Kell-e adózni a használt tárgyak eladása után?
Címlap / Karrier / Kell-e adózni a használt tárgyak eladása után?

Kell-e adózni a használt tárgyak eladása után?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Az apróhirdetési és aukciós oldalak egyre népszerűbbek: sokan itt szerzik be a szükséges használati tárgyakat vagy ajándékokat, ám akkor is használják ezeket a weboldalakat, ha ők maguk szeretnének megszabadulni egy-egy használt ruhától, a gyermek egy régi játékától, a már felesleges tankönyvektől vagy épp azon műszaki cikkekből, amelyekből kettő van. Azonban sokan nem tudják, legális-e, ha nem vallják be az adásvételből származó bevételüket, illetve nem adóznak utána. 

Alkalomszerű értékesítés után általában nem kell adózni

A használt tárgyak eladásából szerzett bevétel megadóztatható, azonban ehhez több feltételnek is teljesülnie kell. Az egyik leglényegesebb szempont, hogy az illető magánszemélyként, alkalomszerűen értékesít-e az aukciós vagy adásvételi oldalakon, vagy ez a tevékenység a fő bevételi forrása. A magánszemélyeknek, akik nem gazdasági tevékenység keretében adják el használt tárgyaikat, nem kell adózniuk az ebből származó bevétel után. Akik viszont üzletszerűen foglalkoznak ezzel, ugyanúgy kell, mintha a terméküket egy hagyományos üzletben kínálnák.


 
 

Meg kell vizsgálni, milyen céllal szerezte az eladó a terméket

Azonban előfordulhat, hogy nem egyértelmű, üzletszerű tevékenység keretében folyik-e a termékek eladása. Ez esetben azt kell megvizsgálni, hogy az eladó milyen céllal szerezte be a meghirdetett terméket. Ha eredetileg saját használatra vette, de már nincs rá szüksége, adómentesen megszabadulhat tőle – ha viszont azért vásárolt egy termékből többet is olcsóbban, hogy aztán magasabb áron értékesítse, már be kell vallania az ebből származó bevételét.

A bevétel összegétől is függ az adó

Magánszemély csak akkor adóztatható meg, ha az adásvételekből származó bevétele meghaladja az évi 600 ezer forintot: ez esetben a 200 ezer forint feletti rész után 16 százalékos adót kell fizetnie.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3562 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x