Ha a vezető flow-ban van
Címlap / Karrier / Ha a vezető flow-ban van

Ha a vezető flow-ban van

Forrás: HR Portál
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-22

Egy szervezet számára elengedhetetlen, hogy a vezető folyamatosan fejlődjön, hiszen ahogy ezen az úton egyre előrébb lép, úgy növekszik a cégre gyakorolt hatása is. De hogyan érhető el a flow élmény és mit tehet a vezető azért, hogy a munkatársai is ebben az állapotban dolgozzanak? 

Egy vezetőnek szinte folyamatosan fejlődnie kell. A környezet, a vállalati működés, a gazdasági folyamatok, és a saját működésmódjuk megismerése is állandó tanulást feltételez. Erre a tevékenységre nemcsak magának a vezetőnek van szüksége, hanem a szervezetnek is elengedhetetlen, hogy a vezetője képezze magát, ahogy azt Kalmár Péter, a Flow Csoport ügyvezető partnere elmondta a Flow Csoport által szervezett II. Leadership Konferencián.

Megbarátkozni a hiányosságokkal
Az idei év a nagy, erőt megfeszítő sportteljesítményeké volt. Látni más csodás sporteredményét mindig inspiráló, azonban a tökéletes testek által véghezvitt olimpiai eredményeknél sokkal lélekmelegítőbb a paralimpikonok munkájának az eredményét figyelni. Pont azt látjuk meg az ő teljesítményük mögött, ami a hétköznapi ember számára útmutató. Tökéletlen testtel, a hiányok elfogadásával is meg lehet próbálni az erősségekre építeni, és az átlagosnál magasabb szinten teljesíteni. "Az vált világossá, ha nézzük a para-sportolókról készült képeket, hogy sok inspiráció nyerhető abból, ahogy ezek az emberek megbarátkoztak a testükkel. Látható az erőfeszítésükből, hogy a teljesítményhez energia és kreativitás kell" - mondta Kalmár Péter.
A sikerhez elengedhetetlenül szükséges a Csíkszentmihályi Mihály által meghatározott "flow" élmény. Szinte csak ez az állapot idézi elő az örömet, a cselekvésben megtalált élvezetet.A vezető flow-állapota hasznos a szervezetnek is

Csíkszentmihályi Mihály szerint "amikor az ember teljesen eggyé válik azzal, amit csinál, és tudja, hogy erős, és az adott pillanatban ő maga irányítja a sorsát, és az eredményektől függetlenül úgy érzi, hogy minden milyen jó... Akkor éli át teljes lényével, hogy áramlik benne az élet. Ez a flow." Ez az állapot hasznot hajt az egyén és a csoport számára egyaránt. Az állapotnak azonban három előfeltétele van. Világos célkitűzés, folyamatos visszajelzés a rendszerből, és az egyéni képességek, illetve a kihívás egyensúlya. A flow kialakulásának ezek mellett két további alapfeltétele is van. A kölcsönös bizalom, és a minden apró mozzanatért általánosan vállalt felelősség. Frenyo Andrea, a Flow Csoport partnere arról számolt be, hogy kísérletek bizonyítják, minden flow-ban végzett tevékenység eredményes, a cég működéséhez konstruktívan járul hozzá.

"A flow egyéni élmény, a vezető azonban ki tud alakítani olyan környezetet, amelyben a munkatársai is ebbe az állapotba kerülhetnek" - állította a szakember. A Flow Csoport szervezetfejlesztői ezért dolgozták ki a Flow Leadership Modellt, ami egységes rendszerbe rendezi azokat a cselekvéseket, attitűdöket, környezeti jellemzőket, amit egy vezetőnek szükséges tennie, vagy kialakítania ahhoz, hogy a csapata flow élményben dolgozzon.

A vezetővel kapcsolatos érzésekre mindig emlékeznek a dolgozók
Az angol "to lead" szó a német" lenken" szóból eredeztethető, amely terelést, irányítás jelent. "Ahogy a folyót tereli a medre" - kezdte az előadását John Scherer. Az amerikai szervezetfejlesztési szakember szerint a vezető szerepe olyan, mint a mágnesé, amelyet az asztal alatt a fémreszelék tologatására használunk. Irányítja, terelgeti az apró fémdarabokat, és ugyanakkor kialakítja azt a mágneses térerőt is, amely később a mágnes nélkül is alkalmassá teszi a reszeléket a megfelelő működésre. Pont a létrehozott környezet a legmeghatározóbb, mivel "mindig az erőtér győz". Hiába alkalmaz kitűnő fejlesztési eszközöket egy-egy cég, ha a kultúra "megeszi" a képzési programokat. A vezetőnek azt kell meghatároznia, hogy milyen "mágneses mezőt" akar létrehozni.
A szervezetfejlesztőnek se mindegy, hogy a vezető konkrét működését, vagy az erőterét változtatja meg. "Fejlesztettem úgy sikeres vezetőt, hogy az üzleti eredményei jobbak lettek, de a fejlesztés után még több halottat hagyott maga után" - állítja a szakember.


Sok esetben ellentéteknek állítanak be egymással összefüggő jelenségeket. Az egyéni és az üzleti sikereket is egymással összefüggő, és nem poláris ügyekként kell felfogni. Az ügyvezető, a vezérigazgató, vagy tulajdonos minden esetben sokat tehet a saját fejlődése érdekében - tehát a siker első számú feltétele a vezető fejlesztése. Ahogy a vezető a fejlődése során előrébb lép, növekszik a cégre gyakorolt hatása is. Ugyanakkor azzal is szembesülniük kell a vezetőknek, hogy az úgynevezett "vakfoltok" is növekedni fognak. Ez azonban újabb pozitív hatást tud generálni, hiszen pont ezért láthatóvá válnak azok a jelenségek, amelyekre eddig vakok voltunk.

Sweet point
Scherer szerint minden cselekvésnek három eredője van. Az egyén, a másik személy és maga az "ügy". A túlzások azonban hiteltelenné teszik a vezetőt. Akinek csak saját magára van reflexiója, az nárcisztikus, aki csak a másikat veszi figyelembe, az mártírrá válik, aki pedig a küldetésre figyel kizárólag, az fanatikussá válik. A három fókusz metszetét nevezte Scherer "sweet point"-nak, vagyis amikor a három eredő egyensúlyban van. Ez az a pont, amely kedvező magunknak, másoknak és a tevékenységnek is, amit végzünk. Ez az az állapot, amelyet flow-nak is hívhatunk. A vezetőnek azt kell megtanulnia, hogy lehet a legtöbb időt ebben az állapotban tölteni.
Sok esetben ez a pont nem a komfortzónában, hanem az árnyékban van, ahol olyan teljesítményre lehet képes egy vezető, amelyet nyugalmi állapotban nem is sejtett. A flow olyan működésmód, olyan vibráció, amely kihat másokra is, és amelyet a szakember "igazi állapotnak" írt le.

4 pozitív példa, 4 magyar vezető >>


Filius Ágnes
HR Portál

Képek:
FreeDigitalPhotos.net - Ambro
FreeDigitalPhotos.net - stockimages
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2480 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x