Mérd fel a álláspiacot - méresd meg magadat tét nélkül!...
Címlap / Karrier / Mérd fel a álláspiacot - méresd meg magadat tét nélkül!

Kurtán Klára

Mérd fel a álláspiacot - méresd meg magadat tét nélkül!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-30

A profik tudják, hogy érdemes idejében elkezdeni az álláskeresést, még mielőtt égne a ház. Ha most még nem is akarsz váltani, akkor is van értelme néha piackutatást végezned, hogy megtudd, mit érsz a saját területeden, és milyen lehetőségeid vannak.  

Egyik ügyfelem, aki hosszú éveken keresztül dolgozott egy nagyobb családi étteremben, mint szakács, és üzletvezető, most váltani szeretne, kipróbálná magát máshol is.

Hozzám először csak egy önéletrajz megírása miatt jött, hiszen soha az életében nem kellett még ilyet készítenie. Két óra alatt össze is raktunk egy remek önéletrajzot, amiben kiemeltük a hazai és nemzetközi tapasztalatait, a vezetői tudását. Közben azonban az is kiderült, hogy valójában fogalma sincs, hogy ma milyenek a lehetőségek a szakterületén, mennyit lehet keresni máshol, mik az igényei más éttermeknek.

Első körben ránéztünk egy álláskereső portálra, hogy milyen állásokat kínálnak, ami ügyfelemet érdekelhetné. Azt javasoltam neki, hogy nyugodtan adja be, csak úgy, tét nélkül, néhány helyre. Tekintse ezt egy tanulási folyamatnak. Ha felhívják, akkor bátran mondja el, hogy ő mit szeretne, és hallgassa meg, mit kínálnak neki.


 
Neked is érdemes mindenekelőtt felmérned a piacot, a lehetőségeket. Tudd meg, hol, milyen fizetéseket és feltételeket kínálnak. Ne félj attól, hogy te mondasz nemet. Ennek a piacnak is két szereplője van. Te pont olyan fontos vagy, mint a munkaadó!

A magyar cégeknek sajnos mániájuk, hogy nem árulják el a fizetéseket. Találd ki te, hogy ő mit akar. Sajnos ezzel nem tudunk mit kezdeni, de cserébe bátran kísérletezhetünk.
Most épp eladó munkatársakat keresek, tényleg kiemelkedő fizetéssel, de itt sem írják be az összeget a hirdetésbe.

Megteheted, hogy kipróbálsz néhány különböző önéletrajzot, hogy melyikre reagálnak inkább. Ha felhívnak, és megkérdezik a fizetési igényedet, akkor először mondasz egy magasabb összeget, és figyeled, hogyan reagálnak.

Ha munkaközvetítő céghez jelentkezel, akkor a fizetési igényed megadása után kérdezz vissza, hogy ez reális-e, mert te tudnál rugalmas lenni. Nagyon gyakran őszintén válaszolnak. Már csak azért is, mert a közvetítők, a te fizetésed arányában kapják a sikerdíjukat.

Ha még csak kutatsz, és próbálkozol, akkor is ugyanolyan fontos a tökéletes önéletrajz, mint amikor komolyan keresel állást. Ha egy elavult, rossz önéletrajzot küldözgetsz, akkor nem kapsz visszajelzést, és nem tudsz meg semmit a lehetőségeidről.

 

Fontos idejében elkezdeni az álláskeresést, mielőtt még égne a ház. Ha most még nem is akarsz váltani, akkor is van értelme néha piackutatást végezned, hogy mit érsz a saját területeden, és milyen lehetőségeid vannak.

Egy ismerősöm, aki egyetemi tanár volt, és álláskeresésről is tartott előadást, néha elküldte az önéletrajzát egy-egy jobb hirdetésre, hogy saját tapasztalatai legyenek. Az egyik helyről visszahívták, és olyan ellenállhatatlan ajánlatot tettek, amire nem tudott nemet mondani. Így lett 15 évig az egyik legnagyobb nemzetközi vállalat képzési igazgatója.
Ha olyan jó helyzetben vagy, hogy téged keresnek a fejvadászok, akkor se mondjál rögtön nemet, hanem hallgasd meg, mit ajánlanak.

A piackutatás része az is, hogy kikérdezed az ismerőseidet. Ők milyen feltételek között dolgoznak, persze ne a zsebükben turkálj, de nagyságrendet nyugodtan kérdezhetsz.
Tudom, nagyon nehéz kitalálni, mennyi bért is kérjél. Sokszor lehetetlen. De légy bátor, és kísérletezzél!

Rengeteg tapasztalatot szerezhetünk még az előtt is, hogy konkrét, éles helyzetben kell döntenünk, és bizony akkor jól jöhet majd ez az időről-időre felfrissített tudás.

Az oldalamon sok ötletet és trükköt találhatsz az álláskeresésről, önéletrajzról, szakmai tapasztalataimról. >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4522 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x