Miért keresnek kevesebbet a nők, és mit tehetünk ez ellen?...
Címlap / Karrier / Miért keresnek kevesebbet a nők, és mit tehetünk ez ellen?

Kurtán Klára

Miért keresnek kevesebbet a nők, és mit tehetünk ez ellen?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

Nemrég olvastam egy cikket, ami arról szólt, hogy csökkent a nők és a férfiak közötti bérkülönbség. De ne örüljünk túl korán, ez annyit jelent, hogy Magyarországom már "csak" 15-20 százalék a differencia nők hátrányára. 

A különbségnek rengeteg oka van. Még mindig sokan gondolják, hogy egy férfinak többet kell keresnie, mint egy nőnek, függetlenül a teljesítményétől.

A férfit tekintik fő keresőnek, és gyakran megbízhatóbb munkaerőnek gondolják, hiszen nem megy el szülni, és betegszabadságra, ha gyereke van.

Amikor egy gyár HR vezetője voltam, komolyan felmerült, hogy nem adhatunk több pénzt a művezetőnek kinevezett nőnek, mert akkor több fizetése lesz, mint a férjének.

Van, amikor valós oka van a különbségnek, ha például egy nőnél kimaradt pár év, és ezt idő behozni. De tíz év munkatapasztalat után már nem lehet magyarázat, hogy közben volt három év, amit gyerekneveléssel töltött valaki.

Amerikában végeztek egy nagy kutatást. Férfiakat és nőket vizsgáltak interjúszituációkban. Mikor a fizetésre került a sor, a nők rendre alacsonyabb fizetési igényt mondtak, mint a férfiak.
Saját tapasztalatom is ezt mutatja, amikor például grafikust kerestem, a női jelöltek általában kisebb bérigényt mondtak. Azt gondolom, nekünk, nőknek is tennünk kell ez ellen.
A nők önértékelése is okot ad gyakran a megkülönböztetésre. Amerikai kutatás szerint a női jelöltek ugyanarra az állásra 20-30 %-kal kevesebb bérigényt mondtak. Még mindig bennünk van az a kimondatlan parancs, hogy a férfinek többet kell keresnie.


 
Sokkal bátrabban kifejezhetjük igényeinket. Higgyük el értékeinket, és erősségeinket!

Gyakori, hogy a nők kevésbé magabiztosak, a sikereiket a szerencsének, a kudarcaikat viszont saját maguknak érzik.

A bérezésen kívül nagy probléma még a nők megkülönböztetése a pályázók között. Hiába tiltja a törvény is az érzékeny és személyes információk kérdezését, az interjúk többségében felteszik a fiatal nőknek azt a kérdést, hogy mikor szül, vagy a fiatal anyának, hogy ki fog vigyázni a gyerekre. Szükség lenne olyan lehetőségekre, ahol részmunkaidőben, távmunkában könnyebbé válna az anyák munkavállalása.

Bizony nehéz ezekre a kérdésekre magabiztosan válaszolni, vagy elutasítani. Ezért érdemes felkészülni, úgy, hogy az előnyeidet hangsúlyozod, a komoly szaktudásodat és tapasztalataidat, ami áttörheti az előítéleteket.

Ezért fontos, hogy még az álláskeresés első lépése előtt végiggondold, milyen eredményeket értél el eddigi pályafutásod során.

Sokszor hallom, hogy valakinek nincsenek eredményei. Gondold végig, és kiderül, hogy neked is voltak sikereid, amiket te talán természetesnek vettél, de érdemes beszélned róla.
Felejtsd el, hogy az öndicséret büdös. Ha karriert váltasz, állást keresel, akkor dicsérned kell magadat, meg kell mutatnod értékeidet!

Az első lépés, hogy te higgy abban, mennyit érsz, utána már mások is el fogják hinni.

Az oldalamon sok ötletet és trükköt találhatsz az álláskeresésről, önéletrajzról, szakmai tapasztalataimról. >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2217 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x