Ezeket ne higgye el, ha Karácsonykor vásárol
Címlap / Karrier / Ezeket ne higgye el, ha Karácsonykor vásárol

Ezeket ne higgye el, ha Karácsonykor vásárol

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A karácsonyi vásárlási rohamban egyre több helyen lehet tapasztalni, hogy egyes kereskedők nem tartják be a hatályos jogszabályokat. Sok vevő pedig nincs teljesen mértékben tisztában az őt megillető jogaival, így meg sem kérdőjelezi a kereskedő állítását.  

A leggyakoribb téves állítások, amelyek karácsony tájékán el szoktak hangozni:
  1. „Ezt nem tudom visszavenni, mert akciós termék volt.”
Ez téves tájékoztatás, amit nem szabad elfogadni, mivel ez esetben a vásárló ugyanúgy érvényesítheti az őt megillető igényeket. Hibás termék esetén a kereskedőtől kapott nyugtával a vásárlónak joga van elsősorban a meghibásodott árucikkek javítására vagy kicserélésére, másodsorban vételár-leszállításra vagy a teljes vételár visszatérítésére. A vásárlót ezek a jogok akkor is megilletik, ha teljes árú- és akkor is, ha akciós terméket vásárol.
  1. „Ha nem lesz jó, bármikor kicseréljük!”
Egyes kereskedők az ünnepekre való tekintettel azzal biztatják a vásárlót, hogy az ajándékot akkor is kicserélik, amennyiben az nem nyeri el később a megajándékozott tetszését. Ez egy nagyon jó ajánlatnak tűnhet, de a kereskedőt erre semmi sem kötelezi. Éppen ezért ilyen ajánlat esetén figyeljen arra, hogy azt később bizonyítani is tudja, pl.: ilyen esetben a kereskedői ígéretet érdemes ráíratni a kapott nyugtára.
  1. „Ezt már egy hete rendelte a webáruházból, nem tudjuk cserélni.”
Ez téves tájékoztatás! Az interneten rendelt termékek vásárlásától ugyanis a vásárló a kiszállítástól számított 14 napon belül indokolás nélkül elállhat. Az árucikket ekkor a vásárlónak saját költségén kell visszajuttatnia a vállalkozásnak, amely köteles visszautalni a kifizetett vételárat.

Az elállás joga alól kivételt képeznek a romlandó termékek vagy többek között az az eset, ha a megrendelt CD-t vagy DVD-t a vásárló már felbontotta, esetleg a terméket magánszemélytől vásárolta.

  1. „Csak az eredeti csomagolásban tudom kicserélni a laptopot.”
Ez téves tájékoztatás! Egyes kereskedők sokszor mondvacsinált okokra való hivatkozással próbálják a vásárlók jogait korlátozni. Ilyen például az az eset, amelyről Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesületnek (KÖFE) egy vásárló számolt be: a kereskedő elutasította a 200.000,- Ft-ért vásárolt és másnap teljesen tönkrement laptop cseréjét, mivel azt „csak az eredeti csomagolás megléte esetén kötelessége teljesíteni.” Ez téves tájékoztatás, ami nem fogadható el.

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 7. §-a alapján ugyanis, ha a vásárló tartós fogyasztási cikket vásárol, és az a vásárlástól számított három munkanapon belül meghibásodik, úgy a kereskedő köteles kicserélni az adott terméket. Ez esetben még arra sem hivatkozhat, hogy számára a kicserélés aránytalan többletköltséggel járna.

Tönkrement ajándékok esetén reklamálni kell a kereskedőnél, aki erről jegyzőkönyvet köteles felvenni, a bejelentés egy példánya mindig a vásárlót illeti meg, amelyre a vállalkozás köteles harminc napon belül válaszolni.

A legtöbb árucikk esetében a vásárlástól számított két évig lehet többek közt javítást és cserét kérni, ha a termék alapvetően hibás volt. Az első hat hónapban a kereskedő bizonyíthatja, hogy a meghibásodás a vásárlást követően keletkezett, ezért nem jogos a vásárló kérése, a következő másfél évben viszont már a vásárlónak kell igazolnia szakvéleménnyel, hogy eleve hibás terméket kapott a vásárláskor. Ez alól kivételek a tartós fogyasztási cikkek (pl.: LCD TV, 10 ezer forintnál drágább mobiltelefon), ezekre ugyanis kötelezően egyéves jótállás vonatkozik, amely idő alatt végig kereskedőnek kell bizonyítani, ha úgy véli, hibátlan terméket értékesített.

www.jogipraktikak.hu – Ingyenes jogi praktikák ügyvédektől



Forrás: www.fogyvedok.hu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2028 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x