12 bekezdés, amit húzz ki az önéletrajzodból
Címlap / Karrier / 12 bekezdés, amit húzz ki az önéletrajzodból

12 bekezdés, amit húzz ki az önéletrajzodból

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Gondolom, már jó sokat dolgoztál az önéletrajzodon. Megnéztél 15 önéletrajzmintát, elolvastál cikkeket arról, mit tegyél, és mit ne tegyél bele a CV-dbe. Mégis, az önéletrajzok nagy részében megtalálhatók ezek a gyakori hibák. Mivel első körben valóban rövid idő alatt kell az önéletrajzodnak meggyőzni a címzettet, ezért fontos, hogy azok és csak azok az információk maradjanak benne, amik valóban fontosak és célravezetőek. 

Célok

Valljuk be, a munkáltatót nem igazán érdekli mi a te célod, az érdekli, hogy miben segíted te az ő céljait. A motivációs leveledben már fontos lehet, hogy mesélj a saját céljaidról, az önéletrajzodban inkább kerüld el ezt a bekezdést. Már csak azért is, hogy ne legyen túl hosszú az önéletrajzod, és beleférjen az, ami valóban fontos.

Értelmetlen vagy rossz e-mail cím

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy meggyőző email címed legyen. kiscica83@citromail.hu névről jelentkező jelöltet nehéz komolyan venni.
De van olyan is, hogy családi email-címről küldik el a jelentkezést, pl. szabocsalad@gmail.com. Vajon kivel is levelezek ilyenkor?

Az sem mindegy, hogy milyen szolgáltatóról küldőd a levelet. A citromail.hu és a freemail.hu-ról küldött email-ek gyakran a spam kosárban végzik.
Soha ne küldjél jelentkezést a jelenlegi munkahelyi e-mail-edről. Nem kelt jó benyomást, ráadásul nem tudhatod, hogy a munkáltatód mikor olvassa el a leveleidet.

Lakóhely, levelezési cím

Ma már szinte senki sem levelezik papíron, ezért teljesen fölösleges információ. De okot adhat arra is, hogy olyan embert válasszanak, aki közelebb laki. Hiába mondod, hogy te költöznél, vagy nem zavar az utazás, könnyen hátrányba kerülhetsz. De még olyan is előfordulhat, hogy ha egy rosszabb hírű környéken laksz, előítéletekbe ütközhetsz.

Több telefonszám

Ha több telefonszámot adsz meg, mindig ott a lehetőség, hogy összekeverjék a számokat. Döntsd el, melyik telefonod használod az álláskereséshez.

Személyes adatok

Felejtsük el a 80-as éveket. Ma már nem kell, sőt nem praktikus beírni a családi adatokat, férjet, gyereket. Más országokban már szigorúan tilos életkort, családi állapotot kérdezni. Nálunk szokásos még, de ne adjunk okot már az első olvasásra a válogatásra. Különösen 40 fölött és 25 év alatt jobb, ha nem emeljük ki a korunkat.
Jelenlegi munkaadód adatai

Ne használd a vállalati email-edet, és ne add meg a főnököd, kollegád emailjét. Nem a legjobb ötlet így tudatni velük, hogy állást keresel. Mindig a személyes email-edet és telefonszámodat használd, amikor pályázol.

Csicsás, különleges betűtípus, és szín

Amikor kiválasztod a betűtípust és a színt, törekedj az egyszerűségre, és az olvashatóságra. Az önéletrajzod nem meghívó, ne itt éld ki a kreativitásodat. A feketén kívül jól néz ki, még egy szín, de lehetőleg ne lila, rózsaszín, vagy más feltűnő szín legyen, hanem egy visszafogott, szakmaiságot tükröző színt válasszál. Az én javaslatom az, hogy a betűtípus legyen Ariel, vagy Times New Roman, és rokonaik.


Elcsépelt szavak

Mint tudjuk mindenki kreatív, motivált, csapatjátékos, jól kommunikál és lojális. Ha csak leírod ezeket a szavakat, senki nem fogja elhinni. Sokkal hasznosabb, ha az eredményeidből, feladataidból derülnek ki az erősségeid az önéletrajzban

Fizetés

Ne írd bele a jelenlegi fizetésed az önéletrajzba. Ha kifejezetten kérik, akkor a fizetési igényedet a kisérőlevélbe írd be, ne az önéletrajzba. De ha nem kérdezik, ráérsz majd akkor elmondani, amikor már pontosan tudod a munkát, feladatokat, elvárásokat.

Szükségtelen információk

Lehet, hogy te nagyon büszke vagy az országos bajnok gyerekedre, vagy az öltözködési tanácsokat adó blogodra, De a munkaadódat ez nem igazán érdekli. Sőt, úgy érzi, egy csomó dolog fontosabb számodra, mint a munka.
Túl régi történetek

A munkaadókat valójában az érdekli, mit csináltál mostanában. milyen friss tapasztalataid vannak. Igazán fontos csak az elmúlt 10 év. 2000 előtti munkahelyet nem érdemes részletesen beírni az önéletrajzba, de az sem baj, ha teljesen kihagyod. Ha van egy diplomád és 10 év tapasztalatod, teljesen fölösleges beírni a középiskolát. Koncentrálj az elmúlt évekre, és arról beszélj az önéletrajzodban.

Referencia

Az én véleményem az, hogy csak akkor írd be a referenciát, ha kérik. Ez nem jelenti azt, hogy ne gondold végig, és keress referenciát adó személyeket. De az önéletrajzba ne írd bele. Akkor add meg a referenciákat, amikor kifejezetten kérdezik, és Készítsd fel a megadott embereket arra, hogy lehet, hogy hívni fogják őket.

Ha több ötletre vagy kíváncsi az önéletrajzodhoz, keresd meg oldalam>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1850 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x