5 tévhit az álláskeresésről, amit sürgősen felejts el!...
Címlap / Karrier / 5 tévhit az álláskeresésről, amit sürgősen felejts el!

Kurtán Klára

5 tévhit az álláskeresésről, amit sürgősen felejts el!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Ha új állást akarsz, akár azért, mert eleged van a régiből, akár azért, mert épp állás nélkül vagy, néhány alapelvvel tisztában kell lenned. Tudnod kell, mit akarsz, hogyan érheted el a célodat, és hogyan lehetsz jobb a többi pályázónál.  

Nincs egyetlen jó stratégia az állásvadászathoz. De az biztos, hogy könnyebben találsz állást, ha nincsenek irreális elvárásaid és elképzeléseid arról, hogyan működik a másik oldal. Gyakran hallok teljesen irreális gondolatokat az ügyfeleimtől. Ilyenkor az eredmény gyakran a kudarc és az elkeseredettség. Könnyű elveszíteni a kitartásunkat és reményeinket, ha a valóság nagyon messze van az elvárásainktól. Erre nagyon figyelj!

Felejtsd el a tévhiteket, és koncentrálj arra, hogyan érheted el hogy eljuss a HR-esig, sőt a szakmai vezetőig, és megtaláld álmaid munkáját.

Tévhit 1: Ha én vagyok a tökéletes jelölt, automatikusan engem választanak

Lehet, hogy te tudod, hogy te vagy a tökéletes, de ez nem elég. Meg kell erről győznöd a másik felet is. Különösen nehéz dolgod van, amikor automatikus, online felületen kell magadat átverekedned, ahol kevés lehetőség van egyéniséged megmutatására.
Sok órát tölthetsz el, és kell is eltöltened az online jelentkezések kitöltésével, de ez nem elég.
Sokszor az önéletrajzodban sem szerepel minden releváns információ, minden siker, amivel bizonyíthatod alkalmasságod. Itt is elmondom, amit mindig, ne általánosságban beszélj a feladataidról, hanem konkrét példákat, eredményeket sorolj fel. Még az online felületen is van alkalmad ezeket megosztani, de különösen a csatolt önéletrajzban emelheted ki erősségeidet.

A motivációs, kísérő levélnek itt különös jelentősége van. Fontos, hogy három mondatban emeld ki, miért vagy te pont arra az állásra, pont arra a munkahelyre a legjobb.

 
Tévhit 2: Minden jelentkezésre választ kapok

Egy ideális világban a jelentkező mindig kapna levelet, hogy megkapták jelentkezését, és mi a folytatás. Sajnos, ez ma nincs így. A vállalatok nagy része nem foglalkozik a válaszadással, legjobb esetben is csak egy automatikus válasz emailt küldenek. Sok esetben még interjú után is elfelejtenek visszajelezni.
Ennek sok oka lehet. Sok esetben valóban a figyelmetlenség, de előfordul, hogy a HR-es, munkaközvetítő cég sem kap visszajelzést. Előfordul, hogy menetközben rájönnek, nem is kell nekik új ember, vagy átalakul az egész cég. Ilyenkor lehet dühöngeni, és meg is értem a haragod. De az indulataiddal csak saját magadat idegesíted fel, a nem válaszoló vezetőt nem érinti meg. Ezért jobban jársz, ha arra számítasz, hogy nem kapsz levelet, és inkább örülsz, ha mégis. Nem érdemes a saját energiádat rombolni a dühöddel.
Növelheti az esélyeidet, ha a megfelelő személynek juttatod el a pályázatodat, de a legjobban teszed, ha tovább csinálod a dolgod, és minden energiád az új állás megtalálására használod.


Tévhit 3: A HR szakember, interjúztató ki tudja találni az erősségeimet, és hogy én vagyok a megfelelő

Az igazság az, hogy kitalálni nem tudja. Az igaz, hogy képes elolvasni az önéletrajzod, és elolvasni, amit bele írtál. Össze tudja hasonlítani a leírtakat az elvárt képességekkel. De amit nem írsz bele, azt nem tudja kitalálni. Nagyon sokszor találkoztam már azzal a mondattal, hogy nem írtam bele, de…, Ha nem írod bele, hogy találja ki?
Ezért fontos, hogy minden fontos dolgot írjál bele az önéletrajzodba, és minden fölösleges dolgot töröljél ki. Szabd az adott hirdetéshez az önéletrajzod mindig, és akkor van esélyed, hogy kitalálják, miért te vagy a legjobb. 
Tévhit 4: Az, hogy én igazán szeretném ezt a munkát, fontosabb, mint a képzettségem.

Sajnos nem. Ha el akarod érni az álomállást, és nincs hozzá meg a minimális végzettséged, tapasztalatod, nem téged fognak választani.
Ez nem azt jelenti, hogy minden feltételnek meg kell felelned. De ha azt írják, tárgyalási szintű angol, és te nem tudsz folyékonyan beszélni, akkor nem állnak veled szóba.
Vannak olyan feltételek, amiket pl. törvény ír elő, (regisztrált mérlegképes könyvelő, gyógyszerész, stb.) vagy ami elengedhetetlen az állás betöltéséhez pl. az Excel függvények alapos ismerete. Ha ezekhez nem értesz, vagy nem tudod, akarod gyorsan megtanulni, ne jelentkezz. De ha 5 év tapasztalatod van, és neked csak 3 van, bátran jelentkezz. Sok feltételt rugalmasan kezelnek, ezért te is kezelheted rugalmasan.


 

Tévhit 5: Ha pozitívan gondolok rá, megtörténik.

A pozitív gondolkodás nagyon fontos. Fontos, hogy legyenek álmaid vágyaid. De ha nem teszel érte semmit, vagy nem dolgozol rajta keményen, ez nem elég. Legyél ismert. Menj el szakmai találkozókra. Tanulj sokat. Ha e mellett álmodsz róla, akkor megalapozod, hogy megtörténjen. A szerencse akkor jön el hozzád, ha készen állsz rá.
Az álláskeresés kemény és gyakran fájdalmas folyamat. Felejtsd el ezt az 5 tévhitet, és akkor nagyobb sikerrel jársz, és kevesebb kudarc ér.

Ha segítségre van szükséged, hogy hova pályázz, mikor és hogyan csináld, fordulj hozzám.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 13990 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x