Lakást vesz? Ezeket a dokumentumokat mindenképpen kérje el!...
Címlap / Karrier / Lakást vesz? Ezeket a dokumentumokat mindenképpen kérje el!

Lakást vesz? Ezeket a dokumentumokat mindenképpen kérje el!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Mielőtt vételi szándéknyilatkozatot tenne, vagy akár 1,- Ft-ot is fizetne az eladónak, mindenképpen kérje ezeket a dokumentumokat a tulajdonostól. 

Tulajdoni lap/Térképmásolat (lakóházak esetén)

  • a tulajdoni lapot/térképmásolatot a területileg illetékes földhivatalnál szolgáltatási díj ellenébe kérheti ki (a földhivatalok elérhetőségét és nyitvatartási idejét itt találja >>> www.foldhivatal.hu), vagy
  • kérje le a tulajdoni lapot/térképmásolatot a saját számítógépén a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül (ehhez Ügyfélkapu regisztrációra is lesz szüksége), vagy
  • kérje ügyvédje segítségét a tulajdoni lap/térképmásolat beszerzéséhez. Az ügyvédek ugyanis díj ellenében valamennyi ingatlan adataihoz hozzáférnek a Takarnet nyilvántartáson keresztül.

Energetikai tanúsítvány

  • 2012. január 1-jétől a minden értékesítésre kerülő és tartósan bérbe adott épületre is kötelező az energetikai tanúsítvány beszerzése.
  • az energetikai tanúsítvány megmutatja, hogy milyen szintű az adott épület energiahatékonysága. 
  • az ingatlan energetikai besorolása „A+” kategóriától „I” kategóriáig terjed. A „C” kategória a mindenkori energetikai követelményszintnek éppen megfelelő épületet vagy lakást jelenti

Társasházi/szövetkezeti alapító okirat (lakások esetén)

  • a társasházi alapító okirat tartalmazza a külön tulajdonba kerülő lakásokat, nem lakás céljára szolgáló helyiségeket, a közös tulajdonban álló épületrészekből és a földrészletből az egyes tulajdonostársakat megillető - a külön tulajdonba kerülő lakáshoz tartozó - tulajdoni hányadot és ezek meghatározásának módját, a közös tulajdonba kerülő épületrészek felsorolását, az ingatlan-nyilvántartás szabályai által megkívánt egyéb adatot, jogot és tényt, a közösség közös nevét, amely egyéb megjelölés hiányában a társasház címe, a társasház megjelöléssel együtt.

Használatbavételi engedély (lakóházak esetén)

  • A használatbavételi engedély ahhoz szükséges, hogy a befejezett épületet használatba lehessen venni (korábbi elnevezéssel: lakhatási engedély).

Miért fontos a fenti dokumentumok beszerzése?

Mert számos igen fontos tény, illetve információ csak ezen dokumentumok birtokában állapítható meg.

Például lakóházaknál előfordulhat, hogy az ingatlan nem rendelkezik építési-, vagy használatbavételi engedéllyel, ami csökkenti az ingatlan értékét.

Vagy az is kiderülhet, hogy az ingatlan olyan rossz energetikai paraméterekkel rendelkezik, amely alapján Önnek nem éri megvásárolni az ingatlant, hiszen a fűtésre fordítandó költségek hatalmas összegeket emésztenének fel a jövőben.

www.jogipraktikak.hu  <- további jogi praktikák
Keresse Dr. Tóth Renátát jogi kérdésekkel kapcsolatban: 06 30 711 8115

Kép forrása: www.freedigitalphotos.net

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1919 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x