Így írj motivációs levelet!
Címlap / Karrier / Így írj motivációs levelet!

Így írj motivációs levelet!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-19

Ha tényleg sikeresen akarsz jelentkezni egy álláshirdetésre, akkor az önéletrajzod nem elég. Kell mellé egy motivációs levél, vagy egyszerűbben fogalmazva egy kísérőlevél. Három fontos kérdésre válaszolj a motivációs leveledben. Milyen állásra jelentkezel, ki vagy te mint álláskereső, és miben vagy te a legjobb álláspályázó. 

Valójában én jobban szeretem a kísérőlevél megnevezést. Egyrészt a motivációs levél már maga is elriasztja a legtöbb embert, másrészt még én sem tudom igazán, kit és mit is motivál a motivációs levél. Na jó, valójában tudom, a te motivációdat kéne megmutatnia.
De mennyivel egyszerűbb úgy gondolni erre a bizonyos levélre, mint az önéletrajz kíséretére. Ha így állsz hozzá, máris sokkal egyszerűbbnek tűnik.

A legtöbbször ezt említik meg a klienseim, mint nehéz feladatot, amivel nem tudják, mit kezdjenek. De ha egy kicsit jobban végig gondolod, és a legegyszerűbb alapelveket végigvesszük, máris egészen egyszerűvé válik.

Két kérdést tegyél fel magadnak:

•Mit akar a toborzó hallani?
•Mit akarsz te magadról?

Már több cikkemben írtam, hogy gyakran kapok olyan pályázatot, ahol az e-mailbe még annyi sem kerül bele, hogy nesze itt van.

Mint HR vezető már azt is jó néven veszem, ha valaki az e-mailbe beírja, hogy pontosan mire jelentkezel.

Tisztelt Kurtán Klára,
Mellékelten elküldöm a meghirdetett asszisztensi állásra az önéletrajzomat.
Üdvözlettel
Gipsz Jakab.

Ha ennyit meg tudsz írni, már csak ki kell bővíteni.

Kezdjük az első mondatnál, azaz az üdvözlésnél.
Legjobb, ha kideríted ki az a személy, akinek küldöd a levelet. Ez gyakran nem is nehéz, én például minden hirdetéshez a saját, nevesített email címemet adom meg, csak ki kell belőle másolni a nevet. De beírhatod a Google-ba, hogy xy vállalat hr vezető, és ha szerencséd van, már elő is jön a név. Vagy rákereshetsz a cégre a Linkedin-nen. De ha nem sikerült kideríteni, akkor is tisztelettel szólítsd meg.

Tisztel Hirdető, vagy Tisztelt HR vezető,


  
A következő nagy feladat a levél tartalma.

Három részre bontom a levelet, mint régen az iskolában. Bevezetés, tárgyalás, befejezés.
A bevezetésben leírod, hogy milyen pozícióra jelentkezel, hol találtad a hirdetést, vagy kitől hallottál róla. Nagyon fontos itt leírni, hogy pontosan mire jelentkezel, mert sok esetben a HR-es vagy a munkaközvetítő egyszerre több állást is hirdet, és nem fogja magától tudni, hogy te pont melyikre gondolsz.

A tárgyalásban, a következő bekezdésben bemutatkozol.

10 éves kereskedelmi tapasztalatom van, amit ruházati boltokban szereztem. Multinacionális és magyar vállalatok üzleteit vezettem, ahol 15 fős személyzet irányítása volt a feladatom.
Itt nagyon fontos, hogy úgy mutatkozz be, hogy lássa, van olyan tapasztalatod, amire ő vágyik.
A bemutatkozást kövesse egy olyan példa, amivel bebizonyítod, hogy te vagy a legjobb jelölt a meghirdetett állásra. Ha például a hirdetésben kiemelik, hogy te választod ki és tanítod az új dolgozókat, erre mondjál példát.

Az Xy boltban én választottam ki a kollégákat, akiknek betanítási időszakát segítettem. Emiatt a második évben lecsökkent a fluktuáció. Vagy például: Az árubeszerzést javítottam, ezért lecsökkent a raktárkészlet. Új pénztári rendszert vezettem be.

Végül búcsúzz el, és add meg a lehetőséget egy személyes találkozóra.

Kereskedelmi és kommunikációs képességeimmel szívesen erősíteném az Önök csapatát.
Egy személyes beszélgetésen bővebben is be tudom magam mutatni.
Üdvözlettel:

Fontos, hogy ez összes elérhetőséged itt is megtalálják.
Az elevator pitchről szóló cikkemben hosszan írtam arról, hogy mi lenne az a három mondat, amivel bemutatnád magad.

Pont ez az a három mondat, amit itt is jól tudsz használni.
De soha ne feledd, a kísérőlevélnél még az önéletrajznál is fontosabb, hogy mindig cégre szabd. Itt van a legjobb lehetőséged arra, hogy egyéni legyél, és bebizonyítsd, hogy érdemes veled foglalkozni.

Ha segítségre van szükséged, fordulj hozzám>>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4070 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x