Új munkahely? 10 tipp a gyors beilleszkedéshez
Címlap / Karrier / Új munkahely? 10 tipp a gyors beilleszkedéshez

Új munkahely? 10 tipp a gyors beilleszkedéshez

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

Az első néhány hét döntő fontosságú az új munkahelyen, ezért nem árt néhány jól bevált praktikát alkalmazni, hogy könnyebben menjen a beilleszkedés. 

Az álláskeresés rögös útjának végén elértük a kívánt eredményt és végre megkaptuk a régóta áhított állást. Ünnepeljük meg a sikert barátainkkal, menjünk el vacsorázni, bulizni egyet. Megérdemeljük. Jót tesz, ha tartunk egy kis szünetet a régi és az új munka között, ez segít mentálisan és fizikailag is felkészülni az új állással járó kihívásokra. Miután kipihentük magunkat, itt az ideje komolyan venni a dolgokat. Az első néhány hét döntő fontosságú lesz új munkahelyünkön, ezért nem árt néhány jól bevált praktikát alkalmazni, hogy könnyebben menjen a beilleszkedés.

1. Kávészünet
Sok cég tart orientációs tréninget az új kollégák számára. Ha azonban nem sikerül egy ilyenen részt vennünk, mindenképpen érdemes néhány munkatársunkat meghívni egy kávéra. Ez jó alkalom lesz arra, hogy kikérdezzük őket a munkahelyi légkörről, a kollégákról és az íratlan szabályokról, amiket érdemes betartani. Sok hasznos információ birtokába kerülhetünk egy kávészünet alatt.

2. Öltözködés
Mielőtt belépnénk az új irodánkba, kérdezzük meg, hogy mi az elvárt munkahelyi viselet. Furcsán venné ki magát, ha öltönyben jelennénk meg, mikor egy farmer és egy teniszpóló bőven elegendő. A hölgyek pedig mindenképpen tartsák szem előtt, hogy néhány munkaadó nem nézi jó szemmel, ha miniszoknyában jelenünk meg nyáron, vagy túl kivágott a felsőnk. Ezekkel az öltözködési szabályokkal jó, ha gyorsan megismerkedünk.

3. Éthordó vagy menü
Jó, ha hamar megfigyeljük, hogy kollégáink általában az asztaluknál ebédelnek-e, vagy kimennek egy menüre a közeli étterembe. Kérdezzük meg, hol lehet jót ebédelni a közelben és azt is tudjuk meg, mennyi az az elfogadható idő, amit ebédre szánhatunk.


4. Tesztkör

Igencsak kellemetlen tud lenni, ha már az első napon késve érkezünk új munkahelyünkre. Akár kocsival, akár gyalog, vagy tömegközlekedéssel járunk majd munkába, érdemes kipróbálnunk, melyik a leggyorsabb útvonal és mennyi időt vesz igénybe, hogy beérjünk. Ha csinálunk pár tesztkört, elkerülhetjük, hogy mindjárt az elején magyarázkodnunk kelljen, miért is értünk be fél órával munkakezdés után.

5. Ne okoskodjunk
Valószínűleg hamar lesz néhány jó ötletünk, amivel hatékonyabbá tehetnénk a munkavégzést az új munkahelyen, azonban az első pár hétben ezeket inkább tartsuk meg magunknak. Nem jó, ha rögtön az elején kritikával illetjük a már bevált folyamatokat. Néhány hónap elteltével már előjöhetünk az ötleteinkkel, ezzel is azt mutatván, hogy szívesen segítünk abban, hogy a csapat sikeresebb legyen.

6. Fülhallgató
Senki sem kíváncsi a zenére, amit hallgatunk, vagy a videókra, amiket megnézünk a számítógépünkön. Mindenképpen használjunk fejhallgatót, hogy ne zavarjunk másokat. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne legyen állandóan a fejünkön, mert így kizárjuk magunkat a közösségből és a kollégák hajlamosak lesznek azt hinni, hogy antiszociálisak vagyunk.

7. Osszuk meg, amink van

Mindenki szereti a finomságokat, úgyhogy jól jöhet, ha néha beviszünk egy kis rágcsálnivalót, csokit, vagy sütit az irodába. Ez jó alkalmat adhat arra, hogy beszédbe elegyedjünk a munkatársakkal, ugyanakkor a többiek is láthatják, hogy mennyire önzetlenek vagyunk és hogy mindig gondolunk másokra is.

8. Jegyzeteljünk
Nagy esély van arra, hogy új főnökünk eláraszt minket egy csomó új információval és tennivalóval az első pár napban. Ezek lehetnek olvasnivalók, telefonszámok, nevek, procedúrák. Jó, ha ezekről jegyzetet készítünk. Semmiképpen se mi legyünk azok, akik elveszettnek tűnnek. Lássa azt az új főnök, hogy igenis komolyan vesszük munkánkat.9. Barátunk az IT

Jól jöhet, ha gyorsan jó viszonyba kerülünk a cég számítástechnikusaival. Sosem tudjuk, hogy mikor fagy le a gépünk, vagy mikor lesz szükségünk valakire, aki beállítja a telefonunkat, hogy tudja fogadni a céges e-mailjeinket. Ha ilyen probléma adódik és esetleg sokáig nem férünk hozzá a gépünkhöz, könnyen elmaradhatunk a munkánkkal. Ezt megelőzendő, törekedjünk a jó kapcsolatra az IT-s srácokkal.

10. Sose keseredjünk el
Természetes, hogy az első pár hét, esetleg hónap nehéz időszak lesz az új munkahelyen. Senki sem várja el tőlünk, hogy rögtön mindent tudjunk az új cégről, a folyamatokról és hogy minden feladatunkat tökéletesen végezzük el. Maradjunk pozitívak. Annak ellenére, hogy az elején biztos lesznek olyan buktatók, amiket nehezebben fogunk viselni, sose keseredjünk el.


Bertus Barna
www.accessrecruitment.hu
www.job-center.hu

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4938 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x