4 fontos pont álláskeresőknek, amiről gyakran megfeledkezünk...
Címlap / Karrier / 4 fontos pont álláskeresőknek, amiről gyakran megfeledkezünk

4 fontos pont álláskeresőknek, amiről gyakran megfeledkezünk

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Munkát keresel vagy éppen munkát váltanál? Ugye már Te is unod a folytonos sikertelenséget? Gyere és megmutatom mi az, amire most már oda kell figyelned a keresés során is!  

Rengeteget olvashatsz arról, hogy hogyan is viselkedjünk az állásinterjún, mit írjunk egy önéletrajzba, azonban odáig is néha rögösen vezet az út. Mire érdemes még jobban odafigyelned?

1. Hova is adod be?


Leggyakrabban a folytonos elutasítás oka az, hogy nem megfelelő pozíciókba nyújtják be az önéletrajzot. Ez azt jelenti, hogy sok cég egyértelműen, határozottan megszabja, hogy neki kire van szüksége. Ezt komolyan is gondolják! Ha neked 4 év helyett 3 évnyi gyakorlatod van, akkor ne add be az önéletrajzodat, mert:

a.: nem fognak rá érdemben válaszolni
b.: ez benned kelti a sikertelenség érzését, hiszen 40 helyről csak 3 visszajelzés érkezett. De igazából csak 10 helynek feleltél meg! 10-ből 3 visszajelzés az viszont nagyon jó!

Ezzel az eredménnyel  máris növeled az önbizalmadat! Nagyon fontos tehát: ne a mennyiség számítson! Hidd el, nincs nagyobb esélyed több jelentkezéssel! A valószínűségszámítás a munkában nem működik!




2.  E-mail kontra postagalamb


Az e-mailen elküldött önéletrajz, jelentkezés szinte ingyenes, azonban ekkor pont ugyanúgy cselekszel, mint a többi 300 jelentkező. Itt az ideje, hogy emlékezzenek rád és kitűnj! Én mindig arra buzdítom az ügyfeleimet, hogy merjék emlékezetes módon beadni az önéletrajzukat. Miért? Mert ha így teszel, alig várják majd, hogy még jobban megismerhessenek Téged egy interjú keretein belül. Ha te egy kreatív munkát pályázol meg, akkor a jelentkezés is legyen kreatív! Például: egy cukrász beadhatja a jelentkezését egy tortára írva, egy óvónő beadhatja egy ajándék plüssmackó köré csavarva. Ha egy olyan céghez jelentkezel, akik pólónyomással foglalkoznak, akkor küldj nekik egy csomagot „reklamáció” néven és a csomagban legyen egy nyomtatott póló az önéletrajzoddal. Ezt biztosan elolvassák! A kreativitásban határ a csillagos ég, annyira figyelj, hogy az adott szakmának megfelelő legyen és senkire nézve se legyen sértő.


3.  Tudja a világ hogy Te munkát keresel/váltanál?


A betöltésre való állások  körülbelül 40%-át nem hirdetik meg! Azért, mert cégen belül vagy ismerősök ismerőseinek adják ki elsősorban és legtöbbször sikerrel is járnak. Nagyon fontos: rakd félre minden ellenérzésedet és vállald fel azt, hogy Te munkát keresel, vagy éppen már otthagynád a mostanit! Hidd el, a barátok, ismerősök fognak neked tudni a legjobban segíteni! Gondolj csak bele, biztosan van minimum 20 olyan ember, akit az előző munkahelyedről, a szakképzőből, az egyetemről ismersz és azonos körben dolgozik, mint Te! Ha velük elmennél kávézni vagy sütizni egyet, máris húszszorosára növeled az esélyeidet, hiszen onnantól kezdve közelebb jársz az újdonsült cégedhez!

 

4. A feszültség és a türelem


Tudnod kell, hogy amikor megkapjuk a pályázatokat, akkor általában 3-4 ,de extrém esetekben 6 hét is lehet az átfutási idő, amíg  kiértékeljük a jelentkezőket, átbeszéljük a lépéseket és válaszolunk. Ez nagyban függ az új munkahelyed tempójától. Ilyenkor sokszor kaptunk már olyan tartalmú e-maileket, miszerint:
  • várják továbbra is a választ,
  • remélik hogy megkaptuk az e-mailt vagy  a levelet,
  • szeretnének érdeklődni, hogy mikor mutathatják meg magukat ...
... és még száz másik verzió.
Ez minden munkakeresőnek TILOS! A saját esélyeidet rontod vele, mivel máris rossz fényt vetsz magadra! Nyugodj meg, légy türelemmel: ha elküldted a jelentkezésedet, egész biztos, hogy megkapta a cég.

Van ehhez egy jó kis történetem is: 2011-ben egy cég számára ügyfélszolgálati asszisztenst kerestünk és kifejezetten kérték, hogy nagyon nagy türelemmel rendelkező munkavállalót ajánljunk, mivel az ügyfeleik néha a végletekig tudják módosítani az időpontjaikat. Ebből kiindulva azt találtam ki, hogy már a jelentkezés beküldésekor teszteljük az álláskeresőket. A teszt lényege annyi volt, hogy többször megbeszéltünk egy időpontot, majd előtte 2-3 nappal lemondtuk azt, megnézve, hogy hogyan reagálnak. Az első két rostán szinte mindenki átment, de a negyedik alkalomnál már sokan kiestek. A végére három végtelen türelemmel rendelkező ember maradt. Természetesen az egyikük meg is kapta a munkát és nem mellesleg hihetetlenül jó fizetést a türelméért cserébe.

*****************************

A szerző, Balogh Orsolya munkavállalási és munkavezetési tanácsadó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3916 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x