Miért tanuljunk felnőttként?
Címlap / Karrier / Miért tanuljunk felnőttként?

Miért tanuljunk felnőttként?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Felnőttként sokszor kerülünk iskolapadba, akarva- akaratlanul is továbbképezzük magunkat. Vannak, akiknek ez a természetes, és a tanulás számukra a mindennapok természetes velejárója, vannak, akik rákényszerülnek, és vannak, akik feleslegesnek tartják. Utóbbiakat sajnos el kell, hogy keserítsem... 

A felnőttkori tanulás fontossága
A felnőttkori tanulás motivációt megvizsgálva  elmondható, hogy többek közt leggyakrabban egyéni karriervágyból, pályakorrekciós célból, az elhelyezkedési esélyeink javításának reményében, vagy munkahelyünk megtartása miatt ülünk be felnőttként ismét az iskolapadba.

Nem hiába tartja a mondás, hogy akik úgy vélik, nekik már nincs szükségük tanulásra, bizony általában azoknak lenne a legindokoltabb az új ismeretek megszerzése.
Napjaink rohanó világában a képlet egyszerű: aki nem követi a változásokat, aki nem tanul, nem képzi magát folyamatosan, az lemarad, esélyei csökkennek, és fennáll a veszélye, hogy a napjainkban egyre inkább leszakadó, alsóbb társadalmi rétegekben találja magát.



Mit ér a diplomám?

Nagyon is sokat!  Nem csupán a végzettséget igazoló okmány számít, hanem az a többévnyi tapasztalat, műveltség és kitágult látókör, amit magunkkal viszünk az egyetemi évek után a nagyvilágba. A magasan képzett személy sikeresebben veszi észre maga körül a lehetőségeket, képes azokat megragadni, és élni azokkal. Gazdagabb, értékesebb  kapcsolati hálókkal rendelkezik, mint  egy alulképzettebb egyén, és mert alapvetően a saját végzettségének megfelelő végzettséggel rendelkező emberek társaságát keresi.
Kutatások alapján ez leginkább a nőkre jellemző, mivel ők nehezebben alkusznak meg egy alulképzettebb partnerrel, mint a férfiak. Az „értékesebb”, minőségibb kapcsolati hálóval rendelkező egyén  számára a további előrelépés - kapcsolati tőkéje révén - a későbbiekben is könnyebb lesz.

Egy életbevágó érv a tanulás mellett!
E.L. Thorndike kutatásai (1920-as évek) bebizonyították, hogy-  a korábbi hiedelemmel szemben, miszerint a felnőttek már nem képesek jelentősebb tanulási teljesítményekre -, bár  a legaktívabb tanulási időszak a fiatal felnőttkor, mégis, tanulási képességeink egészen 40-50 éves korunkig optimálisak.
Gerontológiai, vagyis az öregkorral kapcsolatos kutatások  pedig arra mutattak rá, hogy azok a felnőttek, akik fiatalkorukban többet és folyamatosan tanultak  - vagyis az állandó tanulás számunkra szinte mindennapos és természetes tevékenységgé nőtte ki magát - , idősebb korukra is sokkal egészségesebbek, frissebbek, mozgékonyabbak maradtak, vagyis teljesebb öregkorra számíthattak.


Bár az idegsejtek száma az öregedés miatt törvényszerűen csökken,  ez nem jár együtt törvényszerű elbutulással, hiszen  az idegsejtek közötti kapcsolatok tanulással megújíthatóak. Tanulással megőrizhetjük szellemi frissességünket egészen az öregkor végéig!

A magasabban képzettek tovább élnek…
Számos vizsgálat fényt derített arra is, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagban akár 7-10 évvel is tovább élnek, mint az alacsonyabb végzettséggel rendelkező társaik,  és élettartamuk folyamatosan nő.


Weinzierl Anett
felnőttképzési szakértő, doktorandusz
www.facebook.com/weinzierlani

Képek:
imagerymajestic - FreeDigitalPhotos.net
stockimages - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5554 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x