló teljes képet meglátni. Az ilyen munkavállaló általában megoldás-orientált, amiből igencsak sokat profitálhat egy vezető. Egy ilyen kolléga nemcsak képes meglátni egy rendszeren belül a problémákat, de fel tud vonultatni ötleteket is ezeknek a problémáknak a megoldására.

4.    Közösségi média
A Facebook, LinkedIn, Twitter nem csak szórakozásra lettek kitalálva. Mindegyik közösségi platform a maga módján nagyon fontos szerepet játszik a mai üzleti világban. A legtöbb cégnek már saját profilja van ezeken az oldalakon, melyet a cég reklámozására, új ügyfelek szerzésére, a meglévő ügyfelekkel való kommunikációra használnak. Munkavállalóként mindenképpen tisztában kell lennünk ezeknek a platformoknak a használatával, illetve azokkal a lehetőségekkel, melyeket ezek a platformok kínálnak a cégek számára. Azon sem szabad meglepődnünk, ha egy esetleges jövőbeni munkaadónk megkeres minket ezeken az oldalakon és rápillant profilunkra.

5.    Változatosság
Sok különböző jelentéssel bír ez a szó, de jelen esetben azt értjük rajta, hogy képesnek kell lennünk az igencsak változatos háttérrel rendelkező, különféle demográfiai csoportokból származó munkatársainkkal jól együtt dolgozni. Példaként említsük meg azokat az idősebb kollégákat, akik esetleg nyugdíj mellett, vagy helyett dolgoznak náluk sokkal fiatalabb kollégákkal. Sokszor az a munka, amit évtizedeken keresztül végeztek, mára teljesen megváltozott a technológiai fejlődésnek, vagy egyéb tényezőknek köszönhetően. Az sem ritka manapság, ha egy idősebb kollégát egy nála generációkkal fiatalabb vezető irányít. Ezekben a helyzetekben jól helyt kell állnunk, jól kell tudni kezelni az esetleges konfliktusokat is.


6.    Munkamorál

Talán a legátfogóbb tulajdonság, mely sikeressé tehet minket, az erős munkamorál. Meg lehet tanulni, hogy egy feladatot hogyan végezzünk el, elsajátíthatunk különböző technikákat, melyek segíthetnek minket munkánk során, de egy igazán erős munkamorál mindig belülről fakad. Mindig legyünk pontosak, és maradjunk addig, amíg el nem végeztük a ránk bízott munkát. Legyünk becsületesek és alaposak munkánk során. Ezek a dolgok nem maradnak észrevétlenül. Egy jó vezető felfigyel ezekre a tulajdonságokra és ha eljön az ideje, hogy valakit előléptessen, biztosan elöl leszünk a listán.


Bertus Barna
HR Tanácsadó
www.jobcenter.hu

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4834 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x