Neten szokott rendelni? Ezt mindenképpen tudnia kell!
Címlap / Karrier / Neten szokott rendelni? Ezt mindenképpen tudnia kell!

Neten szokott rendelni? Ezt mindenképpen tudnia kell!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-24

Az egyik legfontosabb, amit egy netes vásárlónak tudnia kell, hogy a vásárlástól egyoldalúan el lehet állni és vissza lehet kérni a kereskedőtől a már kifizetett összeget. Sőt, még indokolni sem kell az elállást! Ez azt jelenti, hogy ha nem tetszik egy ruha színe, vagy mégsem áll jól, esetleg bármilyen okból a megrendelt termék nem olyan, mint amilyennek elképzelte, akkor visszaküldheti a terméket. A jogszabály azért adja ezt az igen kedvező lehetőséget a netes vásárlóknak, mert a vásárlás előtt nem volt lehetőség a termék megvizsgálására, ellenőrzésére, kipróbálására. Fontos, hogy az elállásra 14 naptári nap áll rendelkezésre! Ez egy újabb kedvezmény a vásárlóknak, mivel a határidő korábban csak 8 nap volt! A határidőt onnan kell számítani, amikor a futár vagy a postás kézbesíti a terméket.  

A jogszabály kimondja ugyanis, hogy:
„A fogyasztó az elállási vagy felmondási jogát
a) termék adásvételére irányuló szerződés esetén
aa) a terméknek,
ab) több termék adásvételekor, ha az egyes termékek szolgáltatása eltérő időpontban történik, az utoljára szolgáltatott terméknek,
ac) több tételből vagy darabból álló termék esetén az utoljára szolgáltatott tételnek vagy darabnak,
ad) ha a terméket meghatározott időszakon belül rendszeresen kell szolgáltatni, az első szolgáltatásnak,
a fogyasztó vagy az általa megjelölt, a fuvarozótól eltérő harmadik személy általi átvételének napjától;
b) szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetében a szerződés megkötésének napjától
számított tizennégy napon belül gyakorolhatja.”
A 14 napos határidőbe a termék átvételének a napja nem számít bele, viszont a hétvége és munkaszüneti napok igen, mivel a jogszabály naptári napokat ír elő. 
Az elállást közölni kell a kereskedővel szóban/telefonon, levélben vagy e-mailben.

Elállás esetén a vásárló köteles a terméket haladéktalanul, de legkésőbb az elállás közlésétől számított 14 napon belül visszaküldeni a kereskedőnek. A visszaküldés költségét a vásárlónak kell kifizetnie.

A kereskedő haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzéstől számított 14 napon belül köteles visszatéríteni a kifizetett teljes összeget (amibe beletartozik például: szállítási díj, csomagolási díj). Fontos ugyanakkor, hogy a kereskedő mindaddig visszatarthatja a teljes összeget, amíg a vásárló nem küldte vissza részére a terméket, vagy kétséget kizáróan nem igazolta, hogy azt visszaküldte. Nem illeti meg a kereskedőt ez a visszatartási jog, ha vállalta, hogy a terméket maga fuvarozza vissza.

Új szabály, hogy a fenti szabályokról a kereskedőnek tájékoztatnia kell a vásárlót. Amennyiben ez elmarad, akkor az elállási határidő 12 hónappal meghosszabbodik.

kép forrása
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1589 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x