Segítség nem fizetnek!
Címlap / Karrier / Segítség nem fizetnek!

Segítség nem fizetnek!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Egyre gyakrabban fordulnak hozzám azzal a problémával, hogy a jó szándékkal kölcsönadott pénzüket nem fizeti vissza az adós. Ez az egyre romló fizetési morál nem csak a vállalkozásokat sújtja, hanem azokat is, akik segíteni szeretnének ismerősükön, családtagjukon. Íme néhány tipp arra, hogy mi a teendő ilyen esetben:  

1. Fontos a megelőzés
Mindenképpen kössön szerződést az adóssal. Legyen szó bármilyen jó barátról vagy rokonról, mindenképpen ragaszkodjon ahhoz, hogy a kölcsönadásról szerződés is készüljön. Ehhez nem kell egyből ügyvédhez rohanni, elegendő, ha egy A4-es lapon (minimálisan) rögzítik, hogy mekkora összeget, kinek adott kölcsön és milyen határidővel kell visszafizetni azt. Ha lehetőség van rá, akkor két tanú is írja alá a megállapodást (név, lakcím, személyi igazolvány szám és aláírás feltüntetésével).

Óvakodjon attól az adóstól, aki nem akar szerződést aláírni, továbbá, akiknek nincs munkája, vagy előre láthatóan képtelen lesz visszafizetni a kölcsönt.

2. Legyen mindig gyors
A követelés behajtásának egyik legfontosabb eleme, hogy gyorsan reagáljon, ha az adós nem fizet. Tapasztalataim szerint ugyanis minél tovább húzódik egy ilyen ügy, annál kisebb az esélyes a sikeres követeléskezelésnek. A fizetési határidő lejáratát követően lehetőleg azonnal (de legkésőbb 2-3 napon belül) küldjön az adósnak egy barátságos hangú e-mailt vagy hívja fel, amelyben a fizetés teljesítésének várható időpontjáról érdeklődik.
Ha ez nem segít, akkor jöhet a felszólító levél (ajánlva, tértivevénnyel). Ehhez első körben nem kell feltétlenül ügyvédhez fordulni (bár a tapasztalatom szerint az ügyvédi felszólítást sokkal komolyabban veszik az adósok).

Milyen legyen ez a felszólító levél?
A felszólító levél mindenképpen tartalmazza ezeket:
  • jelölje meg pontosan a tartozás összegét és az esetleges kamatokat,
  • hivatkozzon arra a szerződésre, amely alapján tartoznak Önnek (itt érdemes megjelölni pontosan a szerződés dátumát, egyéb azonosítókat),
  • írjon pontos határidőt a fizetésre,
  • legyen benne szankció arra az esetre, ha az adós a felszólításban megjelölt határidőt is elmulasztja.

Fontos, hogy amennyiben bizonytalan lenne a felszólító levél tartalmát illetően, mindenképpen kérjen segítséget ügyvédtől. A megfelelő tartalmú felszólító levél ugyanis jelentősen könnyebbé és gyorsabbá teheti a követelés érvényesítését.

 
 
3. Fordulj ügyvédhez
Amennyiben azt látja, hogy az adósnak egyáltalán nem áll szándékában fizetni, akkor mindenképpen kérjen segítséget ügyvédtől és egyeztessen arról, hogy mi az adott esetben a legoptimálisabb további lépés: fizetési meghagyás, per, egyebek.

+ 1 ügyvédi jó tanács, amit SOHA NE tegyen
Soha ne fenyegessen, ne könyörögjön és ne alkalmazzon jogtalan eszközöket!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3102 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x