Ha a leendő munkaadónk referenciát kér rólunk
Címlap / Karrier / Ha a leendő munkaadónk referenciát kér rólunk

Ha a leendő munkaadónk referenciát kér rólunk

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

A referencia, vagy ajánlólevél sokszor az utolsó lépés, mielőtt ténylegesen felajánlja nekünk az állást a cég, ahová pályáztunk. Habár minden cégnek megvan a saját bevett szokása a referenciákat illetően, többségük él ezzel a lehetőséggel is a kiválasztási folyamat során. Amit rólunk mond az, akitől referenciát kér a cég, sokszor eldöntheti, hogy végül megkapjuk-e az állást, vagy sem. 

Amikor a leendő munkaadó referenciát kér és felhívja a megadott személyt az előző munkahelyünkön, többnyire arra kíváncsi, hogy valóban azok vagyunk-e, akinek bemutattuk magunkat az interjú során. Ha a referenciát adó személy akadozik a válaszadás közben, esetleg hezitál, sokat elárulhat arról, hogy minden igaz volt-e, amit magunkról állítottunk. A következő kérdések biztosan elhangzanak majd egy ilyen beszélgetés során.

Valóban ott dolgozott-e és miért hagyta ott a céget?
A kérdések zömében a munkánkkal kapcsolatosak lesznek. A leendő munkaadó mindenképpen meg akar majd győződni arról, hogy valóban dolgoztunk-e azokon a munkahelyeken, amiket az önéletrajzunkban feltüntettünk. Rá fog kérdezni a megadott időpontokra is, illetve arra, hogy alá- fölérendeltségi viszonyban voltunk-e a referenciát adó személlyel. Szinte biztosan meg fogják kérdezni, hogy miért is hagytuk ott az adott munkahelyet. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a saját verziónk megegyezzen azzal, amit rólunk a referenciát adó mond. Ha mi azt állítjuk, hogy közös megegyezéssel mondtunk fel, viszont az előző munkaadónk szerint kirúgtak minket, akkor ebből sok jó nem sülhet már ki. Minden esetben az igazat mondjuk, amikor megkérdezik tőlünk az interjú során, hogy miért is léptünk ki az előző cégtől, cégektől.Milyen volt a munkahelyi teljesítménye?

Miután a leendő munkaadónk feltette a szokásos kérdéseket, lehet, hogy kicsit mélyebbre is akar majd ásni és rákérdez arra, hogy hogyan is teljesítettünk az előző munkahelyünkön. Általánosságban arra kíváncsiak, hogy mik voltak az erősségeink, gyengeségeink, képesek vagyunk-e csapatban dolgozni és milyen eredményeket értünk el munkánk során. Az alábbi kérdések is könnyen elhangozhatnak a referenciát adó személy felé:

Mondjon néhány pozitív tulajdonságot a jelöltről!
Hogyan jellemezné a jelölt interperszonális képességeit?
Ön szerint mi motiválja leginkább a jelöltet?
Ön alkalmazná újból a jelöltet?


Milyen vele együtt dolgozni?
Habár a munkahelyi teljesítményt firtató kérdések nagyon fontosak, mégsem adnak teljes képet egy jelöltről. Valószínűleg a személyiségünket érintő kérdések is fel fognak merülni a beszélgetés során. Akár a következő kérdések valamelyike is elhangozhat:

Ön rábízná gyermekeit a jelöltre, ha egy-két napra el kellene utaznia?
Meghívná a jelöltet egy baráti összejövetelre?


Ebben az esetben nem is mindig az a fontos, hogy mit mond a referenciát adó személy, hanem hogy hogyan mondja. Sőt sokszor abból is sok információt le lehet szűrni, amit ki sem mondanak rólunk.Fontos, hogy ki ad rólunk referenciát

A referenciát adó személy válaszai nagy súllyal bírnak, de legalább annyira fontos az is, hogy ki ad rólunk referenciát. A legtöbb munkaadó fontosnak tartja, hogy az előző főnökeink közül jelöljünk meg referenciát. Egy vezető inkább képes rólunk objektív képet alkotni és hasznos információval szolgálni leendő munkaadónk számára. Azért is jó választás, ha az előző főnökeink közül adunk meg referenciát, mert ha ő pozitívan nyilatkozik rólunk, az nagyobb súllyal esik a latba, mint ha egy olyan munkatárs teszi ezt, aki hasonló pozícióban van, mint mi voltunk. Mindenképpen olyan referenciát adjunk meg, akivel legalább egy évig együtt dolgoztunk, mert ő már elég időt töltött velünk ahhoz, hogy képet tudjon alkotni rólunk.

Készítsük elő a terepet
Valószínűleg nem fogjuk tudni, hogy milyen kérdéseket fog feltenni leendő munkaadónk a rólunk referenciát adó személynek, mégis készítsük őt fel a dologra. Elsőként nem árt, ha közöljük vele, hogy referenciaként megadtuk őt és hogy jó eséllyel fel is fogják hívni ez ügyben. Habár ez elég egyértelműen hangzik, mégsem teszi meg mindenki, pedig azt a legkevésbé sem szeretnénk, ha meglepetésként érné előző főnökünket egy ilyen telefonhívás. Tanácsos inkább megkérdezni azt a személyt, akit referenciaként szeretnénk megadni, hogy egyáltalán hajlandó-e rólunk nyilatkozni, ha leendő munkaadónk megkeresi.
Ha jól választjuk meg azokat a személyeket, akiket referenciaként megjelölünk, nem lesz szükség arra, hogy a válaszokat átbeszéljük velük. Ismerni fognak minket annyira, hogy képet tudjanak alkotni személyiségünkről és a munkánk során nyújtott teljesítményünkről. Tanácsos azonban megosztani az általunk megpályázott állás részleteit a referenciát adó személlyel és az sem hátrány, ha kicsit felfrissítjük benne azokat az emlékeket, melyek hozzánk és a munkánkhoz fűződnek. Nem lenne túl jó, ha leendő munkaadónk felhívná és még arra sem emlékezne, hogy tulajdonképpen mit is csináltunk, amikor neki dolgoztunk, vagy milyen eredményeket értünk el, az ő csapatának tagjaként.


Bertus Barna
HR tanácsadó
www.jobcenter.hu

Képek:
luigi diamanti - FreeDigitalPhotos.net
photostock - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3697 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x