Így adja ki lakását biztonságosan
Címlap / Karrier / Így adja ki lakását biztonságosan

Így adja ki lakását biztonságosan

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-06

Megkezdődött a lakás bérbeadások szezonja! Sokan ilyenkor adják ki az ingatlanjukat, hiszen rengeteg első éves főiskolás, egyetemista kezdi meg a tanévet egy másik városban. A bérleti szerződés elkészítésénél és megkötésénél az alábbiakra kell odafigyelni. 1. Szerepeljenek az alapvető tartalmi elemek A bérleti szerződésnek vannak alapvető tartalmi elemei, amelyeket mindenképpen javasolt belefoglalni a szerződésbe, ezek: § Felek adatai (mindig győződjön meg a bérlő személyéről!) - név, lakcím, anyja neve, születési hely, idő § Az ingatlan adatai - pontos cím, hrsz. § Az ingatlan állapota, a bent maradó ingóságok felsorolása § Díjfizetés határideje, módja - például: minden hónap 10. napja, készpénzben § Kaució összege § A szerződés időtartama - határozott vagy határozatlan § Felmondás módja § Kézbesítési szabályok  

A bérleti szerződés elkészítésénél és megkötésénél az alábbiakra kell odafigyelni.
 
1. Szerepeljenek az alapvető tartalmi elemek
A bérleti szerződésnek vannak alapvető tartalmi elemei, amelyeket mindenképpen javasolt belefoglalni a szerződésbe, ezek:

 § Felek adatai (mindig győződjön meg a bérlő személyéről!) - név, lakcím, anyja neve, születési hely, idő
 § Az ingatlan adatai - pontos cím, hrsz.
 § Az ingatlan állapota, a bent maradó ingóságok felsorolása
 § Díjfizetés határideje, módja - például: minden hónap 10. napja, készpénzben
 § Kaució összege
 § A szerződés időtartama - határozott vagy határozatlan
 § Felmondás módja
 § Kézbesítési szabályok

Érdemes ezeket a pontokat már az előzetes tárgyalások során egyeztetni a bérlővel.

2. Kérjen kauciót

Érdemes 2-3 havi bérleti díjnak megfelelő óvadékot kérni a bérlőtől, amelyből az esetleges fizetések elmaradása, vagy az okozott károk (pl.: rongálás) javításának költségei fedezhetők.

3. Rendezze, hogy milyen állapotban kell visszaadni az ingatlant
Az átadáskor készítsen fotót a lakásról és kerüljön rögzítésre a szerződésben, hogy milyen állapotban kell visszaadni az ingatlant. Sokszor keletkezik ugyanis vita abból is, hogy ha egy frissen festett, berendezés nélküli ingatlan kerül átadásra a bérlő számára, akkor vajon milyen állapotban kell visszaadni azt. Általában az eltelt időnek megfelelő használat állapotot szokás kikötni, de mi számít rendes elhasználódásnak? Mi legyen a falra felfúrt polcokkal? Jobb, ha leszereli az albérlő vagy inkább hagyja ott? Ezeket a kérdéseket is jobb tehát előre rendezni.

4. Rögzítse a kézbesítés szabályait
Gyakorlati probléma, hogy nem fizet a bérlő és a számára küldött felszólító levelet a bérleti szerződésben rögzített címen (ami legtöbbször más városban található) nem veszi át, majd a felmondást sem tudja számára kézbesíteni a bérbeadó. Rögzítse, hogy a bérleti szerződésben megadott címre való levélküldés akkor is kézbesítettnek minősül, ha azt nem veszik át – így meg lehet előzni egy olyan helyzetet, hogy a bérbeadó nem tud felmondani.

5. Írasson alá kiköltözési nyilatkozatot
Sok bérbeadó fél tőle – nem is alaptalanul – hogy az ingatlanát használó bérlő a szerződés megszűnése esetén sem hagyja el az ingatlant. Ennek kiküszöbölésére szolgál a közjegyző által készített nyilatkozat, amely alapján szükség esetén a végrehajtó kényszeríti a lakás elhagyására a bérlőt.

6. Határozatlan idejű szerződést kössön
Az új Ptk. alapján másfél hónapos a felmondási idő, és ha nem is tartották be az alaki szabályokat, a törvény a közlést követő második hónap végére akkor is megszűntnek tekinti a szerződést. Így sokkal egyszerűbb egy esetleges kellemetlen bérlőtől megszabadulni, mint egy határozott idejű bérleti szerződés esetén.


kép forrása
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2350 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x