8 tipp, hogy jobban sikerüljön a béralku
Címlap / Karrier / 8 tipp, hogy jobban sikerüljön a béralku

8 tipp, hogy jobban sikerüljön a béralku

Forrás: Job-Center
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

Az állásinterjú talán egyik legérzékenyebb része a béralku. Sokan félnek tőle, mert nem igazán tudják, hogy milyen összeget mondjanak. Félnek attól, hogy esetleg túl keveset mondanak, csak azért, hogy biztosan ne ez legyen az indok, amiért nem kapják meg az állást és közben a cég többet is tudna fizetni. Ha viszont túl sokat mondanak, lehet, hogy túlárazzák magukat a pozícióhoz. A béralku sokkal könnyebben megy, ha tudjuk, milyen hibákat ne kövessünk el. 8 szempont a sikeres bértárgyaláshoz. 

Készüljünk fel
A munkáltatók sokszor már a személyes interjú előtt, akár a telefonban is rákérdezhetnek fizetési igényünkre. Sose érjen minket egy ilyen kérdés váratlanul. Legjobb, ha jó előre felkészülünk arra, hogy mit fogunk válaszolni a kérdésre, hogy mennyit szeretnénk keresni. Ha nem gondoljuk előre végig, lehet, hogy hirtelen túl keveset mondunk. Ebből később, egy személyes interjú keretein belül már nagyon nehéz jól kijönni. Ha mi jelentkezünk egy állásajánlatra, akkor nézzünk utána, hogy abban a pozícióban, egy hasonló cégnél nagyjából mennyit is lehet keresni.

Ne menjünk bele a részletekbe, amíg nem kapunk konkrét ajánlatot
Nem igazán érdemes komolyabb béralkuba kezdeni, mielőtt a megpályázott állást konkrétan fel is ajánlja nekünk a cég. Sokkal jobb tárgyalási pozícióban leszünk, ha tudjuk, hogy a cég minket akar és ezt jelezték is számunkra azzal, hogy felajánlották nekünk az állást. Ekkor ajánlott részletekbe menően tárgyalni a fizetésről és az egyéb juttatásokról is.

Ne bízzunk az internetes fizetési oldalakban
Sok hasznos információt találhatunk azokon az internetes oldalakon, amelyek a különböző munkakörökben megkereshető fizetésekkel foglalkoznak, fizetési statisztikákat vezetnek. Azonban hiba lenne, csak ezekre az adatokra alapoznunk bérigényünket. Kicsi az esély arra, hogy pont egy olyan állásleírást találjunk egy ilyen oldalon, ami megfelel annak a pozíciónak, amit megpályáztunk. A legjobb, ha beszélünk néhány olyan emberrel, aki hasonló munkakörben dolgozik. Biztosan van olyan ismerősünk, aki tud nekünk tanácsot adni.Ha nem kérik, ne írjunk fizetési igényt

Sokan már az önéletrajzukban, vagy a kísérőlevelükben kitérnek fizetési igényükre és konkrét összeget jelölnek meg. Vannak, akik leírják, hogy az előzőleg betöltött pozícióikban mennyit kerestek. A jelentkezési fázisban erre semmi szükség. Csak akkor írjunk fizetési igényt, ha a munkáltató konkrétan kéri, hogy erre térjünk ki jelentkezésünk során. Ha ilyen kérés nincs a pályázati kiírásban, akkor akár negatívan is hathat, ha ezt megemlítjük.

Ne beszéljünk a pénzügyeinkről

A béralku csak arról szóljon, hogy mi milyen értéket képviselünk majd a cég számára és ne saját pénzügyi helyzetünk legyen a mérvadó. A munkáltatók nem annak alapján fizetik munkavállalóikat, hogy kinek milyen kiadásai vannak. Ne részletezzük, hogy azért szeretnénk többet keresni, mert emelkedett a lakáshitel kamata, vagy mert új kocsit kellene vennünk. Ha magasabb fizetést szeretnénk kialkudni, akkor azt saját értékeinkkel, képességeinkkel indokoljuk.

Ne kérjünk túl hosszú gondolkodási időt
Teljesen rendben van, ha néhány nap gondolkodási időt kérünk a cégtől, mielőtt döntünk arról, hogy elfogadjuk-e a felajánlott állást. Egy hét a cég részéről biztosan elfogadható lesz. Ha azonban ennél több időt kérünk, azzal azt is jelezhetjük, hogy annyira nem érdekel minket az adott álláslehetőség, de elfogadjuk, ha közben mégsem kapunk jobb ajánlatot. Ezzel viszont nagyon könnyen ronthatjuk saját helyzetünket a munkát ajánló cég előtt.Számoljunk az egyéb juttatásokkal is

A fizetés csak egy része a teljes kompenzációs csomagnak. A legtöbb cég egyéb juttatásokat is ajánl a munkavállalók számára. Mindenképpen mindig csomagban gondolkodjunk. Számoljuk ki, hogy mennyi pluszt jelent az étkezési hozzájárulás, egy bérlet, a 13. havi fizetés vagy a céges autó. Lehet, hogy a fizetésünk magasabb lesz, de ha nem kapunk céges autót, többe fog kerülni a munkába járás, mint eddig, és a végén mégis kevesebb pénzünk marad, amit elkölthetünk.

A fizetésen kívüli egyéb szempontok fontossága
A legtöbb esetben a magasabb fizetés nem kompenzál mindent. Gondoljuk át az egyéb tényezőket is. Nézzünk utána, hogy milyen az új cég, milyen emberek dolgoznak ott, milyen a munkahelyi légkör. Az internet jó információforrás lehet erre is, de ismeretségi körünkben is körülnézhetünk, hátha tud valaki segíteni. Internetes fórumok, blogok is a segítségünkre lehetnek. Nem biztos, hogy megéri egy kis extra pénzért elvállalni egy olyan állást, amiben nem fogjuk jól érezni magunkat és gyomorgörccsel megyünk majd minden nap munkába.
 

Bertus Barna
HR Tanácsadó
www.jobcenter.hu


Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7890 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x