Betilthatják a termékbemutatókat
Címlap / Karrier / Betilthatják a termékbemutatókat

Betilthatják a termékbemutatókat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Számtalan - főként idős - embernek kellett már szembesülnie azzal, hogy vonzó ígéretekkel elcsalogatták egy termékbemutatóra, majd megvásároltattak vele egy használhatatlan vagy épp használható, de irreálisan drága terméket. 

Ugyan a fogyasztóknak 14 napjuk van arra, hogy elálljanak a vásárlástól, vagy nincsenek tisztában ezzel, vagy a cégek egyszerűen nem engedik, hogy érvényesítsék igényüket, illetve elérhetetlenné válnak.


 
 
 

 
Már több intézkedéssel próbáltak meg tenni a megtévesztések ellen

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége már több intézkedéssel is próbált tenni a megtévesztések ellen. 2014. január 1-jétől például, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. kormányrendelet értelmében a termékbemutatókat legalább tizenöt nappal előre be kell jelenteni az illetékes jegyzőnek. Igaz, a fogyasztóvédelem sokszor ennek ellenére sem szerez tudomást ezekről a rendezvényekről, legfeljebb utólag; illetve, a termékbemutatót tartó cégeket az sem riasztja el tevékenységüktől, ha esetleg mégis. A fogyasztói panaszok arról tanúskodnak, hogy a törvénymódosítás nem ért célt; ezért fogalmazódott meg a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségében a betiltás gondolata.

Általában idős embereket tévesztenek meg
 

 

 
A termékbemutatókat tartó cégek nemcsak a fogyasztóvédelmi szabályokat sértik meg rendszeresen. A hatóságok elmarasztalták és bírsággal sújtották már őket csalás, jogellenes adatkezelés vagy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt is. Azonban ez sem rettenti vissza a cégeket, hiszen máig rendszeresen találnak a postaládájukban a lakosok ingyenes előadásra csábító, ajándékokat ígérő meghívókat.
A rendezvényen aztán általában megtévesztő információkkal és agresszív marketing-technikákkal szembesülnek, és sokszoros áron vásároltatnak meg velük valamilyen terméket. Fiatalabb és e téren tapasztaltabb hozzátartozóik hiába hívják fel később az idős vásárlók figyelmét arra, hogy becsapták őket, a vásárlástól már nem tudnak elállni, mert a cég nem veszi vissza a terméket.


A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége ezért látja úgy, hogy már csak a termékbemutatók betiltása jelenthet megoldást.

dr. Tóth Renáta
ügyvéd
www.jogipraktikak.hu
06-30/711-8-115
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3281 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x