Nem veszem fel a telefont szabi alatt!
Címlap / Karrier / Nem veszem fel a telefont szabi alatt!

Nem veszem fel a telefont szabi alatt!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-03

Itt a VAKÁCIÓ, de máris érkeznek a kérdések, hogy milyen kötelezettségek terhelik a munkavállalót szabi idején. "Köteles vagyok felvenni a telefont munkaidő után?" "Kell válaszolnom a szabadság alatt az e-mailekre?" Ezekre a kérdésekre ad választ jogi szakértőnk, dr. Tóth Renáta ügyvéd (www.jogipraktikak.hu).  

A leggyakoribb problémák
Az elmúlt időszakban egyre többen fordultak hozzám azzal, hogy a főnökük kifejezetten munkaidőn kívül, a szabadság alatt hívogatja őket, vagy ír e-mailt és azt várja el, hogy ezekre reagáljanak is. Sőt, néhány esetben olyan extrém elvárásokról is beszámoltak ügyfeleim, amely alapján a munkáltató azt várta el, hogy a munkavállaló a hét minden napján (szabadság alatt és ünnepnapokon is) 0:00- 24:00 óráig álljon a főnök rendelkezésére.„Én éppen külföldön nyaralok, de a főnököm minden nap hívogat.”
„Az én főnököm azzal kezdte, hogy a nyaralás első napján felhívott úgy 5:30 körül, hogy be tudok-e menni.”
„Multinál dolgozom managerként, a céges telefont folyamatosan magamnál kell tartanom, mert 0-24-ben hívnak, még a szabadság alatt is.”


Rendkívüli esetek

A Munka Törvénykönyve szerint kivételesen fontos gazdasági érdek, vagy a működést közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt lehet a munkavállalóval kapcsolatba lépni a szabadság ideje alatt, vagy esetlegesen visszahívni a szabadságról. Ilyen esetben a munkáltató tehát jogosult a munkavállalót zavarni, de köteles az emiatt felmerült kárát és költségét megtéríteni.
A Törvénykönyv azonban nem rendelkezik arról részletesen, hogy munkavállalót a szabadsága alatt milyen mértékben lehet telefonálással, e-mailekkel megkeresni.
Irányadó, hogy minden esetben az adott körülményeknek megfelelően kell eldönteni, hogy belefér-e egy telefon/e-mail, vagy sem, de az általános együttműködési kötelezettség, az elvárhatóság és a méltányos mérlegelés alapelveinek segítségével elég jól körül lehet határolni a még elviselhető szintet.

Elérhetetenséghez való jog
Németországban például egyre több vállalatnál foglalják írásba az elérhetetlenséghez való jogot, annak érdekében, hogy csökkentsék a munkavállalók terheit. Az elérhetetlenséghez való jog értelmében a munkáltatóknak tilos a munkaidő után telefonon vagy e-mailen zaklatni a munkavállalókat.

A Volkswagen, a BMW, a Daimler és a Telekom például úttörőként szerződésben biztosították az elérhetetlenséghez való jogot a munkavállalóknak, amelyen felbuzdulva a német munkaügyi miniszter is kiterjesztené ezt valamennyi munkaadóra. A BMW szóvivője ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy ezzel a döntéssel próbálják előmozdítani a munka és a magánélet összeegyeztethetőségét, amellett, hogy a rugalmas munkaidő előnyeit is szem előtt tartják.

Előzetes tájékoztatás
A magyar jogszabályi rendelkezéseket és a tényleges joggyakorlatot is figyelembe véve a legpraktikusabb megoldás, ha a felek kölcsönösen tájékoztatják egymást, hogy mire számíthat a másik ezen időszak alatt. Ezért azt javaslom a munkavállalónak, hogy előre jelezze a munkáltatójának, ha egyáltalán nem lesz elérhető a nyaralás alatt (mert például a hegyekben túrázik). A munkáltató oldaláról pedig az várható el, ha arról tájékoztatja a munkavállalót, hogy várható-e olyan „vészhelyzet”, amely szükségessé teheti a munkavállaló megkeresését.
Összességében tehát a munkavállalónak nem kell folyamatosan szemmel tartania a céges levelezést és a telefonját, de amikor olyan kérdés merül fel, amelyre csak ő tudja a megoldást, a munkáltató „sürgős”, „fontos” jelzésű levelekkel, SMS-ekkel megkeresheti.

 


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8192 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x